Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Milatović: Podgorica postala sjedište Centra za unaprjeđenje sajber bezbjednosti

Kazao je da su se u tom kontekstu čule ohrabrujuće poruke i od Makrona i od mnogih svjetskih lidera

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović koji prisustvuje Pariskom mirovnom forumu ocijenio je da je riječ o važnoj multilateralnoj platformi koju je pokrenuo predsjednik Emanuel Makron prije nekoliko godina, i da je ona posebno važna dok se svijet suočava sa brojnim međunarodnim izazovima i geopolitičkim tenzijama.

Kazao je da su se u tom kontekstu čule ohrabrujuće poruke i od Makrona i od mnogih svjetskih lidera.

„Ovdje je trenutno pedesetak šefova država i vlada i ostalih donosilaca odluka, predstavnika međunarodnih finansijskih organizacija. Naravno da su uvijek u fokusu, pored geopolitike i izazovi koji se tiču klimatskih promjena, dodatno unaprjeđenje finansiranja za razvoj u narednom periodu. Učestvovao sam na panelu koji se tiče sajber bezbijednosti, govorio o napadu koji se desio u Crnoj Gori prošle godine ali i brojnim stvarima koje smo uradili u prethodnom periodu kako bismo danas bili puno otporniji u odnosu na to gdje smo bili prošle godine. Čini mi se da je i ovim našim učešćem na Mirovnom forumu u Parizu dodatno ojačana i uloga Crne Gore u međunarodnoj zajednici“, kazao je Milatović.

On je prisustvovao otvaranju foruma u okviru segmenta na najvišem nivou “Pakt za ljude i planet” i govorio na panelu na temu sajber bezbjednosti i iskustva koje je Crna Gora imala u ovoj oblasti.

„Očigledno da sajber bezbjednost u Crnoj Gori prošle godine nije bila dobra, znate da smo bili suočeni sa jednim snažnim napadom, da je trebalo vremena da se od njega oporavimo, ali čini mi se da koraci koji su nakon toga preuzeti, pogotovo u legislativnom dijelu, ali i u dijelu osnivanja određenih agencija, naravno sva podrška i pomoć koju smo dobili od naših NATO partnera i od ostalih partnera iz svijeta učinili Crnu Goru danas da bude dodatno otpornija nego što je to bila u prošloj godini. Ja sam se još jednom zahvalio predsjedniku Makronu i istakao podršku koju je Francuska zajedno sa Slovenijom dala Crnoj Gori da ona postane dodatno otpornija. Znate da je Podgorica postala sjedište Centra za unaprjeđenje sajber bezbjednosti, ne samo u Crnoj Gori nego u regionu Zapadnog Balkana, i to je dobra stvar“, zaključio je Milatović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve