Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

AFERE U MINISTARSTVU FINANSIJA SE SAMO GOMILAJU: Ministar tvrdi da procedure ne čekaju, stvarnost ga demantuje

Da ministar priča očiglednu neistinu, govori i podatak da, iako nova trafostanica T35 ima podzemni kabl, Kolašin 1450 ne može da se konektuje na nju zbog spornih osam metara državnog zemljišta koje je urbanizovano i na kojem nije predviđena nikakva gradnja. Zahtjev, uz svu neophodnu dokumentaciju koja je tražena, Skijalište Kolašin 1450 je poslalo nadležnom Ministarstvu finansija još 5. januara prošle godine. Problem je, dakle, jedino nečinjenje Ministarstva finansija

Više od godinu i po dana u ladicama Ministarstva finansija čeka zahtjev za postavljanje oko osam metara podzemnog kabla od Skijališta Kolašin 1450 do trafostanice T35, preko državnog zemljišta, koje bi snabdijevalo žičaru K7 električnom energijom. To, međutim, ne smeta ministru finansija  Aleksandru Damjanoviću da izjavi da “sve što je do Ministarstva finansija i u nadležnosti je Ministarstva finansija u vezi s procedurom neće čekati niti čeka”.

Da ministar priča očiglednu neistinu, govori i podatak da, iako nova trafostanica T35 ima podzemni kabl, Kolašin 1450 ne može da se konektuje na nju zbog spornih osam metara državnog zemljišta koje je urbanizovano i na kojem nije predviđena nikakva gradnja. Zahtjev, uz svu neophodnu dokumentaciju koja je tražena, Skijalište Kolašin 1450 je poslalo nadležnom Ministarstvu finansija još 5. januara prošle godine.

Problem je, dakle, jedino nečinjenje Ministarstva finansija, jer je i CEDIS spreman odmah da priključi kabal kad Ministarstvo finansija da potrebnu dozvolu. Zbog nerada u resoru Damjanovića, razmatraju se i alternativne opcije kako bi se zaobišlo državno zemljište i Kolašin zimsku sezonu dočekao spremniji u odnosu na prethodnu, koju su pratili česti nestanci električne energije, o čemu je Portal Aktuelno već pisao.

Naime, Ski resort Kolašin 1450, koji je na sopstvenu štetu i gašenjem svoje žičare-dvosjeda, obezbijedio da se strujom napaja državni šestosjed K7, zbog nesposobnosti i indolentnosti administracije ne može da se prikopča podzemnim kablom na trafostanicu T35, već se snabdjevaju preko starog dalekovoda. Ukoliko ne dođe do povezivanja sa T35, ugrožen je rad žičare K7. Nepovezivanje na trafostanicu T35 predstavlja veliki problem, jer zbog nepovoljnih vremenskih uslova dolazi do rušenja dalekovoda, pa ski-centar Kolašin 1450 ostaje bez struje. Samim tim i žičara K7.

Rad K7 ugrožen nesposobnošću administracije

Kako smo ranije pisali, dalekovod na koji je između ostalog prikačena žičara K7, je privatni dalekovod ski resorta Kolašin 1450, koji oni održavaju i plaćaju remont, iako se po najvećem planskom dokumentu zna trasa polaganja kabla od trafostanice ski-resorta do velike trafostanice T35. Ona je napravljena prije pet godina a Kolašin 1450 nikako da se prikopča iako je kabl položen do oko osam metara od trafostanice T35.

I dok žičara čeka struju, nadležni prebacuju odgovornost iz jedne institucije na drugu, a dodatni zahtjevi se samo gomilaju. Prvo je Ministarstvu finansija bilo potrebno mišljenje Ministartsva poljoprivrede, a onda je Ministarstvo poljoprivrede tražilo mišljenje Uprave za vodu iako na dijelu državnog zemljišta ispod kojeg treba da prođe kabl nema nikakve vode.  Ta katastarska parcela je označena kao potok, kojeg tamo nema, ali se moralo sačekati i mišljenje nadležne uprave.

Procedura koja bi u normalnim uslovima trebalo da traje par dana, u tehničkoj Vladi se protegla na mjesece, a kada su ”stručnjaci” iz Uprave za vodu i Ministartsva poljoprivrede napokon potvrdili da nema vode, javljaju se novi administrativni zahtjevi, koje u početku niko nije pominjao. Sve liči na čuveni mitološki slučaj Sizifa, prenijet na crnogorsku administraciju koja je, po svemu sudeći, u rasulu.

Onda se Ministarstvo finansija na čijem je čelu Aleksandar Damjanović, dosjetilo da je potrebno još papira da se iskopa osam metara puta i postavi kabl. Navodno, treba procjena vrijednosti ali i mišljenje lokalne uprave iako se radi o državnoj imovini. Tek nakon toga, ukoliko se ne sjete još nekih “krucijalnih” dokumenata, ide mišljenje prema Vladi koja ga usvaja.

Dokument po dokument, dozvola po dozvola, mišljenje po mišljenje, tek projekti od značaja za državu čekaju odgovor po godinu dana što samo blokira njihovu realizaciju. Sve to, ipak ne smeta ministru finansija da daje netačne izjave o tome kako “procedure ne čekaju”.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Miloš Medenica, ucjenjuje Mladena Bulatovića iz Kolašina i podmuklo se krije iza floskule da ”brani interese države”. Nepoznato je od kad se državni interesi brane ucjenama i reketiranjem?

Istine radi, ministar je to izjavio u drugom slučaju, aferi koja se podigla nakon što je objavljen snimak gdje, navodno, državni sekretar u Ministarstvu finansija Miloš Medenica, ucjenjuje Mladena Bulatovića iz Kolašina, uslovljavajući ga da potpiše da neće tužiti državu za dobit izgubljenu tokom 11 godina koliko pokušava da legalizuje svoj objekat u ovom gradu. Medenica se branio da, navodno, štiti interese države, ali se postavlja pitanje kako državni sekretar u jednom ministarstvu može da “spašava” državu nezakonito, ucjenama i uslovljavanjima koje su u suprotnosti sa zakonima ove zemlje? Ako Bulatović ima sve uslove za uknjižavanje svoje nekretnine, posao državnog sekretara nije trgovina sa važećom legislativom, već postupanje u skladu sa zakonima. To je najbolji način da Medenica zaštiti državu i njene građane. Ili je u pitanju pokušaj nezakonite legalizacije?

Očigledno je da u Ministarstvu finansija stvari ne funkcionišu kako tvrdi ministar, a afere se samo gomilaju.

Po svemu sudeći, ovo je samo dokaz da u državi ništa ne funkcioniše i da se po pitanju glomaznog, indolentnog i nestručnog državnog aparata, koji je puštio duboke korijene mnogo prije 30. avgusta 2020. godine, ništa nije radilo.

Iako su ”oslobodioci” kritikovali bivšu vlast za neažurnost i nefunkcionalnost, čini se da je tek u posljednje dvije godine adminsitrativni državni aparat doživio potpuni kolaps, i da se bez pritiska, ili eventualne korupcije ništa ne može završiti. Pa čak ni izdavanje dozvole za osam metara kabla za jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata na sjeveru.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nimola
21.08.2023-07:10 07:10

Sve časni i pošteni nesoji

cetinje
21.08.2023-07:52 07:52

E kakve su ove dvije posrbljene fukare,boba ne valjaju,a ova “ugladjeni”Medenica samo da zna, da je dlaka ukras licu,nebi rasla na gu*icu,e to je njegov “obraz”.

Life
21.08.2023-10:20 10:20

Jel ovo irfcg direktorica pokrenula negativnu kampanju protiv jednog od mnogih lakeja, pošto je izgleda već uškopila Jakova Nevažnog Zvoncavog da je predloži za guvernera cb cg. Ne bilo nas kao zajednice ako na stepenice cb cg dođe nazočna nesrećna ružna žena.