Sinteza kulture i ekonomije danas je proces koji nema alternativu, a na taj način stvaraju se uslovi za podsticanje kreativnih industrija i podsticanje boljeg plasmana njihovih proizvoda na nacionalnim, regionalnim i globalnim tržištima, ocijenjeno je na Forumu ministara kulture, organizovanom u okviru 40. Generalne konferencije UNESCO.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, čelnik tog resora Aleksandar Bogdanović učestvovao je na Forumu, tokom kog je bilo više riječi o nacionalnim kulturnim politikama.

Bogdanović je istakao da kulturu više ne treba posmatrati kao hermetički zatvoren sistem, koji je dovoljan sam sebi i koji stvara samo za one koji u njemu djeluju.

“Naprotiv, danas kultura predstavlja oblast koja je u direktnoj i indirektnoj vezi sa oblastima nauke, obrazovanja, ekonomije, turizma, te je riječ o sprezi i dvosmjernim procesima u kojima sve oblasti profitiraju od ovog sadejstva. Teško da bi kreativne industrije bile ovoliko razvijene da nije bilo čvrste sprege nauke i tehnologije sa jedne strane, a kulture i kreativnosti sa druge. Jasno, sve to svoj finalni proizvod ima u opštem boljitku lokalne zajednice, u pojedincima koji u kreativnim industrijama vide prostor za svoje stvaralaštvo, a koji zatim svoj proizvod mogu da plasiraju na lokalnom, regionalnom ili globalnom tržištu. Na taj način, kulturni proizvod postaje i ekonomski proizvod, a da ne gubi svoju kreativnu komponentu i kulturnu vrijednost, već naprotiv, on dobija konkretnu upotrebljivost, te promoviše i samog pojedinca, ali i kulturu odakle potiče”, rekao je on.

Na pitanje koje mehanizme je Crna Gora do danas primijenila kako bi napravila spoj kulture i ekonomije, Bogdanović je posebno akcentovao program namijenjen stvaraocima iz sfere kreativnih industrija, ističući da su željeli da ekonomska valorizacija kulture i kreativnosti bude visoko rangirana na mapi prioriteta.
“Ministarstvo kulture kreiralo je program “Kreativna Crna Gora – identitet, imidž, promocija”. Program je koncipiran kao intersektorska platforma Vlade Crne Gore, uz brojne i raznorodne ciljeve. “Kreativna Crna Gora” tako je već dala prve konkretne rezultate, s obzirom na to da smo ove godine, na prvom konkursu, podržali ukupno 11 autora, i to 10 projekata i proizvoda, te jednu naučnu studiju. Autorima smo obezbijedili osnovne uslove i sredstva za rad – prostor, opremu, promociju, pa sada možemo reći da smo uspješno pokrenuli 10 novih biznisa u kulturi. Na taj način, željeli smo motivisati i druge stvaraoce da se prijave sa inicijativama i idejama na predstojeće konkurse – pri čemu je drugi upravo u toku”, zaključio je Bogdanović.
Na marginama današnjeg foruma, ministar se sastao sa saveznim kancelarom Švajcarske Konfederacije Alanom Bersetom, zamjenicom ministra kulture i medija Holandije Barbarom Volfensberger, ministarkom kulture Kolumbije Karmen Injes Vaskez Kamaćo, ministarkom kulture Slovačke Ljubicom Lasakovom, ministrom kulture Srbije Vladanom Vukosavljevićem, ministarkom kulture Hrvatske Ninom Obuljen Koržinek, ministrom kulture Slovenije Zoranom Pozničem, ministrom kulture Sjeverne Makedonije Hisnijem Ismailijem, ministarkom kulture i sporta Grčke Stilijani Mendoni, ministarkom kulture Andore Silvijom Riva Gonzales, ministarkom kulture i razvoja znanja Ujedinjenih Arapskih Emirata Norom Al Kaabi, direktoricom Centra za svjetsku baštinu Mehtild Rosler i drugim predstavnicima brojnih vlada i internacionalnih organizacija.

Podsjetimo, Bogdanović je juče počeo učešće na Generalnoj konferenciji UNESCO, kada je govorio na Plenarnoj sesiji.

Uz ministra, rad Generalne konferencije UNESCO na kojoj učestvuje više od 140 ministara i predstavnika država članica, prati Stalna delegacija Crne Gore pri toj organizaciji i to – ambasador Ivan Ivanišević, v.d. generalnog direktora Generalnog direktorata za multilateralne poslove i regionalnu saradnju Ministarstva vanjskih poslova Veljko Milonjić i generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO Milica Nikolić.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve