Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Vladika Bojović za Aktuelno: U Temeljnom ugovoru mogu pisati šta žele, Crnu Goru i CPC ne mogu zaustaviti

''Vrh SPC odavno zloupotrebljava duhovna i vjerska ośećanja, vrši manipulacije i koristi za nacionalo političke svrhe vjerske obrede, liturgije i skoro sve skupove đe njeno svještenstvo prisustvuje. Jedan od primjera je kada npr. svještenik SPC na sahranama u Crnoj Gori propovijeda program 'Velike Srbije'. Nijesu svi takvi, ima u SPC puno pravih duhovnika i čestitih ljudi, ali ne mogu da dođu do izražaja''

Mogu pisati šta god žele u Temeljnom ugovoru, ali ni Crnu Goru ni Crnogorsku pravoslavnu crkvu ne mogu zaustaviti. Našu Svetu Crnogorsku pravoslavnu crkvu neće spriječiti da bude priznata od većine pravoslavnih Crkava, kao što je bila priznata i uvažena nekoliko vjekova. Za nas sve što eventulno donesu i usvoje, a bude protiv interesa Crne Gore i CPC biće ništavno i neobavezujuće. Tada će shvatiti što znači uzvik „Nije naša Vlada”, kazao je u razgovoru za portal Aktuelno vladika CPC Boris Bojović.

Aktuelno: Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, zamalo je potpisan, a da crnogorska javnost, čak ni politička nijesu upoznati sa sadržinom dokumenta. U medijima se spekulisalo o spornim članovima, da je, između ostalog, u ugovoru navedeno da se ne može graditi niti jedan vjerski pravoslavni objekat u CG bez saglasnosti nadležnog arhijereja SPC. Kakve posjedice po Crnu Goru i njeno sakralno nasljeđe ovo može da ima?

Bojović: Da li bi iko normalan mogao uvažiti taj apsurd da pitamo vladike tuđe crkve i druge države, đe ćemo i kad graditi crnogorske hramove. Ako su pojedini na Balkanu morali vjekovima da traže dozvolu od Osmanske vlasti za izgradnju svojih crkava, Crnogorci nijesu, tako da ni sada neće tražiti dozvolu od srpskih vladika. Svima koji su umiješani u ovu izdaju: od svještenstva SPC, do političara i državnih funkcionera nek Bog oprosti, ali istorija i Crna Gora nikada neće. Treba im uvijek pomenuti da u prvom Ustavu Crne Gore iz 1905. godine u članu 40. piše:„… Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve…”

Aktuelno: Pominje se da se u ugovoru može naći i član 19. srpskog Zakona o vjerskim zajednicama. Po tom članu „u registar se ne može upisati vjerska organizacija čiji naziv sadrži naziv koji izražava identitet crkve ili organizacije koja je već upisana ili ranije podnijela zahtjev za upis”. Ukoliko se ovaj član nađe u ugovoru, šta bi to značilo za CPC?

Bojović: Mišljenja sam da mogu oni pisati u ugovoru što god žele, ali ni Crnu Goru ni Crnogorsku pravoslavnu crkvu ne mogu zaustaviti. Našu domovinu ne mogu spriječiti da bude punopravna članica EU. Našu Svetu Crnogorsku pravoslavnu crkvu neće spriječiti da bude priznata od većine pravoslavnih Crkava, kao što je bila priznata i uvažena nekoliko vjekova. Da podśetimo i njih i mnoge druge koji su zaboravili da je jedino CPC u dugom periodu bila slobodna na cijelom Balkanu. Za nas sve što eventulno donesu i usvoje, a bude protiv interesa Crne Gore i CPC biće ništavno i neobavezujuće. Tada će shvatiti što znači uzvik „Nije naša Vlada”. Crnogorska pravoslavna crkva je obnovljena 1993. godine, voljom Božijom i  Crnogorskog pravoslavnog naroda. Svoju obnovu prijavila je tek 2000. godine, jer su nas do tada sprečavali da se prijavimo po zakonu. Znači, da istaknemo, prijavljena je obnova CPC kao Crkve (tj. vjerske zajednice). Nikada i niđe CPC nije prijavljena kao nevladina organizacija! I po novom zakonu (prije neustvanih izmjena) evidetirana je CPC 2020. godine u Ministarstvu za ljudska  i manjinska prava.

Aktuelno: Šta znači ukidanje Episkopskog savjeta za Mitropoliju crnogorsko – primorsku i Joanikija?

Bojović: Taj Episkopski savjet nema utemeljenja u Ustavu SPC, a bio je kamuflaža za nepostojeću „autonomiju” eparhija SPC u Crnoj Gori. To je bila „šargarepa na dugom štapu” svima koji su mislili da mogu od SPC napraviti u Crnoj Gori neku nepostojeću crkvenu organizaciju, pod imenom „Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori”. Više nema potrebe za bilo kakvu kamuflažu, ipak su priznali da su Srpska Pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

Aktuelno: Kako ocjenjujete otvoreno miješanje SPC u politička dešavanja u Crnoj Gori? Da li Vas je iznenadila činjenica da je vjerska organizacija uspjela da zloupotrijebi osjećanja vjernika u političke svrhe?

Bojović: Srpska pravoslavna crkva se samo vratila na svoje vjekovne pozicije, jer je uvjek bila važan faktor svim vlastima kroz vjekove, od skupljanja poreza za Otomansko carstvo do današnjeg miješanja u skoro sva politička dešavanja u regionu. Vrh SPC odavno zloupotrebljava duhovna i vjerska ośećanja, vrši manipulacije i koristi za nacionalo političke svrhe vjerske obrede, liturgije i skoro sve skupove đe njeno svještenstvo prisustvuje. Jedan od primjera je kada npr. svještenik SPC na sahranama u Crnoj Gori propovijeda program „Velike Srbije”. Nijesu svi takvi, ima u SPC puno pravih duhovnika i čestitih ljudi, ali ne mogu da dođu do izražaja.

Aktuelno: Kako ocjenjujete raniju izjavu premijera Zdravka Krivokapića da Temeljni ugovor treba potpisati na Cetinju?

Bojović: Kao vrlo smišljenju provokaciju! Po tome planu trebalo bi da dođe srpski patrijarh i da na sred Cetinja zajedno potpišu da Cetinjski manastir i svi ostali manastiri i crkve nijesu više crnogorske no SPC. Samo polako! Mislim da mogu oni da pokušaju, ali ne zaboravite da smo i mi Crnogorci ođe. Vidite i sami kakav je odgovor Cetinjana i Crnogoraca na radove koji se izvode bez dozvole na Cetinjskom manastiru.

Aktuelno: Kako vi, kao vladika CPC, vidite obraćanja Krivokapića u javnim nastupima od pozdrava „na mnogaja ljeta“, priči o onozemaljskom svijetu… Smatrate li da neko ko predstavlja izvršnu vlast jedne države kao premijer, treba da se obraća ovakvom terminologijom u zvaničnim susretima?

Bojović: Postoji državni protokol, pa postoji crkveni protokol… a možda premijer želi da nam poruči da poznaje crkvenoslovenski jezik.Trebalo bi ga stalno podśećati da je Crna Gora sekularna država, bez obzira što je njegov izbor obavljen u crkvi (pod tuđom upravom).

A. Šofranac

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sara
20.06.2021-12:19 12:19

svaka cast za Vladiku Bojovica…
za CG, bilo bi najvaznije..da isc'eramo..popa Micovica..iz Cetinjskog Manastira..Bruka..je i sramota.da ovakvu podvalu i sramotu..cetinjani trpe..Ne samo za Cetinje..no i za citavu CG..
Cetinjski manastir..je nase istorisko nasledje..Ostrog..na isti nacin..i sve ostale crkve..gdje su se ugnijezdili srbijanski popovi…Imamoli mi snage da oslobodimo nase svetinje????

Rovca
20.06.2021-12:42 12:42

Nas manastir je lavra Nemanjica,Manastir Morača ,a nasa crkva SPC. U svim drzavama sveta nastaju nove crkve i nove vere. Tako je i u našoj džavi nastala tkz CPC. Nismo protivni ako se neko odluči za tu tkz crkvu .Ipak smatramo da na nase zadovoljstvo samo rijetki primeri menjaju svoje tradicionalne pripadnosti bilo da se radi o ver ili o naciji. U nase pleme vrlo je malo takvih i. Inace takvi su vrlo malo ugledni i cenjeni u okruzenju i u familiji ali imaju vecu mogućnost uspeha i zaposljema pogotovu u bivsem rezimu.

Ha20
20.06.2021-15:23 15:23
Reply to  Rovca

Postovani Gagi molim te ko boga da kazes ovome Rvocu ” sta da skine sa ledja i dje da se valja ” i na kraju ga krunisi sa nja nja mali…………………………

Sara
20.06.2021-15:25 15:25
Reply to  Rovca

Neslana.srbijanka..neznalico!

tivatski58
27.06.2021-08:44 08:44
Reply to  Rovca

Rovca opet ste dosadni ste gubite se iz aktuelno. Imacete minus -20 ja okruzujem. Crnogorci Crna Gora. Tvoja turska trobojka. E viva Montenegro

Freedom
20.06.2021-16:54 16:54

Pope Bojovicu podrzavam veci dio tvojih navoda.ali kao Pravoslavni Crnogorac moram ti reci da je za nasu CPC najvecu stetu nanio Milo i Dps. Sjetimo se 1993 god.i obnove CPC. Milo je slao policiju i UDBU na sve koji podrzavaju CPC. Nidje ni ti ni ko drugi ne pominje LSCG I Slavka Perovica bez koga nebi bila obnovljena. Zahvaljujuci Dpsu nasa crkva se nalazi u ovom polozaju u kojem jes. Milo je za ovih 30 god.poklonioSPC preko 50 mileura a CPC saberi sam.

Tihana
20.06.2021-19:07 19:07

Ima nas mnogo Vladiko Borise no su ovi glasniji i agresivniji pa se više vide. Ali neće više. Treba nam pod hitno Saborna crkva u Podgorici

Miro
20.06.2021-22:35 22:35

Postovanje za Vladiku.