Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Sekulović: “Veličajmo borbu partizanki i partizana protiv mržnje među narodima”

"Najznačajniji simboli određenih vrednosti su spomenici, herojine i heroji"

U subotu 19.10.2019. u beogradskoj Kombank dvorani advokat Vlatko Sekulović bio je jedan od govornika i organizatora koncerta KIC POP HOR iz Podgorice sa prijateljima „Bez dileme – Antifašizam“.

Vlatko Sekulović

Govor Vlatka Sekulovića objavljujemo u cjelosti: 

Drage antifašistkinje, dragi antifašisti!

Pre skoro godinu dana ovde smo održali koncert sa našim prijateljima iz Tršćanskog partizanskog hora, a danas mi je čast da pozdravim ispred Saveza antifašista Srbije i Reflektor Teatra naše prijatelje iz Crne Gore, KIC POP HOR, i istaknute umetnike, Branku, Sergeja, Davida, Nikolinu, Dragoljuba, Bojana, Leontinu, a posebno članove dečijih horova i njihove roditelje, bake i deke, braću i sestre.

Večerašnjim koncertom ne obeležavamo samo oslobođenje Beograda 1944. godine od fašista, već veličamo borbu partizanki i partizana protiv mržnje među narodima, slavimo empatiju i ljubav prema drugim ljudskim bićima bez obzira kojoj naciji ili veri pripadali.

Želimo da ovaj današnji koncert ne bude samo podsetnik na one hrabre žene i muškarce, decu i odrasle, koji su ustali u odbranu slabijih i drugačijih i svoje živote nesebično dali u Narodnooslobodilačkoj borbi kako bi neki budući naraštaji imali srećnije detinjstvo.

Želimo da se večeras lepo provedete, da slavite ljubav i herojstvo i da tu večerašnju energiju sačuvajte u sebi, te da je oživljavate svakodnevno u budućnosti.

Želimo da ovaj koncert bude podstrek svakome od nas koji smo večeras u ovoj sali da svojim činjenjem, rečima, člancima, knjigama, naučnim, sportskim i umetničkim delima, da damo svoj svakodnevni doprinos u večnoj borbi za ljubav i empatiju među ljudskim bićima kako bi budući naraštaji, uključujući i decu koja će nam večeras pevati, imali srećnu i bezbrižniju budućnost, kako bi mogli da se ostvare u ulogama dece i unuka, drugara i drugarica,  sestara i braće, očeva i majki, baka i deka.

Najznačajniji simboli određenih vrednosti su spomenici, herojine i heroji.

Jedan od najsnažnijih simbola Narodnooslobodilačke borbe, zajedništva, bratstva i solidarnosti među južnoslovenskim narodima, spomenik Bitke na Sutjesci. Sećanje na najznačajniju zajedničku bitku Srba, Hrvata, Crnogoraca, Bošnjaka i drugih naroda u II svetskom ratu očuvao je ovaj spomenik, rad prof. Miodraga Živkovića, koji je večeras ovde sa nama, te vas molim da mu aplauzom zahvalimo za ovo veličanstveno remek-delo.

Možda vam se čini da večeras nosim vojničku uniformu, ali nju nisam nosio još od kad sam služio vojni rok u Jugoslovenskoj narodnoj armiji. Ovo je zapravo kostim iz naše predstave „Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi“, koja se može pogledati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Ta predstava veliča heroine i heroje članove porodica Ribar i Trajković, jedne srpske, druge hrvatske, ujedinjenih u antifašizmu.

Majica koju nosim je u čast heroja Ljube Čupića, našeg Če Gevare, Crnogorca čime odajemo omaž našim prijateljima iz Crne Gore.

Za kraj želim da vam pročitam reči jednog heroja koje nam je uputio povodom večerašnjeg događaja: Želim vam uspešno i srećno slavlje!

Ovo su reči čoveka koji je četrdestih godina prošlog veka ustao protiv fašizma koji je doveo do Jasenovca, a koji je devedesetih godina prošlog veka ustao protiv fašizma koji je doveo do Srebrenice. Ovo su reči čoveka, general-pukovnika Jugoslovenske narodne armije koji je rekao da on i Ratko Mladić nisu generali iste vojske!

Ovo su reči 99to godišnjaka, koji je večeras sprečen da bude sa nama, poslednjeg živog narodnog heroja Petra Matića Duleta i molim da ga pozdravimo velikim aplauzom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve