Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

DPS Pljevlja: I u godini pandemije, lokalna uprava ispunila očekivanja građana

Prema njihovim riječima, kako tada, tako i danas odbornici opozicije pokušavaju da kreiraju ambijent nestabilnosti, ne bi li nekako uticali na političku većinu i promjenu prilika u Pljevljima

Iako su, predstavnici opozicije, napustili juče skupštinsko zasjedanje, nemušto se pravdajući pred građanima Pljevalja, izbjegavajući raspravu o tačkama bitnim o funkcionisanju gradske uprave, u nedostatku činjenica i argumenata, nijesu uspjeli u namjeri da minimiziraju rezultate rada lokalne uprave, koje će i građani moći da ocijene kroz Izvještaj o radu predsjednika i radu organa uprave i službi Opštine Pljevlja za 2020. godinu, saopšteno je iz Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (OO DPS) Pljevlja.

“Uvažavajući okolnosti i činjenicu da se jedan dio kolega iz opozicije nalazi u izolaciji zbog koronavirusa – ovim putem im izražavamo želje za brz oporavak – ne možemo im zaboraviti kako su se ponašali prije par mjeseci, kada je jedan dio kolega iz skupštinske većine, iz istih razloga bio prinuđen da odsustvuje sa sjednica Skupština opštine”, navode u saopštenju.

Prema njihovim riječima, kako tada, tako i danas odbornici opozicije pokušavaju da kreiraju ambijent nestabilnosti, ne bi li nekako uticali na političku većinu i promjenu prilika u Pljevljima.

“Izgleda da, osim što nemaju elementarnu političku kulturu, još uvijek žive u snovima da je 17 više od 18?! Moramo ih razočarati i staviti jasno do znanja da će vladajuća većina u Pljevljima do kraja ispuniti svoj mandat, jer su joj građani za to ukazali povjerenje na lokalnim izborima 2018. godine”, kazali su iz OO DPS Pljevlja.

Kako ističu, tu stavljaju tačku na bilo kakvu raspravu sa političkim neznalcima, opskurnim, ambicioznim diletantima, koji nikada neće doći na nivo rasprave ozbiljnog političkog dijaloga.

“Predmet rada jučerašnjeg zasjedanja bio je i Izvještaj o radu predsjednika Opštine Pljevlja i radu organa uprave i službi Opštine za 2020. godinu. Ono što je posebno potrebno istaći jeste da Izvještaj nudi i daje sadržajnu informaciju o radu lokalne uprave, gdje se na preko 100 strana može vidjeti odgovoran, posvećen i stručan odnos svih zaposlenih, koji su dali doprinos u ostvarivanju istih, a pogotovo u godini najvećih izazova”, rekli su iz ove partije.

U otežanim uslovima rada, vodeći se obećanjem iz 2018. godine da će lokalna uprava nastaviti da racionalizuje i smanjuje ukupna dugovanja, kako kažu, efekti se mogu vidjeti kroz rekordno realizovanje budžeta od sticanja nezavisnosti, u iznosu od 81 posto i smanjenja ukupnih obaveza Opštine sa 21 na 14 miliona eura, u mandatu vlasti DPS-a sa svojim koalicionim partnerima.

“Samo tokom posljednje godine, smanjen je dug Opštine za 2,4 miliona eura i ostvaren budžetski suficit u iznosu od 5,583 miliona eura, pri čemu nije zapostavljena ni realizacija infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćajne, komunalne, hidrotehničke i kanalizacione infrastrukture, kao i projekata iz oblasti zaštite životne sredine”, dodaju iz OO DPS Pljevlja.

Tu posebno ističu, sprovođenje mjera energetske efikasnosti, u okviru kojih je ukupno 11 zgrada u centru grada, sa preko 7.500 m2 poslovnog i stambenog prostora, dobilo više od 9.000 m2 nove energetski efikasne fasade, vrijednosti 490.000,00 eura.

“Takođe, nastavljena je rekonstrukcija distributivne i vodovodne mreže u centru grada i to u ulicama Tanasije Pejatović, Omladinskoj, Uroša Ružičića i Boračkoj u vrijednosti preko 150.000,00 eura. Privedena je kraju prva i druga faza rekonstrukcije postrojenja za pripremu pitke vode Pliješ uz uloženih 700.000,00 eura”, kazali su oni.

Kako dodaju, pored izazovne epidemiološke situacije koja je uticala na stabilnost finansija i u državnom budžetu i na ekonomski rast, lokalna uprava je povećala agrobudžet za 30% u vrijednosti 300.000,00 eura.

“Za 8 seoskih vodovoda potpisani su ugovori vrijednosti 180.000,00 eura, što predstavlja 50 odsto više sredstava nego prethodne godine. Da bismo u potpunosti razobličili opozicione neistine, ističemo da je u održavanje, čišćenje i sanaciju seoske putne mreže i proboj seoskih puteve uloženo je 500.000,00 eura i sanirano 325 km lokalnih puteva”, navode u saopštenju.

Takođe, od preuzimanja lokalne uprave 2014. godine, kada je bilo 280 zaposleno na neodređeno vrijeme, prema njihovim riječima, danas taj broj iznosi 238, čime je lokalna uprava okarakterisana kao opština koja je na najkvalitetniji način sprovela proces racionalizacije i optimalizacije broja zaposlenih.

Napominju, da je osim toga uveden je i „Sistem 48“ kako bi rad organa lokalne uprave bio efikasniji, građani zadovoljniji, a transparentnost podignuta na znato veći nivo.

“Svjesni smo, da se samo odgovornim i predanim radom može doći do konkretnih rezultata, uz otvoreni i partnerski odnos sa građanima i naša je obaveza da zajedničkom akcijom djelujemo i ostvarujemo napredak koji će Pljevlja činiti sredinom sa dobrim uslovima za život”, zaključuje se u saopštenju OO DPS Pljevlja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve