Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Anonymousi kritikovali doniranje za Notr Dam, za papu posebna poruka

"Lijepo je da ste posegnuli u džepove u svrhu obnove katedrale, ali se sada cijeli svijet pita zašto ne napravite tako nešto kada su u pitanju ljudski životi“, navodi se u poruci grupe Anonymous

Nakon što je poznatu vjekovnu katedralu Notr Dam u Parizu zahvatio požar te uništio staro krovište i uzrokovao rušenje tornja, u medijima je objavljena informacija da se samo u nekoliko dana za obnovu crkve prikupilo više od milijardu dolara.

Foto: The Inquisitr

Za finansiranje rekonstrukcije katedrale nijesu donirale samo razne države već i mnogi bogataši, odnosno privatne kompanije ili sami pojedinci. Tako su velik dio sredstava prikupili vlasnici i čelni ljudi LVMH-a, Guccija i L'Oreala. Čak je i kompanija Disney, koja je napravila svima poznati animirani film Zvonar crkve Notre-Dame, donirala 5 miliona dolara.

Kritike na račun licemjerja

No na društvenim mrežama ubrzo su se pojavile kritike na račun takvih donacija.

U tom smislu, oglasila se i poznata hakerska grupa Anonymous. Na društvenim mrežama objavila je poruku svim milijarderima te ih upitala zašto im nijesu u jednakoj mjeri važni i životi običnih ljudi, prenosi Index.hr.

Anonymous Message

Anonymous Message To Billionaire Donors Of Notre-Dame Cathedral In France

Geplaatst door Anonymous op Donderdag 18 april 2019

.“Za vas stotine miliona dolara predstavlja samo džeparac“

“Pozdrav stanovnicima svijeta. Ovo je poruka svim milijarderima koji su obećali donirati novac za obnovu katedrale Notr Dam u Parizu. Kompanije poput Guccija, Applea i ostalih obećale su se da će finansijski pomoći rekonstrukciji crkve, ali istovremeno u tišini posmatraju siromaštvo, beskućnike ili uništenje okoline“, poručila je grupa Anonymous.

“Apelujemo na vašu humanost i nadamo se da ćete smoći hrabrosti pomoći na način koji će uznemiriti klasnu strukturu od koje profitirate. Tražimo li previše? Ove ste sedmice dokazali koliko velika srca imate i koliko su vam duboki džepovi. Vaš se doprinos čini nevjerojatnim za većinu građana svijeta koji žive od plate do plate te ne mogu ni zamisliti kako bi mogli potrošiti prikupljene iznose. Za vas stotine miliona dolara predstavljaju samo džeparac. Lijepo je da ste posegnuli u džepove u svrhu obnove katedrale, ali se sada cijeli svijet pita zašto ne napravite tako nešto kada su u pitanju ljudski životi“, dodali su.

Posebno se obratili milijarderu – Papi

“Ovo selektivno dobročinstvo otvorilo je oči ljudima širom svijeta i ukazalo im na krivo usmjerene prioritete vladajuće klase. Sad je jasno da su vam važniji simboli vaše kulturne moći nego ljudski životi ili planeta na kojem živimo“, kazali su.

“Naša izjava nije prijetnja. Već ste pokazali svoje pravo lice. Umjesto toga, apelujemo na vašu humanost, na ostatke vaše duše. Takođe, htjeli bismo poslati posebnu poruku jednom milijarderu – Papi, vođi Katoličke crkve. Niko ne zna koja se suma novca nalazi u Vatikanu. Katedrala Notr Dam jedna je od najvažnijih istorijskih znamenitosti najbogatije organizacije na svijetu. Stoga, zašto se crkva ne obnavlja novcem iz Vatikana?“ upitali su iz grupe Anonymous.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve