Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

CBCG: Klijenti Atlas banci duguju 63, a ona njima 190 miliona

Savjet CBCG je 5. aprila uveo stečaj u ovu banku zbog toga što su njene obaveze bile veće od imovine za 1,14 miliona eura. Ukupni depoziti u Atlas banci su 189,9 miliona eura, od čega su garantovani 89 miliona eura

Klijenti Atlas banke u stečaju na kraju marta su imali 63,2 miliona eura kredita, od čega firme 36,5 miliona, ili 58 odsto, a građani 26,7 miliona eura, rečeno je Pobjedi iz Centralne banke.

Savjet CBCG je 5. aprila uveo stečaj u ovu banku zbog toga što su njene obaveze bile veće od imovine za 1,14 miliona eura. Ukupni depoziti u Atlas banci su 189,9 miliona eura, od čega su garantovani 89 miliona eura.

U ovoj banci je radilo 198 radnika, od kojih će deset odsto biti angažovano za potrebe stečaja.

– Zaposleni, prema posljednjim raspoloživim podacima, duguju Atlas banci 1,1 milion eura – kazali su iz regulatora. To znači da u prosjeku svaki duguje po 5.555 eura.

KREDITI

Na pitanje kako će klijenti vraćati kredite banci, iz CBCG su odgovorili da se u njihovom statusu ništa ne mijenja u odnosu na stanje prije uvođenja stečaja.

– Dužnici banke i u slučaju stečaja nastavljaju da izvršavaju svoje obaveze u skladu sa ugovorenim uslovima, kamatama i rokovima za otplatu kredita – objasnili su iz CBCG i dodali da postoji mogućnost da, radi efikasnijeg sprovođenja stečajnog postupka, stečajni upravnik prenese dio potraživanja banke po osnovu kredita na jednu ili više banaka. – Ali se ni u tom slučaju ne mijenja ništa u statusu korisnika tih kredita. Jedina razlika je što će ugovorene obaveze ispunjavati prema novom povjeriocu – pojasnili su iz banke.

Na pitanje da li će se klijentu koji ima i kredit i depozit u ovoj banci iznosom depozita pokriti kredit, odnosno odraditi ,,prebijanje“, iz CBCG su pojasnili da se mora platiti samo dospjeli dio.

– U pitanju je ,,prebijanje“ sa dospjelim obavezama koje je klijent imao po osnovu dugovanja Atlas banci – koje je on u obavezi svakako da plati. Dakle, ništa što nije dospjelo klijent ne mora da plati i taj nedospjeli dio se neće ,,prebijati“ sa depozitima koji treba da se isplate – objasnili su iz CBCG.

DEPOZITI

Oni podsjećaju da je Zakonom o zaštiti depozita propisano da se garantovani depozit utvrđuje pojedinačno za svakog deponenta, na način što se ukupna sredstva deponenta po svim njegovim depozitima na dan nastanka zaštićenog slučaja, uključujući i dospjelu kamatu, umanje za iznos dospjelih obaveza tog deponenta prema banci.

– Stečajni upravnik Atlas banke dostaviće Fondu za zaštitu depozita podatke o visini ukupnih potraživanja i dospjelih obaveza deponenta – ističu iz CBCG.

Direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković već je saopštio da je krajnji rok za početak isplate garantovanih depozita do 50.000 eura 30. april i istakao da Fond trenutno ima 108 miliona eura na računu.

Stečajni upravnik Atlas banke Mirko Radonjić saopštio je da deponenti ne moraju da prijave potraživanja koja su evidentirana u bančinim poslovnim evidencijama.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve