Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Joanikije: Bolest hara, treba da imamo discipline, makar osnovne, da se ne unosimo jedni drugima u lice

Na Svetoj arhijerejskoj liturgiji, koju je služio u Hramu Sv. Nikolaja Čudotvorca u Kotoru, Joanikije se osvrnuo na postojeću epidemiju koronavirusa

Bolest hara, odnosi mnoge živote, treba da se čuvamo, treba da imamo discipline, makar osnovne, da se ne unosimo jedni drugima u lice – poručio je mitropolit crnogorsko-primorski SPC Joanikije.

Na sajtu MCP objavljeno je da se na Svetoj arhijerejskoj liturgiji, koju je služio u Hramu Sv. Nikolaja Čudotvorca u Kotoru, Joanikije osvrnuo i na postojeću epidemiju koronavirusa koji hara.

Kako se navodi, istakao je da treba voditi računa kako se odnosimo prema svemu tome, jer ta bolest, zaraza, pandemija… to je iskušenje.

“Ali bi bili mnogo jači da se malo obratimo Crkvi, duhovnosti, postu i molitvi, disciplini duhovnoj. Bili bismo mnogo jači, mnogo spremniji da pomognemo onima koje zahvata ovaj virus. Naravno, treba da se čuvamo, ne poričamo ništa od onoga što medicina propisuje, jedino smo oprezni, jer kroz svaku priliku hoće da se uvuče politika ili neki interes, ili ko zna šta.

Moramo biti trezveni u svakom pogledu. Bolest hara, odnosi mnoge živote, treba da se čuvamo, treba da imamo discipline, makar osnovne, da se ne unosimo jedni drugima u lice. Pa to nije pristojno ni u onim vremenima kad nema nikakve zaraze…”, opomenuo je mitropolit crnogorsko-primorski SPC, prenosi mitropolija.com.

Dodao je da se treba čuvati od ove bolesti, ali da se treba duhovno snažiti “da bismo i ovu nepriliku pregrmjeli, pobijedili, jer sve je to iskušenje i svuda je na ispitu naša vjera”.

Kako je naveo, u ovim danima se mnogo priča o virusu, koji je prisutan, ali osim te zaraze umire se i umiraće se i od drugih bolesti, Božija je volja.

“Dajte da ne klonemo duhom! Evo odlične prilike, spremamo se postom i molitvom za najveći praznik Rođenja Hristovoga da se oslobodimo. Da se oslobodi i naše tijelo, da se tako osnaži i da se oslobodi i naša duša od svega onoga što je porobljuje, da okrilati duhovno, da se uznese i počne da živi pravim životom”, istakao je.

Sličnu poruku, podsjetimo, poslao je iz Podgorice i sveštenik SPC Gojko Perović.

On je istakao da crkva ne smije postati mjesto iz kojeg se širi priča da su zdravstvene mjere nešto suvišno i nepotrebno.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Belvederskazvezda
28.11.2021-22:20 22:20

Alo alo pop Mekdonald. Moze Pizza. Hahahahaha