Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Udruženje ribara: Država koči razvoj ribarstva

Napominju da ribari iako su oskudno obrazovani dobro vide koji su to problemi i kako se mogu riješiti

Na izjavu direktora Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove  Vladimira Đakovića reagovali su iz Udruženja ribara Crne Gore i poručili da država koči razvoj ribarstva.

“Poštovani, Vladimire Đakoviću, Vi ste jedan od rijetko hrabrih koji ste iznijeli u javnosti jednu bolnu istinu koja se po matrici dešava od rata 1991. do danas. Sve je to tačno ali Vi ste samo konstatovali, ali ne i ukazali na probleme koje utiču, zatim prozvali krivce i ponudili rješenja. Poljoprivreda i ribarstvo su na istim mukama. Niti ijednu Vladu niti bili koje ministarstvo od 2010. ne interesuje razvoj poljoprivrede bez obzira što smo ih sve obavještavali o ovim problemima na koje nam nikada nisu odgovorili. Bez jakog poljoprivrednog proizvođača i bez stručnih ministara MPSV-a i predsjednika Vlada koje žele da razumiju ovaj problem nema razvoja poljoprivrede”, kažu u Udruženju ribara.

Napominju da ribari iako su oskudno obrazovani dobro vide koji su to problemi i kako se mogu riješiti.

“Crna Gora je rekorder u regiji po neobrađenim poljima i izgrađenim kućama po poljoprivrednim zemljištima, a na moru nema ribarskih luka niti prvog iskrcaja ribe, sem što se može vidjeti dotrajala komercijalna ribarska flota. Ako ne vjerujete ribarima i poljoprivrednicima prošetajte po Crnoj Gori i obiđite Crnogorsko primorje pa ćete se uvjeriti u istinitost naših priča. Razni Agrobudžeti, MIDASI i IPARDI su infuzije koje dobijaju pojedinci u poljoprivredi i ribarstvu, a koji imaju novca i kojima poljoprivreda i ribarstvo nisu primarna djelatnost”, navode oni.

Napominju da svi kojima je ribanje i poljoprivreda osnovna i primarna djelatnost su u teškim problemima kako opstati i očuvati svoja sredstva, odnosno ribarske komercijalne brodove, bez novčanih sredstava.

“Razlozi o kojima Vi nemate hrabrosti javno reći su prejaki uvoznički lobi, što je za državu nerazvijeniji proizvođač to je od vlasti zavisniji, neulaganje u prerađivačke pogone kao i u ribarske luke i infrastrukturu na moru i ribarske komercijalne brodove kao i ribarstvo u cjelini. Crna Gora je smiješna da na ovolikom prostoru sa cca 630.000 stanovnika ne može sama sebe prehraniti. Može Đakoviću proizvesti i za izvoz i za svoje potrebe, za sve ono što uspijeva u Crnoj Gori. Samo treba država da shvati da u razvoj poljoprivrede treba uložiti velika sredstva, ali ne samo u infuzijama nego u preventivnom liječenjenju poljoprivrede i ribarstva sa velikim novčanim ulaganjima i bez predrasuda kako poljoprivrednik i ribar ne treba biti bogat i zadovoljan. Kamo sreće da su nam poljoprivrednici i ribari od svog rada bogati i zadovoljni”, zaključuju u Udruženju ribara.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve