Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Mitropolit CPC: Kršteni u SPC da zatraže krštenicu i CPC

''Mi ćemo im izdati krštenicu Crnogorske pravoslavne crkve, u kojoj će biti upisani svi podaci iz srpske krštenice samo što će u rubrici ''nacionalnost'', umjesto pravoslavni Srbin ili Srpkinja biti upisano pravoslavni Crnogorac ili pravoslavna Crnogorka''

Mitropolit Crnpogorske pravoslavne crkve Mihailo pozvao je sve pravoslavne građane Crne Gore, koji su kršteni u Srpskoj crkvi, a žele krštenicu CPC, da im se obrate.

“Mi ćemo im izdati krštenicu Crnogorske pravoslavne crkve, u kojoj će biti upisani svi podaci iz srpske krštenice samo što će u rubrici “nacionalnost”, umjesto pravoslavni Srbin ili Srpkinja biti upisano pravoslavni Crnogorac ili pravoslavna Crnogorka. Mnoštvo Crnogoraca ju je već dobilo”, saopštio je mitropolit CPC Mihailo.

Prema njegovim riječima, Hristos ne može biti po drugi put razapet niti se po drugi put može krstiti.

“Kao što govore Sveti Oci i Učitelji crkve, drugo krštenje značilo bi da ponovo Sina Božijeg prikivamo na Krst. Hristos je jedan put preživio smrt – stradanje tijelom, i nije moguće ponovo se krstiti. Zato oni koji su se krstili u “ime Oca, Sina i Svetoga Duha”, i ponovo se krstili, tijem bi ponovo Hrista razapeli i Krstu se nasmijali. Nažalost, u Srpskoj crkvi ne vladaju se po učenju Svetih otaca crkve. Ona ne priznaje krštenje u Crnogorskoj. Niko od krštenih Crnogoraca oba pola ne može biti śedok na krštenju, vjenčanju, ne može se pričestiti niti kakav crkveni obred obaviti u Srpskoj crkvi, ukoliko se kod njih ponovo ne krsti. Mnogi svještenici SPC čak propovijedaju da je brak između Srbina i Crnogorke mješoviti brak. U crkvama đe su crnogorski svještenici služili crkvene obrede, srpski popovi su čistili i osvećivali crkve, a takođe i puteve kuda bi prolazio neki Crnogorac ili Crnogorka (javna ličnost) prali su osvećenom vodom.

Mrtve su nosili preko livada, da ne idu putem kuda prolaze vjernici i svještenstvo Crnogorske crkve. Srpski teolog, gospodin Mačković iz Beograda, svojevremeno je pisao da je Amfilohijeva Crnogorskoprimorska mitropolija Srpske crkve najobičnija sekta. A kako i neće to tvrditi kad su srpski popovi objavili i tvrde da svaki Srbin ima matični broj i DNK Svetoga Save, što je naobičnije svetogrđe. Na sred Cetinja imamo primjera đe nesrećni Srbocrnogorac prekrštrava Crnogorce u Srbe i još lažno se predstavlja da je svješenik Crnogorske pravoslavne crkve. Čak obavlja obrede u porodicama đe to čine svještenici Crnogorske pravoslavne crkve”, navodi se u saopštenju mitropolita CPC.

Na kraju, mitropolit CPC pozvao je sve Crnogorke i Crnogorce na okup, kako je kazao, “u odbranu od duhovnoga okupatora, SPC i domaćih potuđenika”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve