Nedjelja, 14 Jula, 2024
Rubrika:

Perović: Umirovljeni mitropolit je izabrao put koji nije dobar ni za Crkvu ni za njega, sve njegove odluke su ništavne

''Pokušao je raščinjivati svještenike, iako im više nije na čelu Crkve. Pokušao je uređivati unutrašnje odnose i organizaciju Crkve, iako se većinskom voljom svještenstva i vjernika ne nalazi na čelu Crnogorske pravoslavne crkve. Sve ''odluke'' koje je obznanio u potonjem obraćanju ništavne su, jer mu kao umirovljenom mitropolitu ne pripadaju ingerencije da donosi bilo kakve odluke u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi''

Duboko smo vjerovali da će umirovljeni mitropolit Mihailo i u svom novom položaju sve svoje raspoložive snage upotrijebiti za unaprjeđivanje rada Crnogorske pravoslavne crkve i jačanje njenog unutrašnjeg jedinstva. Vjerovali smo da će i njega inspirisati duh koji je oživljen na Opštecrnogorskom zboru trećega septembra da svojim iskustvom pomogne novom mitropolitu i svještenstvu u konsolidaciji Crnogorske pravoslavne crkve, navodi se u saoštenju Kabineta Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog, koje potpisuje predsjednik Odbora za očuvanje CPC profesor Milenko Perović.

Milenko Perović

U saopštenju Perović navodi da je “nažalost, umirovljeni mitropolit izabrao put koji nije dobar za Crkvu ni za njega”.

“Pokušao je ignorisati sve odluke Opštecrnogorskog zbora i staviti se iznad cjelokupne organizacije Crkve kojoj više nije poglavar. Pokušao je raščinjivati svještenike, iako im više nije na čelu Crkve. Pokušao je uređivati unutrašnje odnose i organizaciju Crkve, iako se većinskom voljom svještenstva i vjernika ne nalazi na čelu Crnogorske pravoslavne crkve. Sve “odluke” koje je obznanio u potonjem obraćanju ništavne su, jer mu kao umirovljenom mitropolitu ne pripadaju ingerencije da donosi bilo kakve odluke u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi”, ističe se u saopštenju i pojašnjava:

“Prvo. Ništavna je njegova “odluka” da saziva “Sinod,” jer ga je prije toga de facto bio ukinuo.

Drugo. Ništavna je njegova “odluka” da u takav “Sinod” odjednom “kooptira” vladiku Simeona (Helmuta Milihofera), jer ga je u aprilu ove godine penzionisao.

Treće. Ništavne su sve odluke “Sinoda” koga čine tri strana državljanina. Umirovljeni mitropolit Mihailo Dedeić ima italijanski pasoš i italijansko državljanstvo. Penzionisani vladika Simeon (Helmut Milihofer) ima austrijsko državljanstvo. Vladika Gorazd (Claudio Fabian Gago Rosa) ima argentinsko državljanstvo.

Četvrto. Ništavne su sve “odluke” takvog “Sinoda” koji čine tri strana državljanina, a u njemu nema rođenog Crnogorca. Umirovljeni mitropolit priprema teren da svoj lažni “Sinod” pojača još jednim strancem, ne krijući da se on zove Sergej Romanovič.

Peto. Ništavna je odluka takvoga “Sinoda” da “poništi” odluku Opštecrnogorskog zbora kojom je vladika Boris Bojović izabran za Arhiepiskopa cetinjskog i Mitropolita crnogorskog. Takav “Sinod” ne može nikoga raščiniti, pogotovo ne sadašnjeg duhovnog poglavara Crnogorske pravoslavne crkve!

Šesto. Samozvani “Sinod” teško se ogriješio o drevni amanet Svetog Petra cetinjskoga: „Mitropolit je prirodni Crnogorac, kako što su i prvi mitropoliti i ne može u Crnu Goru biti mitropolit stranac, nako rodni Crnogorac iz prvijeh crnogor­skijeh familija“.

Sedmo. Besmislena je „odluka“ umirovljenog mitropolita Mihaila da svoje ingerencije mitropolita – koje mu je umirovljenjem ukinuo Opštecrnogorski zbor – „prenese“ na nepoznata lica iz svoga okruženja. Umirovljeni mitropolit ne može donijeti ni „odluku“ da samoga sebe smijeni. Naprotiv, propustio je mogućnost da na dostojanstven način da ostavku na aktivnu dužnost mitrpololita i tako sačuva dostojanstvo mitropolita.

Osmo. Besmislena je „odluka“ umirovljenog mitropolita Mihaila da poništi Ustav CPC iz 2022. godine, iako taj Ustav nikad nije ni stupio na snagu!

Deveto. Umjesto da pečat Crkve, njenu arhivu te njenu pokretnu i nepokretnu imovinu preda na staranje novoizabranom mitropolitu Borisu i svještenstvu Crkve, umirovljeni mitropolit Mihailo ih predaje nepoznatim licima.

Crnoj Gori se otima cjelokupno pravoslavno sakralno blago. Umirovljeni mitropolit Mihailo s nepoznatim i dobro poznatim licima naumio je da Crnoj Gori i Crnogorcima otme i obesmisli i samu Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Dok je čestitog i patriotskog svještenstva Crnogorske crkve, ta im namjera neće uspjeti!”, zaključuje se u saopštenju iz Kabineta Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog, koje potpisuje prof.dr Milenko A. Perović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Petar
16.09.2023-20:06 20:06

Stidiš li se makar malo?

Gojko63
16.09.2023-20:41 20:41

Ko ste vi gospodine vi proglasavate mitropolite po coskova i raskrsnica to je legitimno?

Plamenac
17.09.2023-05:37 05:37

Borisu bi mozda i povjerovao kad ne bi znao da mu je dobar prijatelj Nenad Canak..Za Canka svi znamo da je LAZNI OPOZICIONAR i lazni borac za Vojvodinu i Vojvodjane..Canak prica i radi ono sto mu Aleksandar Vucic naredi…Zato da se ne bi pojavio neki pravi borac za povratak nezakonito ukinute autonomije za Vojvodinu..
AV je na pr na isti nacin iskoristio i blazeno pocivseg Muftadziju Muamera Zlukorlica…Muamer je glumio borca za ljudska prava a onda glasove Bosnjaka dao Vucicu i Tomi Grobar Nikolicu…
Borisa ne znam ali se plasim

PAJO
17.09.2023-10:21 10:21
Reply to  Plamenac

Plamenac ,znaš šta rade Crnogorci za dušu onome koji umre od straha?Vjerovatno znaš ,zato se pazi ,nemoj da se bojiš!

Krsto
17.09.2023-21:52 21:52
Reply to  PAJO

Ne plasim se ja za sebe kao ti..Vec za takve kao sto si ti…Sto vas AV kupuje parizerom od 120 dinara

PAJO
18.09.2023-06:57 06:57
Reply to  Krsto

DEBELO SI SE ZAJEBAO KRSTO ,ŠTO SE MENE TIČE. PLAŠIO SE ILI NE GLUPO RAZMIŠLJAŠ .SRPSKA CRKVA NAM JE OKUPIRALA DRŽAVU DOK JE GRUPICA OKO MIRAŠA NESPOSOBNA DA NEŠTO PREDUZME ĆUTALA. SIGURNO NIJE ON NAJODGOVORNIJI ,TO SU ONE KUKAVICE I POLITIČKI GLUPACI KOJI SU VRŠILI VLAST 30 GODINA. A što se mene tiče ne prozivaj me više ,jer obično takve kao ti kažnjavam.

Simon
17.09.2023-08:51 08:51

Dosao si iz druge drzave da proglasis ‘mitropolita’ na ulici, pored kioska za palacinke. CPC je zahvaljujuci tebi dobila treceg ‘mitropolita’ i predmet je sprdnje. I sad se cudis sto to neko ne priznaje.
Mitropolit Mihailo je i dalje mitropolit, i bice to dok ga ne zamijeni novi po crkvenim pravilima.

Suri Mosor
18.09.2023-17:03 17:03

Trebalo ke sve ovo izvesti ljudskije kako dolikuje plemenitim Crnogorcima, a ne da Vam se dušmani naslađuju.Slogu Vam želi brat Hrvat iz Dalmacije.