Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Rekordan broj EU kompanija pod stečajem u drugom kvartalu

Drugi kvartal je šesti zaredom u kome je porastao broj proglašenja stečaja preduzeća u EU. U poređenju sa prethodnim kvartalom, broj stečajeva je povećan 8,4 odsto i time dostigao najviši nivo od početka prikupljanja podataka 2015. godine

Broj kompanija i preduzeća iz Evropske unije (EU) koja su bankrotirala u drugom kvartalu ove godine nastavio je da raste i najviši je od 2015. godine, pokazuju zvanični podaci.

“Drugi kvartal je šesti zaredom u kome je porastao broj proglašenja stečaja preduzeća u EU. U poređenju sa prethodnim kvartalom, broj stečajeva je povećan 8,4 odsto i time dostigao najviši nivo od početka prikupljanja podataka 2015. godine,” upozorio je Eurostat.

Broj proglašenih stečajeva je u porastu u gotovo svim oblastima koje se prate, a najveći kada su u pitanju preduzeća koja se bave smještajem i ishranom, odnosno ugostiteljstvom, 23,9 odsto, transportom i skladištenjem 15,2 odsto, i obrazovanjem, zdravstvenom zaštitom i društvenim aktivnostima 10,1 odsto, prenose Nezavisne novine.

Broj preduzeća u stečaju koja se bave smještajem i ishranom ili transportom u rastu je od izbijanja pandemije 2019. godine, a od tada je samo u dvije oblasti zabilježen pad, u industriji 11,5 odsto i građevinarstvu 2,7 odsto.

Iz zvanične agencije EU za statistiku navode i da je došlo do blagog pada broja novoosnovanih preduzeća u EU od 0,6 odsto, nakon rasta od dva odsto u prvom kvartalu ove godine.

„Od ove godine broj registrovanih preduzeća je veći nego u periodu od 2015. do prošle godine,“ dodali su u Eurostatu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve