Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

SPC: Vladika Grigorije perjanica antisrpskih i anticrkvenih krugova u Srbiji

Grigorije je za "Danas" rekao da je više puta govorio da "ne treba graditi toliko crkava, jer imamo bolnice u kojima nema peškira, papira, gdje je sve zapušteno… Teško je gledati sve to jer i to je odraz naše Crkve"

Srpska pravoslavna crkva (SPC) kritikovala je beogradski list “Danas” i svog Vladiku diseldorfskog i cijele Njemačke Grigorija zbog izjave prenijete u današnjem tekst u tom listu “Grigorije: Usmjeriti novac na bolnice, a ne crkvu”.

Sinod SPC

Grigorije je za “Danas” rekao da je više puta govorio da “ne treba graditi toliko crkava, jer imamo bolnice u kojima nema peškira, papira, gdje je sve zapušteno… Teško je gledati sve to jer i to je odraz naše Crkve”.

Vladika je rekao i da bi bilo “veoma dragocjeno da voljom i upornošću pomognemo bolnice i škole. Nemam ništa protiv gradnje crkava i hramova… Samo mislim da imamo dosta crkava i hramova, a čemu crkve i hramovi, ako u njima neće biti ljudi”.

Na to je SPC ocijenila da se vladika “svrstao na stranu onih koji su do sada jasno pokazali ko su i šta su i da ne žele dobro SPC, a samim tim ni srpskom narodu”.

“Kome je potrebno da međusobno suprotstavi izgradnju Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru, kao crkveni i nacionalni projekat, i epidemiju koronavirusa, kao i probleme naše države i naroda u teškoj borbi za život svakoga čovjeka”, pita u saopštenju Informativna služba Patrijaršije.

“Projekat izgradnje Spomen-hrama je crkveno-državni projekat od izuzetnog značaja, započet prije više od sto godina, i aktuelna odluka Vlade Srbije je samo jedna u nizu ranije dogovorenih mjera njegove realizacije, u čemu svoj veliki doprinos daju i Ruska pravoslavna crkva i ruska država”, konstatuje SPC.

“Svako dovođenje u vezu ove odluke Vlade Srbije s bilo čime, osim sa izgradnjom Spomen-hrama, zlonamjerno je i neistinito”, kaže se u saopštenju.

SPC navodi da “nebrojeno puta i na razne načine pomagala i pomaže ne samo bolnice i zdravstveni sistem Srbije, nego i mnoge druge institucije i pojedince kojima je pomoć potrebna” i da to “čini i u ovim teškim danima borbe sa epidemijom”.

“Pošto i nepozvan i kanonski nenadležan, umije da dijeli lekcije Patrijarhu srpskom, Svetom Sinodu i svima redom, vladika Grigorije bi mogao i da javno pokaže koliko je bolnica do sada izgradio ili makar da objasni zašto to nije činio ranije, u vrijeme dok je, umjesto bolnica, po Hercegovini gradio vinarije, hotele, ergele i tome slično, i to od sredstava koja je izdašno dobijao kako od Republike Srpske tako i iz budžeta Srbije”, piše u saopštenju.

“Zašto je problem izgradnja Spomen-hrama u Beogradu, a nije izgradnja velelepnih hramova u Mostaru, Trebinju ili Prebilovcima, koju je svesrdno pomogla Srbija? Treba li navoditi činjenicu da je svojevremeno vladika Grigorije, zbog obimnosti graditeljske delatnosti, osnovao Komisiju za izgradnju hramova i objekata u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj? Ovdje nećemo navoditi njegove druge biznismenske i menadžmentske podvige, sa kojima je javnost dovoljno upoznata i kojima se on lično ponosi i hvali”, piše SPC.

“Na kraju, sa žalošću konstatujemo i činjenicu da je vladika Grigorije ovom nesrećnom izjavom iz Nemačke (p)ostao perjanica antisrpskih i anticrkvenih krugova u Srbiji, ali ga ipak sa ljubavlju podsjećamo na davno izrečenu istinu: ‘Dobar pastijer, jer što kaže inom – i sam svojijem potvrđuje činom’ “, navela je SPC.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nikola
08.07.2020-04:36 04:36

Hahahahahahaha….morete vi svi da polizete Grigoriju cipelu kad stane u g…. :)))))))))

Njegušica
11.01.2021-21:21 21:21

Ovima je svak nenormalan ko priča o bilo kakvom opštem prosperitetu društva. Treba samo crkva da napreduje po njima, pa onda da lakše vlada narodom. Zastupnici Božiji na Zemlji. Pitam se samo, kako ga se ne boje. Da ako pogleda pa da dođe Grigorije za patrijarha, jedino tako bi mogli da se mrvicu pomjere od srednjevjekovnih dogmi.