Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

ISTORIJSKI TRENUTAK ZA CRNOGORSKU PRAVOSLAVNU CRKVU: Mošti apostola Petra i Pavla i dio časnog krsta biće položeni na Cetinju

''Svjedočimo da po prvi put Crnogorska pravoslavna crkva, od svoje obnove, a moguće i postojanja, dobije ovako značajne relikvije na dar da budu na molitveno zastupništvo crnogorskom narodu i svim ljudima dobre volje. Ono što je sigurno, jeste, od 1941. godine i dolaska Ruke Sv. Jovana krstitelja, ikone Presvete Bogororodice Filermose, kao i dijela časnog krsta, pa do danas u Crnoj Gori nijesu dolazile slične svetinje''

Malo je datuma koji se u istoriji jedne crkve mogu smatrati od velikog duhovnog značaja i čije će posljedice odzvanjati dugo vremena i biti utkane u biće te vjerske zajednice i njenih vjernika. Jedn od takvih dana dočakala je i naša sveta Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) koja će sjutra na Cetinju i zvanično biti obogaćena relikvijama koje po duhovnom značaju mogu da se porede sa druge dvije svetinje položene u Prijestonici – Ikonom Presvete Bogorodice Filermose i Rukom Svetog Jovana Krstitelja.

Sa Blagoslovom Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog Borisa, Parohija Cetinjska pozvala je vjernike i poštovaoce Crnogorske pravoslavne crkve i sve ljude dobre volje da molitveno dočekaju mošti Svetih Apostola Petra i Pavla i dio Časnog Krsta.

Svečani doček relikvija biće upriličen u petu neđelju Časnog Posta, 21. aprila u 10 sati u Crkvi Svetog Ivana Crnojevića na Cetinju.

Nakon polaganja svetinja u crkvi uslijediće Sveta Arhijerejska Liturgija, koju će služiti Njegovo Blaženstvo Mitropolit Boris uz sasluženje Vikarnog Episkopa Ivana i svještenstva.

Istog dana crkva će biti otvorena do 20 časova, dok će u 18 časova biti služen Akatist svetim Apostolima Petru i Pavlu.

Dar rumunskih svještenika

Delegacija Crnogorske pravoslavne crkve, koju je predvodio Mitropolit Boris u skorašnjoj posjeti Rumuniji, imala je neizmjeran Blagoslov Božiji da na dar dobije čestice mošti Svetih Apostola Petra i Pavla, kao i dio Časnog Krsta Gospodnjeg, saopšteno je ranije iz Crnogorske pravoslavne crkve (CPC)

Svete mošti i dio Časnog Krsta Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi darovali su rumunski Svještenici Emilijan Prodan i Andrej Simon, iskazujući bratsku ljubav prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i njenom narodu.

”Svjedočimo da po prvi put Crnogorska pravoslavna crkva, od svoje obnove, a moguće i postojanja, dobije ovako značajne relikvije na dar da budu na molitveno zastupništvo crnogorskom narodu i svim ljudima dobre volje. Ono što je sigurno, jeste, od 1941.god. i dolaska Ruke Sv.Jovana krstitelja, ikone presvete Bogororodice Filermose, kao i dijela časnog krsta, pa do danas u Crnoj Gori nijesu dolazile slične svetinje”, naveli su iz CPC.

“Sveti apostol Petar, sin Jonin, brat prvopozvanog Andreja, iz plemena Simeonova, iz grada Vitsaide. Bio je ribar, prvobitno nazvan Simeonom, ali Gospod je blagoslovio da ga nazovu Kifom ili Petrom (Jn 1, 42). On je prvi od učenika jasno izrazio vjeru u Gospodina Isusa rekavši: ‘Ti si Hristos, Sin Boga živoga’ (Mt 16, 16).

Sveti apostol Pavle rođen je u Tarsu, od plemena Benjaminova. Prvobitno nazvan Saul, učio je kod Gamaliela, bio farisej i progonitelj Hrišćanstva. Čudesno obrćen u vjeru hrišćansku samim Gospodom, koji mu se javio na putu za Damask. Kršten od apostola Ananija, prozvan Pavlom i uvršten u službu velikih apostola. Sa plamenom revnošću propovijedao Jevanđelje svuđ od granica Arabije do Španije, među Jevrejima i među neznabošcima.

Neupitna autentičnost

Autentičnost moštiju apostola je neupitna i izražena je u sertifikatima koje potvrđuje Pravoslavna patrijaršija Rumunije.

“Potpisani Emilian Prodan, svještenik u Crkvi Svete Marije u Voluntariju, darujem Svete Mošti Svetih Apostola Petra i Pavla mitropolitu Borisu, Arhiepiskopu Cetinjskom i Mitropolitu Crnogorske pravoslavne crkve, radi duhovne blagodati po sopstevnoj želji”, navodi se na potvrdi autentičnosti.

Neka nam ovi dani Časnog i Velikog Posta kada se pripremamo za Vaskrsenje Hristovo budu na pokajanje, oproštaj grehova i pomirenje sa bližnjima, poručeno je iz CPC povodom ovog velikog događaja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
20.04.2024-08:22 08:22

Veličanstveno!Neka je na sreću i blagodat CRNOGGORSKOM NARODU! Obnovio su CRNOGORKE I CRNOGORKKE, svih vjera i nacija, svoju Autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu 1993 godine sa Mitropolitom Crnogorskim Svetm Antonijem Abramovićem! Izbaviše ponovo, od zla razaranja 2023 godine, CRNOGORKE I CRNOGORCI, svih vjera i nacija, Autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu, ovaj put sa Mitropolitom Crnogorskim Borisom. I PO PRAVDI BOŽJOJ, I PO PRAVDI lJUCKOJ, ZASIJA EVO AUTOKEFALNA CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA NAJVEĆIM SVETIM SJAJEM. NADADTI SE JOŠ SAMO, DA ĆE TOMOS VASELJENSKE PATRIJARŠIJE, A KOJI JE SRBIJA UNIŠTILA 1920 GOEINE, PONOVO I USKORO OBASJATI CRNOGORSKI NAROD I NJEGOVU SVETU CRNOGORSKU PRAVOSLAVNU CRKVU VRATIVŠI… Pročitaj više »

ZAGA
20.04.2024-12:47 12:47

Zasada pocetak Božije Pravde posle više od 100 godina Nepravde!