Srijeda, 30 Novembra, 2022
Rubrika:

Nesveti, nedostojni

Neka mu Gospod ne oprosti, jer sam siguran da zna šta čini. Nije neznaven, samo je demonizovan i željan osjećaja moći kroz ispoljavanje duhovne represije i finansijsko-političkog uticaja svetosavskog kulta na ovim prostorima. Naša Sv. mučenica Crnogorska Pravoslavna Crkva je ponižavana, nipodištavana i ugnjetena, njeno svještenstvo živi u bijedi i daleko od svakog glamura i moći predstavnika svetosavske predominacije - ali sve to nas čini samo bliže Hristosu - sve to nas čini samo revnosnijim služiteljima Gospodu

Piše: Nikola Poleksić, jerej Crnogorske pravoslavne crkve

O vi, mumificirani podražaji svetosti koja je davno napustila ovaj Svijet. Vi žongleri svetim tajnama – da li mislite da svojim mantijama, odeždama i regalijama možete prevariti Svevidećeg i Svepravednog? Da li mislite da ćete panagijama i pankamilavkama pokriti zločinjenje svoje? Hristos, istiniti Bog naš svojim učenicima je naložio da sa sobom imaju jednu haljinu i jedan štap, dok mučenički trpeći nedaće života idu svijetom propovijedajući Radosnu Vijest. Jednu haljinu, bez izvezenih impotentnih simbola vašeg ulagivanja Božanskom – jedan štap bez zlata i dragog kamenja koji treba da uveliča vašu ništavnost – zboreći samo ono što je pravo, u jednom Svetom Duhu na kojeg nećete huliti svojom samobitnošću.

Gospod naš reče: “Svaka će se hula oprostiti, pa i hula na Sina Čovječijeg, ali hula na Duha Svetoga se neće oprostiti ni na ovom ni na onom svijetu”.

Hristos je nama, Njegovom svještenstvu naložio da idemo u svijet i propovijedamo Evanđelje riječju i djelom. Nije nam naložio da utovljeni i bezbrižni smišljamo nepočinstva po parohijskim, episkopskim i vladičanskim dvorovima, dokoni i u blagostanju. To nije ni uloga ni misija Njegovog svještenstva.

Govori Hristos: “Doći će u Onaj Dan govoreći: Zar nijesmo prorokovali u tvoje ime i demone izgonili i mnoga čuda činili?. Tada ću im reći : Idite od mene vi koji činite bezakonje, ne poznajem vas”

U Onaj Dan neće nas Gospod poznati ni po titulama ni po dostojanstvima ljudskim – poznaće nas samo po srcu koje zna ili ne zna Zakon beslovesni.

Ni u jednoj Pravoslavnoj Crkvi kao u srpskoj  ne postoji tako eksplicitne hule na Duha Svetoga kroz svu njihovu nadmenost i nepočinstva. Da li postoji i jedna Pravoslavna Crkva na ovom svijetu koja je tako involvirana i investirana u svaki grijeh, zločin i krvožednu ratobornost  i izazivanje ratova među ljudima iste krvi?

Kao što naslov koji je nedavno objavljen u medijima govori, popa Perića u Crnoj Gori dočekuju “kao Boga”. Mislim da pop Perić razumije kako je njegov egocentrizam jedno od najvećih i najneoprostivijih huljenja na Duh Sveti, udružen sa njegovom vladičanskom neskromnošću i duhovnim imperijalizmom. Ni jedan pop ili episkop svetosavskog kulta ne izlazi međ’ narod bez ispružene ruke za cijelivanje. Ni jedan nema trunke trpeljivosti prema nipodaštavanju njegove časti i ugleda koje mu zvanja, titule i amajlije valjda daruju.

“A sva djela svoja čine da ih vide ljudi: razmeću svoje amajlije, i šiju velike skute na haljinama svojim” – reče Gospod Hristos, prozivajući tu prevarnu kastu duhovnih agresora i imperijalista.

Neka mu Gospod ne oprosti, jer sam siguran da zna šta čini. Nije neznaven, samo je demonizovan i željan osjećaja moći kroz ispoljavanje duhovne represije i finansijsko-političkog uticaja svetosavskog kulta na ovim prostorima.

Naša Sv. mučenica Crnogorska Pravoslavna Crkva je ponižavana, nipodištavana i ugnjetena, njeno svještenstvo živi u bijedi i daleko od svakog glamura i moći predstavnika svetosavske predominacije – ali sve to nas čini samo bliže Hristosu – sve to nas čini samo revnosnijim služiteljima Gospodu. Sve nas to čini pravednicima koji će nadvladati deluzivni osjećaj dominacije male bare pune kanibalističkih krokodila koju iz milošte, ali precizno – nazivamo ”svetosavska sekta”.

Najnovije

U srijedu umjereno do potpuno oblačno

U Crnoj Gori će sjutra biti umjereno do potpuno oblačno, uglavnom tokom drugog dijela dana ponegdje sa slabim padavinama. Ujutru, na sjeveru, po kotlinama moguća...

Hitno zaustaviti eksploataciju šljunka iz korita Morače zbog uticaja na izdašnost izvorišta ”Bolje Sestre”

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje je 26. oktobra 2022. godine u hotelu CUE Podgorica u Podgorici organizovao Okrugli sto na temu „Trenutno stanje i mogućnosti...

Stoltenberg: NATO je budan i spreman da odbrani svaki pedalj svoje teritorije

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je danas u Bukureštu da je vojna alijansa spremna da odbrani svaki pedalj svoje teritorije. Stoltenberg je, govoreći na...

”Policajci” na Sceni Studio

Predstava “Policajci” koju je po tekstu Slavomira Mrožeka režirao Aleksandar Jovanović biće izvedena u srijedu 30. novembra u 20 sati na Sceni Studio. Komad govori...

Abazović sa Blinkenom: Njegujemo izvanredne odnose sa našim najvažnijim spoljnopolitičkim partnerima

Njegujemo izvanredne odnose sa našim najvažnijim spoljnopolitičkim partnerima, poručio je kontroverzni predsjednik Vlade u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, u toku susreta sa američkim državnim...

Najčitanije

Povezano

Čanak: SPC je sekta, a CPC je vjerska zajednica

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kazao je, gostujući na Kurir TV, da je SPC sekta, a CPC nije nikakva NVO, već vjerska zajednica. On...

CPC: Zoran Mugoša izabran za novog predsjednika Crkvene opštine Podgorica

U prostorijama KIC-a Budo Tomović u Podgorici, sinoć je održana sjednica odbora Crkvene Opštine Podgorica Crnogorske pravoslavne crkve. “Sjednici je prisustvovao i njegovo Blaženstvo i...

Diplomatski kauboj između ”dvije svetosavske brade”

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil već duže vremena radi kao agent ''srpskog sveta'' u službi Aleksandra Vučića, i čini sve...

GI 21. maj: Kamenovanje prostorija CPC još jedna potvrda velikosrpske političke klime

Jučerašnje kamenovanje prostorija Crnogorske pravoslavne crkve u Podgorici samo je još jedna potvrda velikosrpske političke klime koja je proizvedena u posljednje dvije godine od...

Komentari

12 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pe Pera
25.08.2022-07:49 07:49

Koliko mržnje u ovako malom tekstu. Čuo sam i da je Hilandar napravila tzv CPC…. hahahaha

RIR
25.08.2022-11:13 11:13
Reply to  Pe Pera

Pe Pera ,bre !
bre Pe Pera bre ,pravi si srbijanac koji voli i živi od laži ,bre dje si to čuo i pročitao da vidimo svi ,
vi palamudite laži ,takva vam je sva lažava priča i istorija bre !
CG je imala stvarnist i ISTINU a vi mitove i laži…
Pe Pera bre ,pročitaj dje se vjenčao kralj Petar u koju crkvu i dje su oni krstili “čuvenog”
Acu palikuću…pa se javi bre !
NIKOLA POLEKSIC je SJAJAN !
/to je istina to je svestenik CPC -samo tako treba da rade svjestena lica /

Ha20
25.08.2022-12:35 12:35
Reply to  Pe Pera

Jel se to prerstila ona ” Supr Gnjida Hik Sara ” U Pe Pera. Sve ti je dzaba sto mijenjas profile posto ti komentari zaudaraju starim smradom hahahahah………………….

Nikola
25.08.2022-14:16 14:16
Reply to  Pe Pera

I tebe se napravili turski cigani tokom šetnje opanaka…..znači nijesi hrišćanin, no musliman…..ne treba se stidti porijekla!

Milena
25.08.2022-07:50 07:50

Odlican tekst,antihrist,je svaki nemoralan covjek,moralni ljudi su pravi vjernici,,ostali su bogohulnici,lazni vjernici,sto se obavezno kaznjava,kosmicka pravda je realnost,zlo nikad ne pobjedjuje,uvijek je gubitnik.

Pasima
25.08.2022-09:32 09:32

Istoriski tacno i dokumentovano zna koju su crkvu ili manastir gradili Crnogorci.
Ovoj Sotoni od Porfirija pogledajte samo oci i sve je jasno.

Hogar
25.08.2022-10:54 10:54

Vrlo lijepo napisano! … Kakav odraz u ogledalu…daleko bilo, uh da se počešem!!!

Ha20
25.08.2022-13:17 13:17
Reply to  Hogar

Odraz Sotonski u ogledalu. Malu jecu bi trebalo zastiti da ne gledaju to ruglo inace mogu dobiti traume koje ce ih pratiti kroz zivot.

Miodrag D. BAJKOVIĆ
25.08.2022-13:41 13:41

Ima li iđe na planeti Zemlji: lika, izraza lica i pogleda iz očiju, koji više odgovara, ili je podobniji Sotoni, tj. Sotoninom kopiletu od ovoga Prle-ntija sa fotografije?!

Grkavac
25.08.2022-21:07 21:07

Grdila od ovoga srpskoga popa još ne vidjoh.

Tara
25.08.2022-22:47 22:47

Kakav je ovo sotona i Lupez crnogorskih svetinja..Povrijedio je vazdusni prostor CG..i pored svega toga ulazi u drzavi CG..kao da se nista nije desilo.

CrnogoracBokelj
29.08.2022-05:22 05:22

Ja sam krsten daleke 1968 21 novembra u kuci dje sam rodjen od strane Srpskog popa Raka Vukotica koji je rodjen na Cetinje,a sluzbovao u Niksic.To se moralo uradit iako mi otac nije prisustvovao samom cinu krstenja jer je bio clan partije,ali baba pokojna je bila velika vjernica,njena je bila zadnja.Sjecam se dobro kasnije da je taj isti pop dolazio svake godine kod nas na slavu sve do njegove smrti.Tada je otac rekao da vise ne dozvoljava toj sekti ulazak u kucu sto je babu povrijedilo,ali je prihvatila.Ja sam se ozenio i ostao da zivim u Kotor sa Bokeljkom(okle si,okle… Pročitaj više »