Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Merkel: Rješenje za Kosovo i Srbiju ne može biti na štetu ostalih u regionu

​Iznenadna inicijativa njemačke kancelarke Angele Merkel koja je prethodila sastanku ima za cilj da se razmatraju izazovi na Zapadnom Balkanu, sa posebnim fokusom na odnose između Kosova i Srbije

Njemačka kancelarka Angela Merkel, poručila je na skupu posvećenom Zapadnom Balkanu u Berlinu, da konačno rješenje za Kosovo i Srbiju “ne može biti na štetu ostalih u regionu”.

Foto: Reuters

Kodomaćin skupa Emanuel Makron je takođe poručio da će večeras da se razgovara otvoreno o “svim opcijama koje su na stolu” oko Srbije i Kosova.

“Nemamo namjeru da nametnemo rješenje Beogradu i Prištini. Mi želimo da razmatramo sve opcije ali i da izbjegnemo moguće nove tenzije u regionu koje bi mogle proizići zbog postojećih opcija koje su na stolu”, rekao Makron.

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini sastala se, uoči skupa koji se nakon višemjesečnog zastoja u procesu dijaloga između Srbije i Kosova održava danas u Berlinu, pojedinačno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Vučić je nakon susreta naglasio da je prenio šefici evropske diplomatije da je Srbija spremna za dijalog, ali nakon ukidanja taksi na uvoznu robu, javlja dopisnica RSE.

https://twitter.com/MajaEUspox/status/1122840870351302657

“Taksa je legalna i legitimna mjera. Ako Srbija nastavi sa agresivnom politikom mi ćemo ići dalje i uvesti mjere reciprociteta”, stava je predsjednik Kosova Hašim Tači. Dodao je i da “ne očekuje čuda” nakon današnjeg susreta, te da bez Sjedinjenih Američkih Država ne može doći do sporazuma, jer je “Evropska unija nesposobna” da vodi ovaj proces.

​Iznenadna inicijativa njemačke kancelarke Angele Merkel koja je prethodila sastanku ima za cilj da se razmatraju izazovi na Zapadnom Balkanu, sa posebnim fokusom na odnose između Kosova i Srbije.

Na skupu će biti prisutni politički predstavnici svih zapadnobalkanskih zemalja, kao i neki predstavnici institucija Evropske unije i zemalja članica. Glavna, ako ne i jedina tema skupa, biće odnosi između Srbije i Kosova. Jedino će Kosovo i Srbiju predstavljati predsednici Hašim Tači i Aleksandar Vučić, odnosno premijeri Ramuš Haradinaj i Ana Brnabić.

Konferencija je podijeljena na dva dijela: formalnu sesiju i neformalnu večeru, a u oba navrata će se raspravljati o implikacijama odnosa između Kosova i Srbije na prilike u regionu.

Domaćini su odlučili da na skup pozovu samo dvije zemlje-članice Evropske unije: bivše jugoslovenske republike Sloveniju i Hrvatsku.

Diplomate iz raznih EU država ne isključuju mogućnost da se na ovom sastanku odrede takozvane “crvene linije” budućeg sporazuma između Kosova i Srbije o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. S tim u vezi, ne isključuje se mogućnost da se prilikom rasprave ponovo pokrene i pitanje mogućeg razgraničenja oko kojeg se uveliko govorilo od prošlog ljeta, a za tu opciju su se javno zalagali i dvojica lokalnih nosilaca pregovaračkog procesa, predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

https://twitter.com/MajaEUspox/status/1122848722067623937

IzvorRSE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve