Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Mitrović i Medoks: Zajedno ćemo se boriti protiv klimatskih promjena

Državni sekretar za ekologiju Danilo Mrdak je saopštio Medoks da je on odlučan u namjeri da učini sve što može da zaživi u praksi dio o ekološkoj državi iz Ustava Crne Gore

Zajednički ćemo istražiti načine saradnje kako ostvarivali ciljeve i projekte u svim oblastima koje se tiču zaštite životne sredine, klimatskih promjena, urbanizma i prostornog planiranja, kazala je britanska ambasadorka Karen Medoks tokom današnjeg sastanka sa ministrom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratkom Mitrovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Mitrović je izjavio da je saradnja sa Ujedinjenim Kraljevstvom od velikog značaja za taj resor i da očekuje razmjenu iskustava dvije zemlje u oblasti ekologije, posebno u pogledu prerade čvrstog otpada, zagađenja vazduha i voda i klimatskih promjena.

“Ministar je ambasadorki predočio ideje o pokretanju zelenih edukativnih projekata i osvrnuo se na iskustvo koje Ujedinjeno Kraljevstvo ima u procesu podizanja svijesti građana o značaju unapređenja zaštite životne sredine”, navode u Ministarstvu.

Državni sekretar za ekologiju Danilo Mrdak je saopštio Medoks da je on odlučan u namjeri da učini sve što može da zaživi u praksi dio o ekološkoj državi iz Ustava Crne Gore.

“U tom cilju, Ministarstvo će blisko i intenzivno sarađivati sa svim relevantnim nevladinim organizacijama u Crnoj Gori koje se bave zaštitom životne sredine. Mrdak je ukazao na bogatstvo biodiverziteta koje posjeduje Crna Gora i predložio saradnju sa britanskim stručnjacima u pogledu pripreme studije i osmišljavanja načina očuvanja biodiverziteta i njegovog korišćenja u svrhe ekonomskog razvoja”, dodaju u Ministarstvu.

 

Državni sekretar za za prostorno planiranje i urbanizam Aleksandar Ašanin, nadovezujući se na priču o klimatskim promjenama, ukazao je na problem toplotnih ostrva u urbanim sredinama nekoliko crnogorskih gradova.

“Nažalost, kako je saopštio, u crnogorskom sistemu planiranja ne postoji softver koji bi vršio analizu toplotnih ostrva i nudio rješenja u smislu predloga efikasne prekompozicije tih oblasti. Stoga bi za kreiranje takvog softvera od velikog značaja bila pomoć britanskih stručnjaka. Ašanin je napomenuo da bi saradnja sa britanskim ekspertima bila izuzetno korisna i u oblasti određivanja namjene teritorijalnog mora, kao i u oblastima kreiranja zemljišnih politika i zaštite pejzaža i predjela. Ašanin je Medoks posebno izložio ideju o učešću građana u donošenju odluka koje se tiču razvoja i planiranja prostora koji koriste”, ističu u Ministarstvu.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori izjavila je da je više nego raspoložena da doprinese unapređenju saradnje između dvije države, posebno u vezi sa sticanjem znanja i razmjenom najboljih praksi između crnogorskih i britanskih stručnjaka za ekologiju i urbanizam.

“Medoks se posebno osvrnula na ovogodišnju konferenciju UN-a o klimatskim promjenama COP26 kojoj je Ujedinjeno Kraljevstvo domaćin u Glazgovu, te na globalno liderstvo Ujedinjenog Kraljevstva u smanjenju emisija ugljenika”, naglašavaju u Ministarstvu.

Sastanku je prisustvovao i savjetnik za projekte i komunikacije u britanskoj ambasadi Milovan Grba.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve