Za Crnogorsku pravoslavnu crkvu Ukrajinska crkva je bila i danas je kanonska.

“Za nas je Ukrajinska crkva velika crkva, i crkva velikoga naroda, bila i danas je kanonska. Upravo zato, Beogradska patrijaršija je sve svoje snage uprla da napravi pometnju među sestrinskim pravoslavnim crkvama, pri tome ne birajući sredstva. U konačnome, s ciljem da spriječi donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se nezakonito prepisna crkvena imovina na nju vraća zakonitim vlasnicima – crnogorskoj državi, i temelje pravne pretpostavke da  Crnogorska crkva dobije status domicilne crkve. Ovoga puta suočiće se s crnogorskom državom spremnom i odlučnom da brani i odbrani sopstvene interese”,  poručeno je u saopštenju CPC.

Kako je navedeno u saopštenju CPC, patrijarh Ukrajinske crkve Filaret, u čijoj je pratnji bio i mitropolit Kijevski i cijele Ukrajine Epifanije Dumenko, u oktobru 2010., bili u zvaničnoj posjeti Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi”

Navedeno je da su zajedno sa njim služili svetu arhijerejsku liturgiju na Cetinju i iz istoga se putira pričešćivali, tako potvrđujući liturgijsko zajedništvo dvije crkve.

A vladika Mihailo je više puta boravio u zvaničnoj posjeti Ukrajinskoj crkvi i pred više hiljada vjernika sasluživao s patrijarhom, saopšteno je iz CPC.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve