Srijeda, 4 Oktobra, 2023
Rubrika:

OPET POREĐENJE KMETOVA I RATNIKA: Srbi imaju Ćele-kulu kao simbol svojih stradanja, a Crnogorci imali Tablju, kao simbol svojih pobjeda

Ćele-kula je kula nad kojom potomci kmetova nariču nad svojom zlehudom sudbinom, Tablja je ratnički simbol prkosa svim neprijateljima, to je kula kojom su Crnogorci na surov način pokazivali svijetu da su slobodni ljudi.

Piše: Miroslav Ćosović

Na jučerašnji dan, 31. maja 1809. godine odigrala se Bitka na Čegru između srpskih ustanika i Osmanlija. Osmanlije su, uz velike žrtve, dobile bitku.

ĆELE-KULA

Niški Huršid-paša poslije bitke na Čegru naredio je da se kože sa glava poginulih hrišćana oderu, napune slamom i pošalju u Carigrad. Zatim je, kako bi zaplašio hrišćane, naredio da se u znak opomene na istočnoj strani Niša sazida kula od kamena i da se u njene zidove uzidaju preostale lobanje poginulih vojnika, tako da sredina kule bude jednostavna, od kamena i kreča, a glave vojnika da se okrenu u polje i uzidaju spolja. Tako je na 4 km od Niša nastala poznata Ćele-kula.

Online „Večernje Novosti” su 14. jula 2010. objavile: „Ćele-kula je ozbiljan kandidat za Uneskovu listu svetske baštine, saznaju ‘Novosti’.”

TABLJA

Lijepo je i pozitivno što Srbi čuvaju ovako značajna obilježja svoje istorije. Međutim, srpski nacional-šovinisti su s velikim žarom uništavali obilježja crnogorske istorije.

Tablja, kula iznad Cetinjskog manastira, podignuta je u vrijeme Petra II Petrović Njegoša 1837. godine, sa ciljem da posluži kao posljednja linija odbrane. No, zdanje Tablje nije nikada do kraja ozidano. Crnogorci su na Tablju kačili pośečene turske glave čiji je broj tokom vremena silno porastao. Jezivi prizor Tablje, koja je dominirala Cetinjem „okićena” brojnim turskim lobanjama, sablažnjavao je inostrane pośetioce, koji su o tom ostavljali zapise. Njegoš je rado kitio Tablju turskim glavama i to svakako njemu kao hrišćanskom episkopu nije priličilo, ali je shvatljivo zašto su Crnogorci to radili, ako su su Osmanlije mnogo prije izgradnje Tablje počele da kite svoje gradove crnogorskim glavama. Te 1837. godine kada su na Tablji počele da se kite osmanske glave imamo svjedočanstva o potpuno ropskom položaju hrišćana u južnoj Srbiji, Bosni, Bugarskoj, Makedoniji i drugim krajevima Balkana, a takođe znamo za tvrdnje nekh istoričara da se Crna Gora od Turske oslobodila 1878. godine. Može li neko da zamisli da u Bosni, na Kosovu i u drugim krajevima Balkana đe su Turci vladali, hrišćanima padne na pamet da naprave kulu na kojoj će isticati glave svojih gospodara?

Sve u vezi simbolike Tablje su – za širenje srpstva odlično obučeni srpski šovinisti, davno primjetili, pa su Tablju, kao isuviše jak identitetski simbol Crnogoraca, jednostavno srušili 1937. godine, a nausput su pośekli istorijski brijest na Cetinju, kao još jedan dio bića Crnogoraca. Pod brijestom je kralj Nikola dijelio pravdu – brijest je bio urezan u kolektivnu svijest Crnogoraca. Rušenje Tablje se pokazao kao efikasan potez srpskih šovinista. Npr Tablju nikada nijesu viđeli vladika Amfilohije i njegovi popovi iz Cetinjskog manastira a da im je bila pred očima sigurno bi se śetili i Ćele-kule, pa bi bar malo drugačije gledali na crnogorski identitet. Pošto je Tablja uklonjena, lakše se može tvrditi da Crna Gora nije bila slobodna prije Berlinskog kongresa 1878. godine. Na Tablju, surovi crnogorski simbol koji se rodio u surovim crnogorskim vjekovima, svi su zaboravili, niko je se više ne śeća. Ostala je samo na slikama.

KMETOVI I SLOBODNI LJUDI

Od kraja 12. vijeka pa sve do oslobođenja Kosova 1913. godine, ogromna većina Srba su bili zavisni seljaci kmetovi, polurobovi kojima (sem tokom 19. vijeka u vazalnoj i samostalnoj šumadijskoj Srbiji), nije bilo dozvoljeno da nose oružje. Prvo su Srblje (od kraja 12. vijeka) u kmetovskom položaju držali njihovi hrišćanski vladari, a od polovine 15. vijeka su ih u istom – polurobovskom položaju, držale Osmanlije.

Crnogorci su velikom većimom potomci ilirskih etničkih grupa i to su dokazale i istorija, i biofizička antropologija i paleogenetika i etnologija… O tome sam pisao mnogo puta. I u srednjem vijeku naši preci na ovoj teritoriji su bili većinom ilirskog porijekla, u ozbiljnoj nauci se nikada ne razmatra da su Balšići i Crnojevići slovenskog/srpskog porijekla, samo se razmatra jesu li vlaškog, arbanaškog ili nekog drugog porijekla.

Aktuelno je već, pozivajući se na istorijske izvore i iskaze najboljih istoričara, u tekstu ”Zećani prije 570 godina porazili vojsku srpskog despota Đurđa Brankovića, izbacili Srbe iz Zete” pokazalo kako su Kuči, Bjelopavlići, Piperi, Nikšići i ostali naši preci oružjem izbacili iz Zete vojsku srpskog despota Đurđa Brankovića. Dakle, još u srednjem vijeku naši preci su pośedovali oružje i vojničko znanje dovoljno dobro da se uspješno suprostave plaćeničkoj, profesionalnoj vojsci bogatog srpskog despota. Kao što znamo, i tokom vremena moći Osmanlija na ovim prostorima, naša plemena (plemena kod Srba ne postoje, niti su ikada postojala), su bila, manje ili više, stalno naoružana. Za svo to vrijeme pravoslavci u Srbiji i u Bosni nijesu smjeli ni da pomisle da budu naoružani.

Tokom srednjeg vijeka i kasnije, sve do ukidanja kmetstva širom Evrope, naoružani čovjek je bio isto što i – slobodan čovjek. Zavisni seljaci, ono što danas znamo pod terminom kmetovi – nijesu smjeli biti naoružani.

S obzirom da su Zećani/Crnogorci s jedne i Srbi s druge strane imali tako različito uređena društva tokom istorije, razvile su se kod njih i različite tradicije što pokazuje i primjer o kome govori ovaj tekst.

Aktuelno je u tekstu ”Turci su Srbima mošti Sv. Save spalili, Crnogorci su Sv. Vasilija od Turaka – odbranili” već pokazalo jednu upečatljivu razliku u istorijskim tradicijama Srba i Crnogoraca.

NAD ĆELE-KULOM NARIČU POTOMCI KMETOVA, A TABLJA JE SUROVI SIMBOL SLOBODNOG NARODA

Tablja i Ćele kula pokazuju potpuno suprotne tradicije Crnogoraca i Srba, a znamo da preme svim definicijama jedan narod koji veže porijeklo, mora imati jednu istoriju. Crnogorci su imali kulu sa neprijateljskom lobanjama, a Srbi imaju kulu sa svojim lobanjama. Tablja je kulminacija vjekovne crnogorske borbe za slobodu, simbol prkosa, borbenosti, drskosti jednog naroda koji se potpuno sam vjekovima borio protiv 100 puta veće imperije. Tablja nije nastala kao plod mašte nekog pojedinca ili umjetnika, nego je rođena iz kolektivnog duha Crnogoraca – ljudi kojima su jatagan, nož i puška stoljećima bili jedini alat. A Ćele-kula je simbol srpskog robovanja Turcima, postoji da bi ih podśećala na 500-godišnje ropstvo.

Srbi su ponosni na Ćele-kulu, kao simbol njihovog poraza, tako se ponose i porazom na Kosovu 1389. Uskoro će, oko 28. juna, srpski sveštenici, ideolozi i nacionalisti horski da govore: “Svečano smo proslavili godišnjicu kosovske bitke”?!! Svečano proslavljaju dan bitke koja ih je odvela u vjekovno ropstvo?!!

(Novo)Srbi slave svoja stradanja kroz istoriju, a Crnogorci su slavili i slave stradanja svojih neprijatelja kroz istoriju.

Ćele-kula je kula nad kojom potomci kmetova nariču nad svojom zlehudom sudbinom, Tablja je ratnički simbol prkosa svim neprijateljima, to je kula kojom su Crnogorci na surov način pokazivali svijetu da su slobodni ljudi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

28 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Живојинко
02.06.2023-02:31 02:31

Ћеле-кула је лепша!

Merlin
02.06.2023-06:25 06:25

Gde ti je sada vojska veliki ratniče i zašto ne uđeš u “svoje” crkve i manastire koji su ti tu ispred nosa, a ne da kmečiš kako si “okupiran” ? Zašto se junače ne boriš kao što su se borili 90.ih Srbi u BiH i sada Srbi na KiM ? Postali ste građanski lgbt feminizirani “junaci”. :)

Merlin
02.06.2023-07:03 07:03

Sram te bilo jer podržavaš genocid nad Turcima i šovinističke pesme Leleču Turci, kukaju bule. Bilo bi dobro da se Bošnjačka stranka izjasni o vašim navodima i da razmisli da li će sa vama u koaliciju. Pošalji ovaj tekst Ervinu Ibrahimoviću.

xxy
02.06.2023-07:16 07:16

Stefan Sinjelic je 1809 jednim metkom kubure u bure baruta digao sve u vazduh i pobio 6000 Turaka. A vi kazete Srbi se nikad nisu borili protiv Turaka , bili poslusne sluge. Pored svih crnogorskih junaka Njegos je Gorski Vijenac poceo Posvetom Ocu Praha Srbije, Karadjordju. Pored svih crnogorskih junaka Njegos se divio Milosu Obilicu i 1846 i uspostavio Medalju za Hraborst koja se davala crnogorskim Junacima , Obilica Medalju. Crnogorci kad su se okupljali prije odlaska u Boj okupljali bi se na Obilica Poljani na sred Cetinja, a kad bi se vracali iz Boja opet bi se okupljali na… Pročitaj više »

dragan
02.06.2023-18:30 18:30
Reply to  xxy

“..bure baruta digao sve u vazduh i pobio 6000 Turaka”
Wikipedija ih je prethodno naslozila uvis, a Stefan lagumisao sigurno jednim metkom. Svaka cast!

xxy
02.06.2023-07:31 07:31

“I u srednjem vijeku naši preci na ovoj teritoriji su bili većinom ilirskog porijekla, u ozbiljnoj nauci se nikada ne razmatra da su Balšići i Crnojevići slovenskog/srpskog porijekla, samo se razmatra jesu li vlaškog, arbanaškog ili nekog drugog porijekla.” I onda se rugate da su Srbi ,mjesavina Vlaha i drugih jer u istocnoj Srbiji ima Vlaha, a u ovom slucaju isticite kao pozitivno da su Crnogorci mjesavina Vlaha ,Albanca i itd !?! Balsici su romanskog porijekla , bili sitni vlastelini ,Nemanjici ih uzdigli na nivo Vlastelina jer su im bili odani , postavili ih za Oblasne Vladare u Zeti ,… Pročitaj više »

xxy
02.06.2023-08:53 08:53

“Srbi su ponosni na Ćele-kulu, kao simbol njihovog poraza, tako se ponose i porazom na Kosovu 1389. Uskoro će, oko 28. juna, srpski sveštenici, ideolozi i nacionalisti horski da govore: “Svečano smo proslavili godišnjicu kosovske bitke”?!! Svečano proslavljaju dan bitke koja ih je odvela u vjekovno ropstvo?!!” Srbi su Hriscani a stradanje zrtvovanje za vjeru ,slobodu je odlika Hriscanstva, stradati u borbi protiv neke vece Sile nije nikakva sramota nego junastvo. Pa i Isus Hrist je razapet I mucen pa se to obiljezava evo preko 2000 godina, Pa svi Sveci u Pravoslavnom hriscanstvu su stradalnici i postali Sveti , cak… Pročitaj više »

Bezjovo
02.06.2023-09:38 09:38
Reply to  xxy

“Srbi su Hriscani a stradanje zrtvovanje za vjeru”…!
U dvije “Seobe Srbalja” (pazi, ne srba vec Srbalja) srpski partijarsi koji ne scese postradati za vjeru, povedose sa teritorije Srbije i odvedose na teritoriju Austrije sve stanovnike Srbije da tamo u Slavoniji budu topovsko meso za Cesara a “srpski partijarsi” da budu oslobodjeni placanja poreza…
Utekose i ostavise “srpske svetinje” na milost Osmanlijama!? A sto ne ostadose na Kosovo da ih brane? Da brane svoju vjeru!?
I velis: “… Srbi su Hriscani a stradanje zrtvovanje za vjeru…”!

Merlin
02.06.2023-10:38 10:38
Reply to  Bezjovo

Srbi su ratnički narod koji je imao svoje carstvo, zato nas protivnici poštuju, a takve kao što si ti tretiraju kao podanike i krpu. Misliš da si mnogo pametan što si se priklonio “jačem”.

Bezjovo
02.06.2023-13:50 13:50
Reply to  Merlin

Koliko su Srbi “ratnicki narod” govore i podaci iz davnina (dakle ne ovi koje fabrikuje Crkva Srbije na koje se razni tipovi kao Vi kacite) koji nam kazuju da su ime “Servi” stanovnicima danasnje Srbije dali Vizantijci jos u X vijeku shodno statusu koji su doticni imali u Vizantijskom Carstvu a i shodno stanju na terenu jer su to stanovnistvo cinjele skupine potpuno razlicitih plemena, grupacija i ostataka naroda koji se pomedju sebe nijesu ni razumjeli pa su ime “Servi” zapamtili kao Servi, Srbalji, Sorabi… (to je kasnije pocetkom 19 vijeka Vuk Karadzic nazvao sve u kumbulj – Srbima)… E… Pročitaj više »

xxy
02.06.2023-10:49 10:49
Reply to  Bezjovo

BezJovo , pa branili su dje su mogli i Vojvodinu od Turaka, zasto Crnogorci nisu branili ,Zetu ,Bjelopavlice Podgovrcu itd nego su pobjegli u brda . Dje je god u Crnoj Gori bilo vode i ravnice i uslova za zivot to je bilo pod Turcima. A nepristupacna kamena brda i planine bile utociste za zbjeg, i iz Zete , sjeverne Albanije ,Kosova ,Hercegovine,Srbije itd. Danasnji stanovnici Crne Gore ,vrlo malo su potomci Zete srednjevijekovne, sve je to doselilo bjezeci od Turaka. I Njeogs je o tome pjevao a i njegovi su is Bosne. Cetinje osnovali oni koji pobjegli pocetkom 15… Pročitaj više »

Delvidek
02.06.2023-21:53 21:53
Reply to  xxy

Kako ste vi požurili 1995-te iz Hrvatske – svjecki rekord ste postavili u bježaniji! “Hrabra” servska vojska pala za manje od 24h a dotle se junačila na sva zvona. Kosovo bolje da ne pominjem – Košare zauzeli Albanski gerilci poslije par dana borbe (snimci postoje na you tube-u) a servi dan-danas guslaju o nekakvim “herojstvima na Košarama”. O bježaniji preko Albanije dok su vam Crnogorci branili leđa neću ni da pričam…

xxy
02.06.2023-11:11 11:11
Reply to  Bezjovo

Bezjovo, Srbi su Hriscani ali nisu svi Srbi Sveci ,velicaju su junaci i stradalnici, Car ,Lazar i Obilic itd ali ne Brankovic,na Kosovu, Stevan Sindjelic je poginuo nije napustio, ,Isus Hrist se velica i slavi ali ne i Juda itd itd. Pa iz Stare Crne Gore u koju su doselili iz Hercegovine kasnije su se spustali u Boku ,primali katolicanstvo i postajali veci Katolici od Pape.. Zasto su se Crnojevici Poturcili na sred Cetinja i ostali da vladaju ali kao Poturice ,zasto nisu napustili ,odbili to. Pa uz njih i veliki dio tadasnje Crne Gore zarad beneficija i manjeg haraca.… Pročitaj više »

Lovćen
02.06.2023-09:32 09:32

Još ste zaboravili da kažete da su poslije Srpske okupacije Crne Gore 1918g,sa Cetinjskog manastira skinuli ukrali zvono sa tablje a od njega su u dvorcu Dunjdjerskih napravili kvake na vratima inače to je bili zvono sa prvog manastira Ivana Crnojevica kojeg su Turci u opsadi Cetinja zapalili. A sto se vojske tiče Merline ne brini svaki Crnogorac je bolji od stotine Srba Budalo!

Merlin
02.06.2023-10:36 10:36
Reply to  Lovćen

Vi ste se svojih crkava i manastira odrekli i postali ateisti, komunisti. Srbi su se suprotstavili NATO paktu, najačoj sili na svetu dok su takvi kao ti kukavice , miševi bez svoje vojske koji su umislili da su nindže. :) Zašto junače ne uđeš u “svoje” crkve i manastire nego kukaš kako si “okupiran”? Tu su ti ispred nosa, ne moraš da ideš na Kosovo.

Lovćen
02.06.2023-12:04 12:04
Reply to  Merlin

Budaloo!

Lovćen
02.06.2023-12:20 12:20
Reply to  Merlin

Budalo: Manastiri i crkve su Crnogorski u njima se nalaze sekta okupatorske crkve druge države,koja je oruzjem i na silo iz hramova Crnogorskih izbacila svestenstvo Crnogorske autokefalne crkve,i ne pada nam na pamet da nam to takvo svjestenstvo drži liturgije i propovijeda vjeru jer je njihova pripovijest i liturgija krvava.

Merlin
02.06.2023-13:43 13:43
Reply to  Lovćen

Briga koga da li tebi nešto “pada na pamet ili ne”..Kako znas da su liturgije “krvave” kada ne ideš na njih jer nisi vernik ?

Lovćen
02.06.2023-14:31 14:31
Reply to  Merlin

Budalo krvavo su dok za sveca proglašavaju popa Macu,vladike Nikolaja koji veliča Hitlera Radovan i Ratko su im heroji i mučenici muke vas spopadale budalo!

Mirko
02.06.2023-15:20 15:20
Reply to  Merlin

Pedofile Merline, ti nijesu Srbin jer te majka zanijela sa mušterijom turcinom, inače kad ćeš odgovoriti sto se crkva u ustavu iz 1905 zove CPC a ne SPC.

Merlin
02.06.2023-15:41 15:41
Reply to  Mirko

Da li si Đilasovo, Tursko ili Italijansko kopile i znaju li ti roditelji da si gej ?

Kortomalteze
02.06.2023-17:06 17:06

Pomamljeni sendvicari oca Gnojka prosipaju naucnofantasticnu verziju istorije

Merlin
02.06.2023-22:34 22:34
Reply to  Kortomalteze

Dovoljno je da pogledaš istoriju koja se učila u Titovoj SFRJ …

vlada
03.06.2023-03:02 03:02

Cetinje je bilo pod turcima od 1499 do 1686. Preko 180 godina. A Vrsac, Sombor, Kikinda, Novi Sad, Pancevo manje od 140 godina. Toliko o junastvu. 26% teritorije danasnje Srbije je 40 godina manje od Cetinja robovalo pod turcima. A za razliku od cetinjana ni ti srbi krajisnici nisu robovali, nego su tih 140 godina proveli u vojnoj krajini u Erdelju…

Delvidek
03.06.2023-10:32 10:32
Reply to  vlada

A nabrojane gradove u Delvideku je podigao ko? Da nijeste vi servi rajetnici? Podigli su ih Mađari – narod koji vas je naselio tamo, sažalio se nad vama i dao vi koru ljeba. Kako ste im vrnuli opše je poznato. Prvi srpski ustanak podignut 1804-te uz sultanovu dozvolu i podršku (da bi se dahijski režim svrgnuo – to i Vuk Karadžić potvrđuje) – toliko o “junačkim” servima. Nosili ste fes kao nacionalnu kapu sve do 1868-me. Pa samo vi ime kažuje ko ste – sluge, robovi, raja.

vlada
04.06.2023-01:39 01:39
Reply to  Delvidek

cetinjani su nosili fes do njegosa 1840tih. u podgoricani i niksicani do 1878…srta fali fesu…..srbi u vojvodini ga nisu nosili, ali to nista ne znaci….madjari su se povukli iz vojvodine povlaceci se ispred turaka, nisu ih srbi oterali…..srbi su ustanak digli kad su smogli snage, i nezavisbnist su stekli na berlinskom kongresu istog sekunda kad i crnogorci koji su tada takodje bili srbi……da te pitam koliko su to gradova podigli crnogorci u cg, odgovor je nijedan osim danilovgrada…pazi na svojo teritoriji a nijedan grad….

vlada
03.06.2023-03:06 03:06

1877 kad je u Beogradu bio telegraf, parabrod, i struja u Podgorici i Niksicu su turci nabijali narod na kolac, kao i u 80% danasnje Crne Gore. U Vojvodini su u to vreme vec imali i prugu i opservatoriju.

Krsto
08.06.2023-16:37 16:37
Reply to  vlada

Vojvodina je postala srpska tek 1948 kad je i poslednji od pola miliona Nijemaca protjeran otud…1941 srba je u Vojvodini bilo manje od 30% a danas je vise od 60%