Utorak, 5 Jula, 2022
Rubrika:

PRLE I ”NEDOSTOJNI” PREDVODILI RITUAL ”KRVI I TLA”: Dokle će svetosavska sekta da kalja ime Svetog Vasilija Ostroškog!?

Jasno je da okupatorska sekta koja se vodi pod akronimom SPC nema pravo, ne samo da slavi, nego čak ni da pomene velikog crnogorskog sveca. Takođe je jasno da je podla namjera ove subverzivne političke organizacije da zloupotrebom sveca kojeg je ukrala od Crne Gore i Crnogoraca vrši političku propagandu i izruguje se iskrenim vjernicima. Pitanje je samo dokle!?

Pravoslavni vjernici danas slave Svetog Vasilija Ostroškog, koji je izuzetno poštovan, kako na ovim prostorima tako i kod pripadnika drugih vjeroispovijesti. Međutim, zaostavština ovog velikog crnogorskog sveca i dalje je predmet morbidnih, političkih zloupotreba i licemjernog prisvajanja od strane parapolitičko-kriminalne organizacije poznate kao svetosavska sekta (SS) koja se vodi pod akronimom SPC.

SS predvođena vrhovnim beogradskim vračem Porfirijem Prletom Perićem i njegovim podanikom Joanikijem Nedostojnim Mićovićem, skrnavili su crnogorsku svetinju izvodeći jutros ritual ”krvi i tla” ispred gornjeg manastira Ostrog.

Vrhovni vrač i šef SS kodnog imena Porfirije još prije dva dana je u stilu mafijaškog bosa ili visokorangiranog obavještajca dostavljen u Pljevlja helikopterom, gdje je uz prisustvo Filipa Karađorđevića, potomka ratnog zločinca Aleksandra I Karađorđevića, započeo seriju svetosavskih rituala ”krvi i tla”.

Svetosavski ritual ”krvi i tla” u izvođenju visoko pozicioniranih funkcionera SS: Rugaju se Svetom Vasiliju Ostroškom koga su htjeli ritualno da sahrane

Ova organizacija za danas je najavila i političko-propagandnu litiju, a na raport Periću doći će i privremeni premijer Crne Gore Dritan Abazović koji je molio da ga jedan od njegovih beogradskih šefova primi. Nepoznato je što će Abazović pričati sa Perićem, ali je jasno da šef SS ima da mu prenese veoma važne poruke od zajedničkog nalogodavca predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ovo je samo nastavak servilnog odnosa crnogorskog državnog vrha prema zločinačkoj SS, što predstavlja samo dominantan način ponašanja u posljednje dvije godine.

Promocija svetosavlja

Svetosavska sekta je i danas iskoristila priliku da, kao nebrojeno puta do sad, u okviru redovnog političkog okupljanja i pagansko-svetosavskog agitovanja ispred Ostroga, crnogorskog sveca zloupotrijebi za sprovođenje klerofašističke propagande uz svetosavsku i velikosrpsku koreografiju.

Ovakvo ponašanje i promociju svetosavlja podstaknuto je za vrijeme vlade vjerskog ekstremiste Zdravka Krivokapića koji je i danas prisustvovao političkom ritualu ”krvi i tla” ispred Ostroga.

Zdravko Krivokapić – vjerski ekstremista: Došao da još jednom poljubi pod?

Politički ritual krvi i tla isto kao i politička litija koja će kasnije danas uslijediti, kao uostalom i godinama unazad, poslužiće za promociju ”srpskog porijekla Crnogoraca” i za širenje svetosavske propagande uz pomoć crnogorskog sveca kojeg je prisvojila srpska vjersko-politička sekta.

Politička zloupotreba

Jasno je da sramna SS, odnosno Svetosavski kult i njegovi najviši funkcioneri ne poštuju Svetog Vasilija već ga koriste za širenje velikosrpske propagande, pridobijanje vjernika (čitaj mušterija) i zloupotrebljavaju ga u političke svrhe, što je dokazano nebrojeno puta.

Ideološki preci današnjih sveotasavaca i čelnika Svetosvskog kulta simbolički su ”sahranjivali” i ponižavali, Svetog Vasilija Ostriškog zajedno sa Svetim Petrom Cetinjskim što je istorijski dokumentovano.

Sveti Vasilije je u govorima redovno zloupotrebljavan od strane pokojnog lidera SPC u Crnoj Gori Amfilohija Radovića i njegovih političkih saboraca, a nerijetko su njegove mošti korišćene kao direktno propagandno oružje za širenje mržnje i ratnouškačke ideologije.

Još 12. maja 1996. godine mošti Vasilija Ostroškog su preko Nikšića upućene u Hercegovinu da bi ih u Trebinju dočekao ratni zločinac Radovan Karadžić i tom prilikom srdačno izljubio.

Sekta u službi zločinaca, Sveti Vasilije Ostroški kolateralna šteta

Amfilohije je Svetog Vasilija ponovo “prošetao” 21. decembra  2019. godine kada je njegove mošti donio u crkvu u Nikšiću, da bi sa njegovog ćivota čelnici crnogorske ispostave SPC najavili političku kampanju u vidu uličnih litija, koja je na kraju rezultirala smjenom vlasti i otvaranjem vrata Crne Gore ka velikorspsko-ruskoj okupaciji.

Skrnavljenje crnogorskih svetaca

Svetogrđe i skrnavljenje kulta i moštiju Svetog Vasilija Ostroškog zajedno sa Svetim Petrom Cetinjskim krajem 1918. godine činili su srpski okupatorski oficiri u Crnoj Gori, ideološki preci današnjih pobornika takozvane Srpske pravoslavne ckrve- odnosno SS.

Prije više od 100 godina, srpski okupatori simbolički su  ”sahranjivali”, ponižavali, vrijeđali i izrugivali se Svetom Vasiliju Ostroškom i Svetom Petru Cetinjskom, kao i sa crnogorskom kraljevskom i državnom Krunom.

Ideološki preci organizatora današnjeg redovnog propagandnog okupljanja ispred Ostroga, obavili su bogohulni obred „sahranjivanja” države Crne Gore i crnogorskih svetitelja – uključujući i Svetoga Vasilija Ostroškoga.

Ništa slično se nije desilo ni pod Turcima.

Događaj, naravno, nije zaboravljen. Opisan je 1921. u službenoj publikaciji Vlade Kraljevine Crne Gore: „Nekoliko stranica iz krvavog albuma Karađorđevića: dokumenta o zločinima Srbijanaca u Crnoj Gori”, odjeljak: „Zločini prema pojedincima u namjeri da unize ugled crkve i države”:

”Jednoga dana, decembra 1918. u 1 sat noću jedna grupa srbijanskih oficira, praćena vojnicima i jednom grupom najgore fukare, kojom su terorizirali čestito i mirno stanovništvo, izvršila je u Nikšiću sljedeći odvratan zločin, želeći tim ubiti autoritet crkve, odnosno svetitelja-patrona crnogorskog naroda i države. Napravili su tri kovčega, na formu mrtvačkih sanduka. Na jednom je bilo napisano Sv. Petar, na drugom Sv. Vasilije, a na trećem crnogorska kruna. Ove kovčege su nosili kroz varoš Nikšić na način kao što se čine crkvene procesije, zatim su se zadržali na trgu, gdje su iskopali tri groba, u koja su položili ova tri kovčega. Poslije ovoga održali su opijelo, kao što se to čini u pravoslavnoj crkvi prilikom sahrane. Kako je u pravoslavnoj crkvi običaj da se grobovi preliju vinom i uljem, to su, umjesto toga, srbijanski oficiri prepišali javno grobove”, navodi se  u dokumentu.

Stoga je jasno da okupatorska sekta koja se vodi pod akronimom SPC nema pravo, ne samo da slavi, nego čak ni da pomene velikog crnogorskog sveca. Takođe je jasno da je podla namjera ove subverzivne političke organizacije da zloupotrebom sveca kojeg je ukrala vrši političku propagandu i izruguje se iskrenim vjernicima. Pitanje je samo dokle!?

B.Knežević

Najnovije

Otvorena poslovnica Elektroprivrede u Petrovcu

U ponedjeljak, u Petrovcu je, na adresi Trg I, otvorena poslovnica Elekroprivrede Crne Gore (EPCG), koja će raditi u sklopu OJ Snadbijevanje Budva.  Poslovnica...

Arsenal iz Tivta doveo zvučna pojačanja

Arsenal je napravio značaj iskorak u jačanju igračkog kadra pred debitantski nastup u najkvalitetnijem crnogorskom društvu. Uprava prvoligaša iz Tivta potpisala je tri dokazana igrača...

Krivokapić i Bekari: Crna Gora i San Marino jačaju politički dijalog i ekonomske aktivnosti...

Crna Gora i San Marino dokaz su spremnosti prostorno malih zemalja da izdrže promjene i traju kroz vrijeme, temeljeći ovu svoju moć na pravim...

UŽIVO Nakon pada Luganska, ukrajinske snage brane Donjeck, Zelenski o obnovi Ukrajine

Danas je 132. dan rata u Ukrajini. Nakon što je pao grad Lisičansk - Rusi imaju kontrolu nad cijelom oblasti Lugansk, koja uz Dongecku oblast...

