Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

KAKO NESPOSOBNA ADMINISTRACIJA UGROŽAVA RAZVOJ SJEVERA: Godina prođe, dozvola nikad

Procedura koja bi u normalnim uslovima trebalo da traje par dana, u tehničkoj Vladi se protegla na mjesece, a kada su ''stručnjaci'' iz Uprave za vodu i Ministartsva poljoprivrede napokon potvrdili da nema vode, javljaju se novi administrativni zahtjevi, koje u početku niko nije pominjao. Sve liči na čuveni mitološki slučaj Sizifa, prenijet na crnogorsku administraciju koja je, po svemu sudeći, u rasulu. 

Zahtjev za postavljanje oko osam metara podzemnog kabla od Skijališta Kolašin 1450 do trafostanice T35, preko državnog zemljišta, koje bi snabdijevalo žičaru K7 električnom energijom nije riješen punu godinu dana, iako ga je Skijalište Kolašin 1450 uz svu neophodnu dokumentaciju koju je tražena poslalo nadležnom Ministarstvu finansija još 5. januara prošle godine.

Iako nova trafostanica T35 ima podzemni kabl, Kolašin 1450 i dalje ne može da se konektuje na nju zbog spornih osam metara državnog zemljišta na koje treba da bude postavljen kabl.

Tako je osam metara puta, ispod kojeg treba da bude postavljen kabl, pokazalo svu nesposobnost aktuelne administracije, čiji nerad i neznanje ugrožavaju rad skijališta, zimsku sezonu i kompletan imidž Kolašina kao ski centra.

Prebacivanje odgovornosti

I dok žičara čeka struju, nadležni prebacuju odgovornost iz jedne institucije na drugu, a dodatni zahtjevi se samo gomilaju. Prvo je Ministarstvu finansija bilo potrebno mišljenje Ministartsva poljoprivrede, a onda je Ministarstvo poljporivrede tražilo mišljenje Uprave za vodu iako na dijelu državnog zemljišta ispod kojeg treba da prođe kabl nema nikakve vode.  Ta katastarska parcela je označena kao potok, koga tamo nema, ali se moralo sačekati i mišljenje nadležne Uprave.

Rad K7 ugrožen nesposobnošću administracije

Procedura koja bi u normalnim uslovima trebalo da traje par dana, u tehničkoj Vladi se protegla na mjesece, a kada su ”stručnjaci” iz Uprave za vodu i Ministartsva poljoprivrede napokon potvrdili da nema vode, javljaju se novi administrativni zahtjevi, koje u početku niko nije pominjao. Sve liči na čuveni mitološki slučaj Sizifa, prenijet na crnogorsku administraciju koja je, po svemu sudeći, u rasulu.

Sada se Ministarstvo finansija na čijem je čelu Aleksandar Damjanović, dosjetilo da je potrebno još papira da se iskopa osam metara puta i postavi kabl. Navodno, treba procjena vrijednosti ali i mišljenje lokalne uprave iako se radi o državnoj imovini. Tek nakon toga, ukoliko se ne sjete još nekih “krucijalnih” dokumenata, ide mišljenje prema Vladi koja ga usvaja.

Dokument po dokument, dozvola po dozvola, mišljenje po mišljenje, tek projekti od značaja za državu čekaju odgovor po godinu dana što samo blokira njihovu realizaciju.

Blokada razvojnih projekata

Podsjetimo, na Bjelasici je u februaru prošle godine svečano otvorena žičara – šestosjed koja je spojila Ski centre Kolašin 1450 i Kolašin 1600, a ovaj poduhvat ocijenjen je kao razvojni projekat od velikog značaja, ne samo za Kolašin i sjever Crne Gore, već i za cijelu državu.

Nekoliko metara podzemnog kabla nepremostiva prepreka za državnu administraciju: Zamislite kako bi riješili neki veći problem?

Koliko država i trenutna nesposobna, na brzinu sklepana garnitura u tehničkoj vladi, brine o ovako značajnim razvojnim projektima, govori i teška situacija koja prijeti da ugrozi ovaj projekat.

Kako je pisao portal Aktuelno, Ski resort Kolašin 1450, koji je na sopstvenu štetu i gašenjem svoje žičare-dvosjeda, obezbijedio da se strujom napaja državni šestosjed K7, zbog nesposobnosti i indolentnosti administracije ne može da se prikopča podzemnim kablom na trafostanicu T35, već se snabdjevaju preko starog dalekovoda.

I pored toga što su interese države i Skijališta, stavili ispred svojih interesa, dozvolu za postavljanje nekoliko metara kabla koji prolazi preko državne zemlje do trafostanice T35, iz Kolašina 1450 čekaju preko godinu dana.

Tako se sada Skijalište Kolašin snabdijeva strujom još uvijek preko starog dalekovoda. Kolašin 1450 je 2021. godine je  ugasio svoj dvosjed jer nije imao dovoljno struje sa svoje trafostanice da napaja dvosjed i za državni šestosjed K7. Ukoliko ne dođe do povezivanja sa T35, ugrožen je rad žičare K7. Nepovezivanje na trafostanicu T35 predstavlja veliki problem, jer zbog nepovoljnih vremenskih uslova dolazi do rušenja dalekovoda, pa ski-centar Kolašin 1450 ostaje bez struje. Samim tim i žičara K7.

Kako smo ranije pisali, dalekovod na koji je između ostalog prikačena žičara K7, je privatni dalekovod ski resorta Kolašin 1450, koji oni održavaju i plaćaju remont, iako se po najvećem planskom dokumentu zna trasa polaganja kabla od trafostanice ski-resorta do velike trafostanice T35. Ona je napravljena prije pet godina a Kolašin 1450 nikako da se prikopča iako je kabl položen do oko osam metara od trafostanice T35.

Aleksandar Damjanović, Vladimir Joković i Dritan Abazović: Umjesto da su ozbiljno počeli da se bave problemom glomazne i nefunkcionalne administracije, samo su pogoršali situaciju dovođenjem svojih partijskih uhljeba

Prema našim saznanjima, na državnom zemljištu kroz koje treba da bude sproveden kabl nije planirana nikakva gradnja.

Administracija u kolapsu

Slučaj nekoliko metara kabla koji dovodi u pitanje razvojne projekte na sjeveru je najbolji primjer stanja u kojem se tranutno nalazi državna administracija.

Izvršna vlast već mjesecima je u tehničkom mandatu i pred potpunim je kolapsom, što je dovelo do situacije da je i najmanji problem, očigledno nepremostiv za domaću administraciju.

Po svemu sudeći, ovo je samo dokaz da u državi ništa ne funkcioniše i da se po pitanju glomaznog, indolentnog i nestručnog državnog aparata, koji je puštio duboke korijene mnogo prije 30. avgusta 2020. godine, ništa nije radilo.

Iako su ”oslobodioci” kritikovali bivšu vlast za neažurnost i nefunkcionalnost, čini se da je tek u posljednje dvije godine adminsitrativni državni aparat doživio potpuni kolaps, i da se bez pritiska, ili eventualne korupcije ništa ne može završiti. Pa čak ni izdavanje dozvole za osam metara kabla za jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata na sjeveru.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Life
27.01.2023-14:34 14:34

Omunjiće ovo ministri finansija i turizma… Niti znaju šta je razvoj niti prate potrebe ali zato zapošljavaju svije lične direktorice direktorata i sekretarke..

Filio
27.01.2023-22:25 22:25

Vi iz aktuelno koji sjevera Crne Gore pricate kako neko ugrizvaana sjvver ili ne…. Vas DRPS je i dobio taj naziv zato sto je opustosio sjever….