Herceg Novi: U manastiru Savina obilježena slava osnivača grada

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

U manastiru Savina danas je obilježena slava zaštitnika grada Herceg Novog – Svetog arhiđakona Stefana.

foto Radio Jadran

-Svetu arhijerejsku liturgiju služio je arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, zajedno sa episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem, episkopom mileševsko-pljevaljskim Atanasijem, episkopom dioklijskim Metodijem i episkopom Atanasijem Jevtićem sa sveštenstvom – navodi se u saopštenju Službe za informisanje Opštine Herceg Novi.

Obilježavanju slave zaštitnika grada Herceg Novog prisustvovali su predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i potpredsjednici Danijela Đurović i Miloš Konjević sa saradnicima.

-Čestitam slavu ovome gradu, gradonačelniku, svima koji služe ovom gradu, da bi Sveti arhiđakon Stefan bio putokaz svima njima i svima nama, kako se treba sabirati oko hljeba života, oko Boga, ljubavi, koji je sebe prinio za život svijeta, kao hljeb vječnoga života. To je ono što je suština naše vjere hrišćanske i svih sabranja kroz vjekove do danas, a tako će biti do kraja svijeta i vijeka, poručio je Amfilohije.

Prema riječima predsjednika Opštine Herceg Novi Stevana Katića, posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da se u gradu kralja Tvrtka, koji mu je 1382. godine dao ime Sveti Stefan, danas održava Svetostefanski sabor, i to u godini kada Srpska Pravoslavna Crkva obilježava osam vijekova svetosavske samostalnosti.

-Herceg Novi je grad bogate istorije i slavne prošlosti, o čijoj vjekovnoj odanosti svetoslavlju svjedoči 85 pravoslavnih hramova koje smo kroz istoriju sačuvali. Rodoljubivi Novljani pravoslavci uvijek su bili uz svoj narod, doprinosili društvnom razvoju i napretku. To nam danas potvrđuju i brojne zadužbine, kojih ćete u Herceg Novom, u odnosu na broj stanovnika, naći više nego u bilo kom drugom crnogorskom gradovu – Srpska pomorska škola u Srbini, Serbsko narodno-pravoslavno učilište na Podima, škole na Mokrinama i Kamenom su samo neke od njih, kazao je Katić.

Komentari

avatar