U Baru rasvijetljena četiri krivična djela

Barska policija je prethodnih dana rasvijetlila četiri krivična djela te uhapsila K.R. (31), S.A. (23) iz Podgorice i A.B (21)  B.R (25) iz Bara. “Policija...

Najčitanije

Povezano

Krivokapić o Temeljnom ugovoru: Vladu vratiti na evropski put, ako toga nema – jedini odgovor su izbori

Što se Socijaldemokratske partije tiče - zašto smo u Vladi i zašto mislimo da ta Vlada mora da se vrati na svoj evropski put...

Nikolić Jokoviću: Bilo bi racionalno izbjeći scenario u kojem bi se u petak na Vladi glasalo o Ugovoru sa SPC

Andrija Nikolić, poslanik DPS-a danas je u Skupštini Crne Gore konstatovao da je nedavno sa najviših adresa Vlade Crne Gore građanima stiglo upozorenje da...

Protest ispred Vlade zbog ”temeljnog ugovora” sa SS: Srbija proždire Crnu Goru, biće borba neprestana

Više stotina građana okupilo se danas ispred zgade Vlade u znak  protesta povodom najave premijera Dritana Abazovića da će se Vlada u četvrtak izjasniti...

Večeras protest ispred Vlade zbog najave potpisivanja “temeljnog ugovora” sa svetosavskom sektom

Grupa građana večeras u 20 časova organizuje protest ispred zgrade Vlade Crne Gore, zbog najave potpisivanja “Temeljnog ugovora” sa takozvanom Srpskom pravoslavnom crkvom, poznatom...

Komentari

15 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
12.05.2022-12:33 12:33

Baš bih se začudio da tamo nije bio bogomoljac Svaštoljub Boca.

briga
12.05.2022-12:43 12:43

Vidjeh da je do tamo sa krstom mlatio Stijović ali ne vidjeh Bratićku, pa me to pomalo brine, da nije svetosavlje u CG u krizi. Kako je samo plačući davala izjave kada je umro Đedo, bilo je potresno. Bez nje je tu i Rukoljub sa suprugom. Znači razišli se.

Zombie
13.05.2022-06:36 06:36
Reply to  briga

Vama je veća žal što vam je onomad umro drug Tito ljubičica bela. Nikako da ga prežalite… :)

COL
12.05.2022-13:09 13:09

Daće dobri bog, sveti Petar Cetinjski, Sveti Vasilije Ostroški, Sveti Vladimir Dukljanski i Sveti Ivan Crnojević da ova okupatorska sekta dobije ono što zasluži svojim djelima. Da vjeruju u boga danas bi se bojali svih naših svetaca ali strah im prekri sjaj srebra, prokletog srebra . Tako i njima i nama bog i naši sveci pmogli kako časno radili ,Amin bože…

Zombie
13.05.2022-06:37 06:37
Reply to  COL

Nemaš ti blage veze sa crkvom i crkvenim svecima, jer tvoj mitropolit je drug Tito, ljubičica bela. Više ste za nvo i građanske udruge sviju verah i nacijah …

kachawendy
12.05.2022-13:45 13:45

brzo li zaboraviše ‘prijatelje’ sa heklerima iz 90tih

Zombie
13.05.2022-06:38 06:38
Reply to  kachawendy

90.ih su nam Milo, Bošković i slični pomagali …

COL
12.05.2022-14:00 14:00

Kad jeneđe bocoljub sa ženom onda nepomenica bojkotuje to mjesto…

Rukfaš
12.05.2022-14:01 14:01

Ima li Crkva Srbije nekog svog značajnog sveca? Ne računam ove “internacionalne” i ove naše – crnogorske. Da… imaju Svetog Savu. Ima li još koji?

Zombie
13.05.2022-06:39 06:39
Reply to  Rukfaš

Zašto tebe muslimana zanimaju crkvena dešavanja ?

Tara
12.05.2022-16:38 16:38

Ovo je sve organizovao Dritan Abazovic..teski bezobrazluk..Sto bi trebali Crnogorci da su tu..dosli su klerofasisti..osvajaci..i ubice naseg naroda..Sramte bilo Dritanko!

Zombie
13.05.2022-06:39 06:39
Reply to  Tara

Lepo je što vas muhamedance zanimaju crkvena dešavanja…

Jana
12.05.2022-17:45 17:45

a gde se vasilije zamonasio i y kojoj crkvi bese episcop aj bekni ako imas onu stvar

Da je Vasilije afrikanac kinez svetac bi bio srpske pravoslavne crkve….El jasno sad

Алојзије
12.05.2022-21:04 21:04

Има…Стојан Јовановић…јес ли икад чуо за њега,знаш ли ђе је рођен?

Crno
12.05.2022-22:15 22:15

Bosanski krvolocnici sa okupatorskom sektom ucinjese Genocid u Srebrenici tako im bog sve vratijo!