Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Javni poziv za konsultacije povodom izrade Programa ekonomskih reformi

Crna Gora učestvuje u pripremi PER-a počev od 2015. godine

Ministarstvo finansija objavilo je javni poziv za konsultacije povodom izrade Programa ekonomskih reformi (PER) za period od naredne do 2026. godine i pozvalo sve zainteresovane da do 15. novembra dostave predloge i sugestije.

Programom rada Vlade za ovu godinu predviđena je izrada PER-a za period od naredne do 2026. godine, a predlozi i sugestije se mogu dostavljati na mejl [email protected].

PER za Crnu Goru predstavlja najznačajniji nacionalni strateški dokument u kontekstu ekonomskog dijaloga Crne Gore sa Evropskom komisijom (EK) i članicama Evropske unije (EU).

„PER je dokument u kome Vlada predstavlja ekonomsku politiku Crne Gore za narednu godinu i srednjoročni period i osnovu za ekonomski dijalog sa EK u procesu EU integracija. Na taj način Vlada kroz PER ima zadatak da mjere ekonomske politike gradi na ključnim razvojnim prioritetima definisanim najvažnijim strateškim dokumentima, kao i preporukama EK“, naveli su iz Ministarstva.

Crna Gora učestvuje u pripremi PER-a počev od 2015. godine.

EK je u julu pozvala Crnu Goru da izradi PER slanjem smjernica za izradu dokumenta.

Smjernice sadrže detaljne instrukcije o sadržini i strukturi dokumenta, metodologiji njegove izrade, koordinaciji, rokovima, načinu komunikacije i broju strana koje dokument treba da sadrži.

Dokument se sastoji iz tri ključna poglavlja – makroekonomski i fiskalni okvir i poglavlje o strukturnim reformama.

„Makroekonomski okvir sadrži srednjoročne makroekonomske projekcije – bruto domaći proizvod (BDP), inflacija, platni bilans. Poglavlje o fiskalnom okviru zasniva se na srednjoročnom fiskalnom okviru i budžetskim planovima za tri godine. U odnosu na prošlu godinu, novim smjernicama je analiza strukturnih reformi podijeljena u tri oblasti, umjesto dosadašnjih 13, i za svaku od tri oblasti treba identifikovati najviše dvije prioritetne strukturne reforme, što ih ukupno može biti šest, umjesto dosadašnjih 20“, objasnili su iz Ministarstva.

Navedene oblasti su konkurentnost, održivost i otpornost i ljudski kapital i socijalne politike.

„Kao doprinos ispunjavanju prioriteta koji se odnose na ekonomski dijalog sa EK i članicama EU, a u vezi sa pripremom ovog važnog dokumenta, nalazimo veoma značajnim zainteresovanost i komunikaciju sa predstavnicima međunarodnih organizacija, predstavnicima privatnog sektora, civilnog društva, NVO sektora, akademske zajednice, lokalne samouprave, građana i ostalog dijela civilnog društva“, dodali su iz Ministarstva.

Tematika obuhvaćena PER-om za period od naredne do 2026. godina biće predmet širokog konsultativnog procesa sa najvažnijim zainteresovanim stranama u društvu, već u početnoj fazi izrade dokumenta.

Iz Ministarstva su najavili da će u srijedu biti organizovan okrugli sto sa zainteresovanim stranama, u hotelu Ramada.

„Takođe, konstatujemo da proces pripreme ovog dokumenta nije započet pravovremeno, jun/jul ove godine, pa time ni konsultacije sa zainteresovanim stranama nijesu održane u septembru, kako je uobičajena praksa. Zato molimo za razumijevanje zbog kratkih zadatih rokova“, rekli su iz Ministarstva.

Aktivnosti koje se odnose na pripremu PER-a će u radu ministarstava i Vlade imati poseban prioritet, kako bi rokovi prema EK biti ispoštovani.

Proces izrade PER-a podržan je kroz projekat Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori, koji podržava Ministarstvo finansija Slovačke, a sprovode crnogorski resor finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Više detalja i prilozi dokumenata mogu se pogledati na sajtu Ministarstva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve