Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Dubljević: Plasman na Eurobasket rađa novu nadu za crnogorsku žensku košarku

Te prve godine donosile su samo pobjede. Crna Gora je preskakala ekspresno sve prepreke, igrala B diviziju, a onda se 2011. godine našla na prvom velikom takmičenju Evropskom prvenstvu

Od formiranja ženske košarkaške reprezentacije Crne Gore svi su znali za udarni trio Jelena Škerović, Iva Perovanović i Jelena Dubljević.

Te prve godine donosile su samo pobjede. Crna Gora je preskakala ekspresno sve prepreke, igrala B diviziju, a onda se 2011. godine našla na prvom velikom takmičenju Evropskom prvenstvu.

Ekipa koju su činile Jelena Škerović, Iva Perovanović, Jelena Dubljević, Milka Bjelica, Snežana Aleksić, Milica Jovanović, Ana Deforž, Maja Milutinović, Sanja Knežević, Nataša Popović, Ana Poček (tada Turčinović) i Ana Baletić ušle su u istoriju. I, već na prvom prvenstvu Evrope Crnogorke su oduševile osvojile šesto mjesto, mada su sa učinkom 7-2 (kao i Rusija koja je osvojila zlato), zaslužile više, dok je Turska sa četiri neuspjeha tada osvojila srebro.

Najmlađa od glavnih igračica bila je Jelena Dubljević, koja je u svakoj reprezentativnoj akciji imala veliku ulogu u našoj selekciji. Nakon skoro tri godine (posljednji put zaigrala protiv Slovačke u Podgorici 14. februara 2018. godine) Dubljević je zaigrala za Crnu Goru i kada je bilo najvažnije odigrala maestralno. Dubljević je proglašena za najbolju igračicu 5. kola u svim grupama sa indeksom korisnosti od čak 42 (34 poena, 14 skova i pet asistencija), a zahvaljujući toj pobjedi nad Švedskom naše košarkašice došle su do šestog uzastopnog plasmana na prvenstvo Evrope.

– Nijesam bila tu, zato što sam igrala u Kini, gdje se sezona u igra u takvom sistemu da nema pauza za FIBA prozore. To je jedini razlog zašto nijesam bila u reprezentaciji, a nikada nijedan drugi nije postojao i drago mi je da to mogu da saopštim. Vjerujem da se u životu sve dešava sa razlogom, pa očigledno i moj povratak, kako za mene, tako i za žensku košarku, objasnila je na početku razgovora za Arenu Jelena Dubljević, a zatim objasnila da je ovo bio specifičan period za žensku reprezentaciju.

– Od početka sam tu i mislim da je ovo možda najteži put do sada. U početku smo imali mnogo bolju ekipu, mnogo veću rotaciju, igračice koje su igrale Evrokup i Evroligu, a da ne pominjem 2011. godinu, gdje su bile sjajne igračice od kojih su sada tu Milica Jovanović, Sneža Aleksić i ja. Ovo su naše posljednje godine jer smo ušle u ozbiljne godine, kada planiramo da se jednog dana i povučemo. Zbog toga je postojao ogroman pritisak, istakla je Dubljević.

Jelena Dubljević istakla je da je Crna Gora uvijek imala malu bazu, ali da je sada stanje tako da, izuzev Budućnosti, nemamo ništa, zbog čega je u takvim okolnostima plasman na Eurobasket podvig.

– Ovo za žensku košarku donosi neku novu nadu, pa i godine određenog mira. Crnogorska ženska košarka sastoji se od jednog kluba, jer samo Budućnost radi sjajan posao, ali pored Budućnosti ne postoji niko. Tako da je ovo možda najveći uspjeh, ne gledajući prvenstva Evrope. Kada se sve sagleda, odnosno opšte stanje, sa kim se igralo i protiv koga se igralo, onda je ovo najveći uspjeh. Švedska je treća najbolja evropska selekcija, imaju veliki broj igračica koje igraju Evrokup i Evroligu, zbog čega sam rekla da je pobjeda u toj utakmici za nas medalja, dodala je Dubljević.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve