Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Vučić, Zaev i Rama potpisali deklaraciju o slobodnom protoku robe i ljudi

Obraćajući se na zajedničkoj konferenciji sa Ramom i Zaevim, Vučić je rekao da je cilj te inicijative da se do kraja 2021. godine stvore uslovi da građani Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije "maksimalno" uz ličnu kartu mogu preći granice svake od tri države

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka u Novom Sadu da je sa premijerima Sjeverne Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevim i Edijem Ramom, potpisana zajednička deklaracija koja se zasniva na implementaciji slobode protoka roba, kapitala, ljudi i usluga.

Rama, Vučić i Zaev uoči trilaterale u Novom Sadu (Foto: Tanjug / Tanja Valič)

Obraćajući se na zajedničkoj konferenciji sa Ramom i Zaevim, Vučić je rekao da je cilj te inicijative da se do kraja 2021. godine stvore uslovi da građani Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije “maksimalno” uz ličnu kartu mogu preći granice svake od tri države.

Vučić je najavio i da će sa “najkonkretnijim” mjerama za realizaciju te inicijative, predstavnici tri zemlje izaći na narednom sastanku koji će biti održan u Ohridu 10. novembra.

“Otvoreni smo potpuno za naše partnere iz Zapadnobalkanske šestorke, svi su dobrodošli. Ova inicijativa je od suštinskog značaja za naš ekonomski i svaki drugi napredak i uvjeren sam da će naša saradnja biti sve bliža i bolja”, kazao je Vučić.

Zaev pozvao region da se priključi inicijativi

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev rekao je da inicijativi za bliže ekonomsko povezivanje zemalja regiona treba da se priključi svih šest zapadnobalkanskih zemalja.

Zaev je rekao da je Sjeverna Makedonija podržala inicijativu jer “mora biti urađeno mnogo više na ekonomskom približavanju”.

“Potrebna je puna saradnja u sprovođenju četiri fundamentalne slobode – slobode protoka ljudi, roba, usluga i kapitala. Smatram da će to definitivno stvoriti ono što svi očekujemo, a to je Balkan koji će biti više poštovan u svijetu, konkuretniji i privlačniji za strane investitore”, rekao je Zaev poslije sastanka u Novom Sadu.

Rama: Otvorena pitanja ne treba da nas koče

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da otvorena pitanja među zemljama Zapadnog Balkana ne treba da sprečavaju dogovore oko onoga što se tiče doborobiti svih građana i ocijenio da je sastanak posvećen ekonomskom povezivanju Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije u Novom Sadu bio dragocen.

“Cilj koji nas je okupio u ovom formatu je od suštinskog značaja”, rekao je Rama i takođe pozvao i sve druge zemlje Zapadnog Balkana da se priključe inicijativi.

Trilateralni sastanak održan je na inicijativu predsjednika Srbije u Oficirskom paviljonu Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu.

DSS: Privedeni aktivisti koji su planirali performans protiv Rame

Demokratska stranka Srbije (DSS) saopštila je da je policija privela omladince te stranke koji su se uputili ka Novom Sadu, “gdje je bio planirano da održe performans protiv dolaska albanskog premijera Edija Rame u Srbiju”.

Aktivisti su privedeni i nijesu uspjeli da dođu do Novog Sada, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik lokalnog DSS u Novom Sadu Bojan Radojević. On je dodao da je “prekršen zakon”, jer je, prema njihovim informacijama, aktiviste privela saobraćajna policija.

Policija se ovim povodom do sada nije oglašavala.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve