Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

EU pokreće novu pomorsku misiju na Mediteranu

Diplomate ističu da je postignut kompromis kako bi se ublažile zabrinutosti Austrije da će bilo kakva nova pomorska misija dovesti nove migrante u Evropu. Brodovi EU će zaustavljati i proveravati sumnjiva plovila na istoku Sredozemnog mira

Evropska unija će pokrenuti novu pomorsku i vazduhoplovnu misiju na istoku Sredozemnog mora kako bi zaustavila nove isporuke naoružanja zaraćenim stranama u Libiji, saglasili su se danas šefovi evropskih diplomatija nakon što je Austrija povukla veto.

foto AFP

“Svi smo saglasni sa formiranjem misije koja će blokirati priliv oružja u Libiji”, rekao je italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo nakon sastanka šefova evropskih diplomatija u Briselu.

Diplomate ističu da je postignut kompromis kako bi se ublažile zabrinutosti Austrije da će bilo kakva nova pomorska misija dovesti nove migrante u Evropu. Brodovi EU će zaustavljati i proveravati sumnjiva plovila na istoku Sredozemnog mira.

Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šelanberg istakao je da je to prihvatljivo, ali da je Beč i dalje oprezan na bilo kakav pokazatelj da će misija, za čije će formiranje biti potrebno nekoliko sedmica, privući migrante u Evropu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve