Četvrtak, 23 Maja, 2024
Rubrika:

Svečano polaganje svetih mošti i dijela Časnog Krsta u crkvi Svetog Ivana Crnojevića u neđelju

''Svete mošti i dio Časnog Krsta će svečano biti dočekane i položene u crkvi Svetog Ivana Crnojevića na Cetinju, u petu Neđelju Časnog posta, 21. aprila na Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji, sa početkom u 10 časova, kada se očekuju mnogi vjernici i poštovaoci Crnogorske pravoslavne Crkve. Svjedočimo da po prvi put Crnogorska Pravoslavna Crkva, od svoje obnove, a moguće i postojanja, dobije ovako značajne relikvije na dar da budu na molitveno zastupništvo crnogorskom narodu i svim ljudima dobre volje''

Delegacija Crnogorske Pravoslavne Crkve, koju je predvodio Mitropolit Boris u skorašnjoj posjeti Rumuniji, imala je neizmjeran Blagoslov Božiji da na dar dobije čestice mošti Svetih Apostola Petra i Pavla, kao i dio Časnog Krsta Gospodnjeg, saopšteno je iz Crnogorske pravoslavne crkve (CPC)

Svete mošti i dio Časnog Krsta Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi darovali su rumunski Svještenici Emilijan Prodan i Andrej Simon, iskazujući bratsku ljubav prema Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi i njenom narodu.

”Svete mošti i dio Časnog Krsta će svečano biti dočekane i položene u crkvi Svetog Ivana Crnojevića na Cetinju, u petu Neđelju Časnog posta, 21. aprila na Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji, sa početkom u 10 časova, kada se očekuju mnogi vjernici i poštovaoci Crnogorske pravoslavne Crkve. Svjedočimo da po prvi put Crnogorska Pravoslavna Crkva, od svoje obnove, a moguće i postojanja, dobije ovako značajne relikvije na dar da budu na molitveno zastupništvo crnogorskom narodu i svim ljudima dobre volje. Ono što je sigurno, jeste , od 1941.god. i dolaska Ruke Sv.Jovana krstitelja, ikone presvete Bogororodice Filermose, kao i dijela časnog krsta, pa do danas u Crnoj Gori nijesu dolazile slične svetinje”, navodi se u saopštenju.

Kako dalje navode, u našem narodu veliko poštovanje zauzimaju Apostoli Petar i Pavle, posebno na Cetinje, đe se njihov praznik Petrovdan uvijek posebno svetkovao.

”Mnogi dogadjaji u crnogorskoj istoriji su vezani upravo za praznik dvojice Apostola Petra i Pavla. Na radost svijeh,dvojica prvovrhovnih apostola Petar i Pavle nijesu dozvolila da se nemili događaji iz novije istorije, Petrovdana 1991.god. na Cetinje,zavrse tragicno. Izuzetan blagoslov, pored mošti dvojice vrhovnih Apostola, savremenika Gospodnjih, jeste i dio Časnog Krsta, životvornog drveta, upravo onoga koje je bilo put Gospoda našega da stradanjem pobijedi smrt i daruje život svemu rodu ljudskome”, navode iz CPC.

Ovaj neizmjerni dar rumunskih Svještenika biće smještene u crkvi Svetog Ivana Crnojevića, kako bi mošti i dio Časnog Krsta bio svakodnevno dostupan narodu na poklonjenje i molitvu . Uz blagoslov božji, svetinje na dar dobijene, uz ostale cetinjske sv. relikvije će dovesti mnoge vjernike na Cetinje, koje će od 21.aprila biti znatno bogatije u religiskom, duhovnom  i svakom drugom smislu.

”Naka nam ove Svetinje budu na duhovnu radost, ljubav prema bližnjima i oproštaj”, poručuju iz CPC.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
ZAGA
17.04.2024-09:52 09:52

Hvala ti Boze ( crnogorski)!

Pop_Đukan
17.04.2024-11:52 11:52

A postji Bog koji je po nacionalnosti crnogorski? Za srpskoga znamo, kao što znamo i to da je Vatikan poklonio Vartolomeju fragmente kostiju Sv Petra, pa se oni stoga ne mogu naći u posjedu Rumunske crkve, o kojoj god rumun slkopj crkvi da se radi!

Radivoje
17.04.2024-12:19 12:19

Dvonozni izaslanici bogova koji zaludjese ovaj narod a zive kao bogovi.

BobZeković
17.04.2024-21:14 21:14

Crnogorska pravoslavna crkva, predvođena Arhiepiskopom Cetinjskim i Mtropoltom CPC,gospodinom Borisom Bojoviće, predano radi na uzdizanju Crnogorske pravoslavne crkve! Sa Mitroplropolitom Borisom, Crnogorska pravoslavna crka sve je bliža priznanju od Vaseljenske patrijašrije, vaseljenskog patrijarha Vartolomeja. SA SREĆOM CRNOGORKE I CRNOGORCI!

Pop_Đukan
17.04.2024-21:42 21:42
Reply to  BobZeković

Niko te ne može kazniti kao Bog, kad te udari po glavi!