Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

CDT: Suština je da Vlada može odložiti popis na svakoj narednoj sjednici

''Komisija UN-a preporučuje da se popis ne sprovodi za vrijeme političke, bezbjednosne ili drugih kriza''

Iz Centra za demokratsku trazniciju oglasili su se saopštenjem u kojem su komentarisali apel više političkih partija i organizacija koje su zatražile odlaganje popisa stanovništva.

Napominjući da će nakon dvije godine odlaganja, popis izvjesno biti održan od 1. do 15. novembra, iz CDT-a ističu da ipak nije nemoguće da on bude odložen, i da za to postoje zakonske pretpostavke.

Kako su kazali, analizom Zakona o popisu, koji ima primat u odnosu na uredbu koju je donijela Vlada, dolazi se do zaključka da je informacija objavljena u medijima o nemogućnosti odlaganja popisa – nepotpuna.

”Odluku o sprovođenju popisa donosi isključivo Vlada Crne Gore. Ne ulazeći u polemiku da li popis treba odložiti ili ne, neophodno je ukazati na suštinu – kao što je učinila na pomenutoj sjednici, Vlada može mijenjati odluku o popisu na svakoj narednoj, a samim tim i izmijeniti podzakonski akt koji je prethodno donijela”, navode iz CDT-a, u saopštenju koje potpisuje Jelena Jovanović.

Kako kaže Jovanović, Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) u svojim preporukama za sprovođenje popisa ističe da datum i period prikupljanja podataka značajno može odrediti (ne) kvalitet popisnih podataka.

”Definisane preporuke sadrže i smjernice da se popis ne sprovodi za vrijeme političke, bezbjednosne ili neke druge nestabilnosti, te da treba izbjeći periode praznika, godišnja doba kada se očekuju vremenske neprilike ili odsustvo stanovništva zbog sezonskih poslova… Evropski statistički zavod, Eurostat, ranije je saopštio da očekuje da će Crna Gora popis stanovništva sprovesti u skladu sa svim međunarodnim i standardima EU”, naveli su iz CDT-a.

Jovanović podsjeća da je proteklih dana više političkih partija i organizacija je zatražilo odlaganje popisa.

”Uglavnom opozicione partije i organizacije nacionalnih manjina traže odgađanje sprovođenja popisa dok se ne stvore stabilne političke okolonosti, zahtijevaju uključivanje opozicije u proces, zatim zamjenu rukovodstva Monstata, štampanje popisnog materijala na svim jezicima u službenoj upotrebi… Na portalu Javnog servisa prenijeta je izjava koju je MONSTAT dao Radiju Crne Gore, i u tekstu se kaže kako MONSTAT poručuje da nema zakonskih mogućnosti za odlaganje popisa, jer je na snazi podzakonski akt koji je donijela Vlada, a kojim je predviđeno da će se popis sprovesti od prvog do petnaestog novembra”, navedeno je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
29.09.2023-11:17 11:17

Cetnici ce citav popis manipulirati…u korist Srbije..takodje i imovinu..kako bi nam je oduzeli..