Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

Bjelopoljski penzioneri: Životni standard najugroženijih građana na najnižoj ljestvici biološkog opstanka

Otvoreno pismo premijeru Dritanu Abazoviću

Penzioneri i invalidi rada sa najnižim primanjima iz Bijelog Polja, putem otvorenog pisma ponovo su se obratili premijeru Dritanu Abazoviću i nadležnim ministrima akcentujući na ministra finansija, Aleksandra Damjanovića.

U pismu se preporučuje „da dobro otvore oči“ i sagledaju sumornu životnu zbilju sa kojom se suočava ova najugroženija kategorija građana.

„Svjesni smo da ste okupirani prečim stvarima kao što je borba protiv mafije i kriminala, što u potpunosti podržavamo. Ali, po svemu sudeći zaboravili ste notornu činjenicu a to je životni standard najugroženijih građana, koji je na najnižoj ljestvici biološkog opstanka. I treba da odgovaraju pred zakonom svi oni koji su se ogriješili na razne načine, ali mora se povesti računa da najugroženiji penzioneri, koji su gradili ovu državu, vide neku svjetlost i boljitak u smislu poboljšanja životnog standarda“ – navodi se u pismu koje potpisuje predsjednik Udruženja, Marko Hajduković.

Navode da premijer šalje optimističke poruke „o nikad boljem prilivu i punjenju budžeta“ i ostalim ekonomskim uspjesima te se nadaju da će prvim usklađivanjem njihove penzije biti uvećane za najmanje 20 odsto.

„Za pohvalu je akcija „Stop inlaciji“, ali ne koriste se za preživljavanje jedino ti artikli. Gdje su ostale životne potrepštine, lijekovi, komunalije, struja i ostali neophodni životni artikli, koji se ne mogu kupiti za trenutnu minimalnu penziju? To se izgleda ne računa” – pitaju penzioneri.

Ugroženi penzioneri podsjećaju i na nedavne populističke izjave ministra finansija Aleksandra Damjanovića koji, kako navode, milionske iznose smatra „nekim“.

„Tu je i nekih 6 miliona eura za vanredne parlamentarne izbore kao i 13 miliona eura koje ćemo isplatiti poslodavcima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom“ – citiraju u pismu Damjanovića, dodajući da je to sve novac građana i poreskih obveznika.

Navode takođe, da se isti nijednom nije sjetio da demantuje, vjerovatno je to i aminovao natpise u pojedinim medijima da je trenutno minimalna penzija 275 eura.

„To je notorna neistina kad je minimalna penzija 259 eura i nešto centi, zavisno kako kome. Stoga ga mi demantujemo i poručujemo da se ne igra sa nama smatrajući da smo nepismeni, već da ozbiljno razmisli da prvo naredno usklađivanje minimalne penzije bude najmanje 20 odsto, a drugi iznosi penzija, koliko će biti uvećani, da nas ne interesuju“ – zaključuje se u otvorenom pismu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
29.05.2023-21:14 21:14

Nisu važni standard i penzije, važni su zastava, građansko društvo, liberalizam, itd.