Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
Rubrika:

Crna Gora i Ujedinjeni Arapski Emirati će snažiti međuinstitucionalnu saradnju i razmjenu dobrih praksi u okviru održivog razvoj

Kako je saopšteno iz Vlade, Novaković Đurović je iskazala zadovoljstvo sadržajnom i uspješnom bilateralnom saradnjom između Crne Gore i UAE, naglasivši da postoji prostor za intenziviranje saradnje kroz potpisivanje memoranduma u različitim oblastima od zajedničkog interesa

Delegacija Crne Gore na čelu sa šeficom delegacije, ministarkom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Anom Novaković – Đurović se u okviru Političkog foruma na visokom nivou za održivi razvoj (HLPF) sastala sa predstavnicima delegacije Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) koju je predvodio Generalni direktor kabineta Premijera Abudulah Naser Lota (Abdullah Nasser Lootah).

Kako je saopšteno iz Vlade, Novaković Đurović je iskazala zadovoljstvo sadržajnom i uspješnom bilateralnom saradnjom između Crne Gore i UAE, naglasivši da postoji prostor za intenziviranje saradnje kroz potpisivanje memoranduma u različitim oblastima od zajedničkog interesa.

Takođe, naglasila je da je Crna Gora kao ekološka država posvećena implementaciji aktivnosti u dijelu održivog razvoja, klimatskih promjena i zaštite životne sredine, te naglasila da su UAE pouzdan i aktivan partner Crnoj Gori u realizaciji svih prioritetnih razvojnih ciljeva.

Takođe, Novaković Đurović iskazala je zadovoljstvo intezitetom i dinamikom zajedničkih aktivnosti, kao i stepenom realizacije projekata koji se u potpunosti oslanjaju na razvojne potrebe Crne Gore, a u kontekstu ispunjavanja ciljeva održivog razvoja i procesa Evropske integracije Crne Gore.

Foto: Vlada Crne Gore
Novaković Đurović je, kako je saopšteno, ukazala na potrebe jačanja kapaciteta u okviru Kancelarije za održivi razvoj, kao i na potrebe razvoja statističkih podataka za mjerenje napretka u sprovođenju politike održivog razvoja, na čije nedostatke ukazuje i Drugi dobrovoljni nacionalni izvještaj koji je predstavljen na HLPF-u u Njujorku.
Nasser Lootah je, navode iz Vlade, pohvalio izuzetnu saradnju koju dvije države imaju i ostvaruju u brojnim oblastima na temeljima otvorenih, prijateljskih i partnerskih odnosa zajedničkom agendom u dijelu unapređenja održivog razvoja dviju ekonomija i kvalitata života građana. Istakao je da se proces kreiranja politika UAE bazira na širokom spektru
empirijskih podataka i kontinuiranom razvoju normativnog okvira kao i efikasnoj komunikaciji sa privatniom sektorom.
“Takođe, ukazao je na dobru praksu izvšne vlasti UAE u pravcu povećanja efikasnosti svih državnih institucija, posebno istakavši Program Vlade UAE za razmjenu iskustva, a koji
ima za cilj brzo rešavanje izazova u sprovođenju odluka ili kreiranju politika, naročito u domenu međuinstitucionalne saradnje. Izrazio je spremnost da UAE podijeli dobru
praksu sa crnogorskim institucijama iz domena politike održivog razvoja, te da se na taj način proširi sveukupna saradnja između dvije države na ovom polju saradnje”, saopšteno je iz Vlade.

Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Na tojliniji, pozvao je delegaciju Crne Gore na čelui sa ministarkom Novaković Đurović da posjeti UAE i da nastave dijalog na visokom nivou, sa posebnim fokusom na razmjenu dobrih praksi i politika koje doprinose razvoju baziranom na principima održivog razvoja.

Sagovornici su takođe razmijenili mišljenje o kreiranju zelenih politika i unapređenju cirkularne ekonomije, saglasivši se da globalno partnerstvo i bliska saradnja između država predstavlja jedno od kapitalnih rešenja za savremene globalne izazove.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve