Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Alkoholna pića od sjutra mogu izaći iz carinskih magacina

Usvojena Uredba o dopunama uredbe o obilježavanju duvanskih proizvoda i alkoholnih pića akciznim markicama

Vlada je danas, na predlog Ministarstva finansija, usvojila Uredbu o dopunama uredbe o obilježavanju duvanskih proizvoda i alkoholnih pića akciznim markicama, saopšteno je iz MF.

“Uredbom se, između ostalog, propisuje da se u slučaju nemogućnosti obilježavanja alkoholnih pića kontrolnim akciznim markicama odgovarajuće veličine, u zavisnosti od zapremine ambalaže, alkoholna pića mogu obilježavati kontrolnim akciznim markicama iste veličine, bez obzira na zapreminu ambalaže. Navedeno rješenje ima privremeni karakter i ograničeno je do 1. oktobra 2023. godine”, kazali su iz MF.

Pojašnjavaju da je obilježavanje alkoholnih pića akciznim markicama, neophodno radi obezbjeđivanja sigurnosti kontrole prometa akciznim proizvodima od strane nadležnog carinskog organa, u čijoj nadležnosti je i kontrola akcizne dažbine.

“Današnjim usvajanjem dopuna Uredbe, u najkraćem roku i na najefikasniji način, otkloniće se tehničke prepreke za dalje nesmatano carinjene određenih alkoholnih pića i već od sjutra, taj proces odvijaće se nesmetano, prema definisanim procedurama i uz puno uvažavanje svih privrednih subjekata na čije je poslovanje i uvoz proizvoda, aktuelna trenutna nestašica eventualno uticala”, ističe se u saopštenju.

Podsjetimo, MF je u petak institucionalno odgovorno reagovalo sa aspekta svojih nadležnosti i, u cilju promptnog rješavanja novonastalog problema sa obilježavanjem dijela akciznih proizvoda, predložilo Vladi usvajanje dopuna Uredbe po hitnom postupku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve