Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Rekonstrukcija šetališta i nova Autobuska stanica u Igalu napreduju

Još jedan projekat, gondola do Žvinja, se neplanirano odužio, a finansiraće ga, takođe, država

Šetalište u Igalu na potezu od stare Banje do objekta Galeb, odnosno početka Šetališta Pet Danica, biće rekonstruisano  do kraja maja. Uređen i popločan obalni promenadni pojas, sa restoranima, kafeima, butigama, sa obnovljenim platoom ispred Pošte, novim cjevovodima i instalacijama, dočekaće spreman goste.

„Čitava trasa bi trebalo da bude izbetornirana za sedam dana. Ostaje popločavanje behatonom , a preko 60 odsto je završenih radova , jer je položena sva infrastruktura. Ostaće na kraju postavljanje samopodižućih stubića, koji će doprinijeti reguslisanju i kontroli saobraćaja na šetalištu. Nalaziće se na svim prilazima promenadi“, kaže za Novski portal, direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Aleksandar Kovačević.

Nakon maja ostaće samo uređenje Omladinskog parka, sa novim mobilijarom, behaton pločama na stazama, novim česmama, fontanom…

Rekonstrukciju šetališta od januara prošle godine izvodi kotorska kompanija “Briv construction”, a posao vrijedan oko 3 miliona eura u cjelosti finansira Uprava za kapitalne projekte.

Sa JP Morsko dobro dogovoren je i nastavak rekosntrukcije Šetališta Pet Danica na Savini.

„U Agenciji smo insistirali da popločavanje tog dijela ide nakon sezone, a prije nje sve drugo, rasvjeta i ogradni zidovi, odnosno ograda poput šipki u Njegoševoj“, kaže Kovačević.

Sva novska stepeništa su pod nadzorom Agencije, neka već obnovljena, a neka,poput stepeništa Musturaka Škveru, treba popravljati.

„Ideja je da se postojeći kamen izniveliše. U dobrom je stanju i lijepo izgeda, samo ga treba presložiti. Najveći je problem u ovom periodu je, međutim, radna snaga“, ukazuje Kovačević na generalni problem koji imaju svi izvođači u zemlji kada prihvate posao.

Uz buduću Autobusku stanicu niču građevine

Veliki poduhvat za hercegnovsku opštinu je izgradnja Autobuske stanice u Igalu. Kamen temeljac za novu Autobusku stanicu u Igalu postavljen je početkom juna 2023. Po projektu arhitekte Veljka Radulovića, ovo kapitalno zdanje, na koji Herceg Novi čeka decenijama, biće izgrađeno do marta 2024. godine, kako je i ugovoreno, uvjeren je Kovačević.

Izvođač je podgorička kompanija “Entext inžinjering”, koja je ugovorila posao za 4.7 miliona eura, bez PDV-ea. Sredstva su obezbijeđena iz državnog budžeta.

„U Agenciji smo zadovoljni dinamikom posla, radovi teku usaglašenom dinamikom i trebalo bi da Autobuska stanica bude izgrađena do marta sljedeće godine. Aktuelna tenderska procedura biće završena krajem maja . Urađen je aneks za Autobusku stanice u sivoj fazi. Svi su temelji izliveni i u toku je izlivanje nosećih stubova. Poslije toga ide kasetna tavanica, pa zatvori u staklu…S obzirom da lani radovi nisu stvarali preveliku buku i gužvu, nadamo se da će tako biti i tokom ovog ljeta. Izvođač je izašao iz najprljavijih radova, iskopa, praćenih velikom cirkulacijom kamiona. Najviše posla sada završava na samom gradilištu“, navodi Kovačević.

Kao dio cjeline sa Autobuskom biće izgrađen i moderni olimpijski bazen sa gledalištem kapaciteta 1000 mjesta i podzemnom garažom za 300 vozila. Projektna dokumentacija je skoro završena, a radovi će početi krajem godine.

Primjetno je, takođe, da su u neposrednoj okolini Autobuske stanice počele, „kao pečurke poslije kiše, da se grade stambene zgrade velikih ili manjih gabarita. Tako je posljednjih dana velilika šikara i zapušteni privatni plac između „Katunjanina“ i tzv. zelenih zgrada na Gomili, raskrčen. Saznajmeo da će se graditi dvije velike stambene zgrade sa 7 spratova. To je golemo opterećenje za nestabilan teren Gomile, koja prosto vapi za boljim lokalnim putevima i parkinzima.

Vodovod i put na Luštici, gondola do Žvinja

Postoji još nekoliko velikih projekata u Herceg Novom koji su u toku, iako nije nadzor niti je radila projektnu dokumentaciju Agencija za razvoj i izgradnju Herceg Novog. Međutim, pomno ih prati, s obzirom na djelatnost.

„Sa izgradnjom vodovoda na Luštici se periodično upoznajemo sa dinamikom radova i problemima. Igradnja koja je ugovorena na 900 dana , malo kasni, ali je pri kraju izgradnja rezervoara na Rosama. On je kjučni koji treba da dovuče vodu sa Pristana do Rosa. Izgrađena je sva hidrantska primarna mreža do tog prvog rezervoara. Stiču se uslovi da se pusti voda u rezervoar i da paralelno sa tim možemo raditi sekundarnu mrežu. U izradi je projekat .Iz tog rezervoara će se napajati domaćinstva čitavih Rosa. To je prvi korak u snabdijevanju vodom poluostrva Luštica“, navodi Kovačević.

Ubrzo bi trebalo bi i da počne da se realzuje projekat puta po obodu, odnosno vrhu Luštice. On je formalno počeo prije godinu i po , ali zbog spore administarcije u eksproprijaciji zemljišta radovi ne idu očekivanom dinamikom. Put, koji je vrsta obilaznice, u dužini je od skoro 9 km, povezivaće Herceg Novi sa Tivtom.Trebalo je da se izgradi i za potrebe turističkog rizorta Montrose, čiji je investitor Nord Star. No, kako sada izgleda prije će biti napravljen put nego taj kompleks, s obzirom da je kuvajtski investitor predao zahtjev Londonskom sudu za arbitražu protiv Vlade.

Još jedan projekat, gondola do Žvinja, se neplanirano odužio, a finansiraće ga, takođe, država.

„Idejni koncept nije naišao na saglasnost naše Agencije i Opštine, jer gondola ne bi imala zamišljeni efekat i da dođe do vrha Ilinice. Projektant je zamislio da se uspinje suviše nisko i desno, prema zapadu. Data mu je nova instrukcija da prilagodi projekat“, ističe naš sagovornik.

Podsjetimo i da je izabran izvođač sa kojim je potpisan ugovor o izgradnji gondole, firma “Novi Volvox” iz Podgorice.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve