Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Oleg Deripaska izgubio spor protiv Crne Gore

Navode da je parničnim postupkom protiv Crne Gore, pred Apelacionim sudom u Švedskoj, Oleg Deripaska tražio je izmjenu arbitražne odluke donesene u postupku iz 2016. godine, koja je takođe donesena u korist Crne Gore, zahtijevajući da se ona poništi

Vrhovni sud u Švedskoj odbio je žalbu Olega Vladimiroviča Deripaske protiv Crne Gore kojom je tražio poništenje odluke Apelacionog suda iz 2022. godine vezane za postupak privatizacije „Kombinata aluminijuma Podgorica AD“ (KAP) i „Rudnika boksita AD Nikšić“, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja MERT.

“Saglasno procedurama, ovaj predmet je sada zatvoren osim za sprovođenje postupka za naplatu troškova u arbitraži i osporavajućeg postupka. To je znatan iznos koji bi Deripaska u skladu sa presudom trebalo da plati Crnoj Gori a koji će se utvrditi u postupku za naplatu troškova”, kažu u MERT-u.

Navode da je parničnim postupkom protiv Crne Gore, pred Apelacionim sudom u Švedskoj, Oleg Deripaska tražio je izmjenu arbitražne odluke donesene u postupku iz 2016. godine, koja je takođe donesena u korist Crne Gore, zahtijevajući da se ona poništi.

“Postupak je okončan u novembru 2022. godine na način da je Apelacioni sud u Švedskoj donio presudu u korist Crne Gore. Apelacioni sud naložio je tada Olegu Deripaski da Crnoj Gori nadoknadi troškove postupka u ukupnom iznosu od 628.456 eura i 86.075 dolara”,kaže se u saopštenju MERT-a.

Podsjećaju da je Deripaska 5. decembra 2016. godine na osnovu Sporazuma o stimulisanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja (BIT) koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije, a u skladu sa UNCITRAL Arbitražnim pravilima, pokrenuo protiv Crne Gore arbitražni postupak u vezi privatizacije „Kombinata aluminijuma Podgorica AD“ (KAP) i „Rudnika boksita AD Nikšić“ (RB).

“Odluka tribunala u ovom postupku donijeta je 15. oktobra 2019. godine a istom je tribunal jednoglasno odlučio: da BIT između SRJ i Rusije nije primjenjiv na Crnu Goru, da prihvata prigovor nenadležnosti koji je istakla Crna Gora po tom osnovu i, stoga, odbio nadležnost da odlučuje o tužbenim zahtjevima i dosudio sve troškove u ukupnom iznosu od 1.600.730,85 eurau korist Crne Gore”, ističe se u saopštenju.

Naglašavaju da je u vezi pomenute odluke Tribunala, a s obzirom na to da Deripaska nije izvršio uplatu dosuđenog iznosa Crnoj Gori, u prethodnom periodu Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma opredijelilo se da nastavi sa radnjama u cilju namirenja predmetnog potraživanja na način da se izvrši pretraga njegove imovine nad kojom bi se mogla izvršiti prinudna naplata.

“U međuvremenu, nastupile su okolnosti koje su zaustavile ove aktivnosti, prvenstveno rat u Ukrajini i uvođenje sankcija Rusiji i njenim državljanima. Ne prihvatajući obaveze koje su proistekle iz pomenute odluke tribunala Oleg Vladimirovič Deripaska je 15. januara 2020. godine, u skladu sa odsjekom 36. švedskog Zakona o arbitraži podnio Apelacionom sudu u toj zemlji zahtjev za izmjenu arbitražne odluke donesene u postupku iz 2016. godine, zahtijevajući da se ona poništi. Apelacioni sud je prilikom procjene pravnog osnova Deripaske prihvatio argumente naše države i donio presudu u korist Crne Gore. Ne prihvatajući ni presudu Apelacionog suda, Oleg Vladimirovič Deripaska je pokušao podnijeti žalbu Vrhovnom sudu u Švedskoj i ista je odbijena, takođe u korist Crne Gore”, ističu u MERT-u.

Naglašavaju da Deripaska i dalje odbija da dobrovoljno isplati iznose na koje je obavezan prethodnim odlukama arbitražnog tribunala i Apelacionog suda u Švedskoj i opstruira sudske postupke, međutim Crna Gora će iskoristiti sve zakonske mogućnosti da prinudno naplati svoja potraživanja u skladu sa ovim odlukama kao i troškove u vezi postupka pred Vrhovnim sudom u Švedskoj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Life
27.05.2023-10:21 10:21

Gle putinova bubašvaba i trump drugar opet pokazao koliko ništa ne zna ..