Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
Rubrika:

Novaković Đurović: Zelena energija naša razvojna šansa

Ministarka je istakla da je Crnoj Gori, uvažavajući obaveze koje ima kao potpisnica Pariskog sporazuma, članica Energetske zajednice i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, strateško opredjeljenje da razvoj energetskog sektora bazira na principima dekarbonizacije i zelene energetske tranzicije

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPU) u tehničkom mandatu Ana Novaković Đurović govorila je o energetskoj diversifikaciji na konferenciji „Zapadni Balkan: Transatlantska i regionalna saradnja – Izgradnja jačih saveza ” koja se održava u Predstavničkom domu Sjedinjenih Američkih Država.

Ministarka je istakla da je Crnoj Gori, uvažavajući obaveze koje ima kao potpisnica Pariskog sporazuma, članica Energetske zajednice i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, strateško opredjeljenje da razvoj energetskog sektora bazira na principima dekarbonizacije i zelene energetske tranzicije.

“Strateško opredjeljenje Crne Gore je privlačenje investicija za realizaciju projekata zelene energije. Crna Gora će nastojati da u narednom periodu unaprijedi uslove za privlačenje stranih investicija u projekte izgradnje objekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i objekata za prenos i distribuciju energije, kao i u projekte unapređenja energetske efikasnosti”, poručila je ministarka.

Ministarka je napomenula da u Crnoj Gori se radi na projektima izgradnje objekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, kao što su hidroenergija, solarna energija i potencijal vjetra.

Trenutno su u toku, podsjećaju iz resora, aktivnosti na sljedećim projektima: Hidroelektrana Komarnica (instalisani kapacitet 171,9 MW), Vjetroelektrana Gvozd (54,6 MW), Vjetroelektrana Brajići (100,8 MW), Solarna elektrana Briska gora (250 MW, od čega je u prvoj fazi planirana izgradnja elektrane snage 50 MW).

“Takođe, radimo na stvaranju uslova za realizaciju projekta izgradnje Solarne elektrane Velje Brdo (50 MW) kod Podgorice” naveli su iz MEPPU.

Pored navedenog, realizuju se i projekti proizvodnje električne energije od strane domaćinstava i drugih potrošača električne energije korišćenjem solarne energije, što znači proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Na kraju, poručila je da će “Crna Gora nastaviti da razvija ambiciozna rješenja u borbi protiv klimatskih promjena, kako bi obezbijedili održivu i sadašnjost i budućnost”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
psiholog
14.07.2023-23:04 23:04

Znamo mi to, Ančice, no otkako je URA postala “zelena” nikad nijesmo toliko plivali u smeću…tako da ni pirane tu ne mogu pomoći sve dok je takve Vlade koja ne radi za dobro Crne Gore.