Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Na proslavi lideri DF i budvanska vlast, bez Amfilohija i Bećkovića

Proslava 100 godina od oslobođenja Boke Kotorske i ujedinjenja, pod nazivom Pokoljenja djela sude, počela je večeras u 18 sati u Mediteranskom sportskom centru u Budvi.
Na skupu su lideri Demokratskog fronta, ali i predsjednik Opštine Budva iz redova Demokrata Dragan Krapović i predsjednik Skupštine iz DF-a Đorđije Vujović. Skupu prisustvuje i menadžer Budve Milo Božović.  Iako je bilo najavljeno, skupu ne prisustvuje mitropolit SPC Amfilohije.
Arhijerejski bokokotorski namjesnik, protojerej kotorski Momčilo Krivokapič kazao je na otvaranju skupa da je prije stotinu godina “svaki Crnogorac znao da je Srbin”.

“Vremena su se promijenila. Danas se neki izjašnjavaju kao Crnogorci, ali sve dok ne mrze one koji se izjašnjavaju kao Srbi, to je dobro, jer je ična stvar. Postoje oni koji mrze sve što je srpsko. Ulaskom u NATO, kreće vulgarna montenegrizacija”, kazao je on.

On je osudio, kako je kazao “zabranu ulaska srpskim intelektualcima u Crnu Goru”, među kojima je i akademik Matija Bećković.

Lider budvanskog Demokraskog fronta (DF) Marko Bato Carević, rekao je da je srećan sto večeras obilježavaju “najveći datum u istoriji” – oslobođenje Boke i ujedinjenje.

Govor na skupu je  održao i nekadašnji predsjednik Crne Gore Momir Bulatović. Bulatović je rekao da “bi se radovao da su se mogli obratiti svi oni koji su bili pozvani na proslavu”.

“Na našu sveukupnu sramotu, desilo se čudo neviđeno, akademiku Matiji Bećkoviću i trojici srpskih intelektualaca je zabranjen ulazak u Crnu Goru, e to se ne može i ne smije prećutati. Protiv takve samovolje i bezakonja svaki odgovoran čovjek mora da digne glas. Molim da ovo shvatite kao krik protiv bezumlja koje je u našem državnom vrhu”, kazao je on.

Dodao je da bi današnji crnogorski vlastodršci trebali da znaju – da nije bilo 1. decembra 1918, ne bi bilo ni 21. maja 2006.

Putem video bina prisutnima se obraćaju osobe kojima, kako tvrde, nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

Aleksandar Raković je rekao da režim predsjednika Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića neće biti vječan.

“Ujedinićemo srpske zemlje i osloboditi srpsko more”, poručio je on.

Srpski narod ima prava u Crnoj Gori da se pobuni i traži svoja prava, kazao je Čedomir Antić, istoričar, kome je, kako tvrde, zabranjen ulazak u Crnu Goru.

Državni vrh Crne Gore je upozorio da je proslava Podgoričke skupštine i slični skupovi provokacija i pokušaj stvaranja novih podjela. Kako su ponovili, proslave tog i sličnog tipa nijesu orijentacija zvanične Crne Gore i nastavak su aktivnosti usmjerenih u cilju obnavljanja podjela u našem društvu.

Akademik Matija Bećković se nije obratio okupljenima putem video linka.

izvor: portalanalitika.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve