U veterinarskim ambulantama u Crnoj Gori danas je počela identifikacija i registracija pasa čipovanjem, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Istovremeno, obavljaće se i vakcinacija pasa protiv bjesnila i izdavanje pasoša za pse.

Participacija vlasnika je dva eura po obilježenom i vakcinisanom psu.

Pasoš za kućne ljubimce

Zvaničan početak akcije čipovanja pasa obilježen je danas u veterinarskoj ambulanti „Animavet“ u Podgorici.

Direktorica Uprave Vesna Daković očekuje mnogo od ove akcije, prije svega, u dijelu praćenja zdravstvenog statusa obilježenih životinja, kao i obezbjeđivanja veće nivoa odgovornosti vlasnika životinja koji će sada biti jasno prepoznati.

Obilježavanje pasa i vakcinacija protiv bjesnila, kako je kazala, doprinijeće zaštiti životinja od bjesnila i posljedično zaštiti zdravlja ljudi.

„Čipovanje pasa biće značajno za unapređenje zaštite zdravlja pasa i njihovu dobrobit i doprinijeće rješavanju brojnih, posljednjih godina sve izraženijih izazova vezanih za populaciju pasa, od neodgovornog vlasništva, nehumanog odnosa ljudi prema psima, slučajeva ujeda pasa, ali i rješavanje problema pasa lutalica. Na rješavanju ovih problema radilo se intenzivno posljednjih dvije godine kroz rad Savjeta za zaštitu životinja koji je formirala Vlada Crne Gore. Postigli smo značajne iskorake na tom planu, a početak akcije čipovanja je kruna dosadašnjih napora“, kazala je ona.

Identifikaciji pasa podliježu svi psi koji nijesu identifikovani u skladu sa propisima, kao i novorođeni psi, najkasnije 90 dana od datuma rođenja, odnosno prilikom prve vakcinacije protiv virusnih bolesti ili napuštanja legla.

Interesovanje vlasnika pasa koji su jutros doveli svoje ljubimce u veterinarsku ambulantu Animavet na čipovanje i vakcinaciju bilo je veliko.

Doktor veterinarske medinicine Branko Živković kazao je da je proces obilježavanja životinje čipom jednostavan i bezbjedan za životinje.

„Nakon unošenja podataka u bazu u svakom momentu se može provjeriti vlasništvo životinje, a i vlasnici stiču jedan od neophodnih uslova da svog ljubimca mogu voditi van granica Crne Gore. Mikročip je trajan i prati životinju do kraja života“, kazao je Živković.

Zahvaljujući aktivnostima koje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprava za bezjednost hrane, uz podršku EU projekta, sprovodi na prevenciji putem oralne vakcinacije lisica, kao i vakcinacije pasa u skloništima za napuštene životinje, ni jedan slučaj bjesnila u Crnoj Gori nije zabilježen od 2012. godine, ni kod domaćih, ni divljih životinja.

Identifikacija i registracija pasa, kako je ranije odlučeno, sprovodiće se kroz Program obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja koji se finansira iz Agrobudžeta.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve