Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Iran najavio recipročne mjere poslije novih sankcija EU i Velike Britanije

Na sastanku u Briselu ministri spoljnih poslova EU juče su dodali 37 iranskih pojedinaca ili entiteta na spisak svojih sankcija protiv Irana zbog kršenja ljudskih prava

Iran je objavio danas da će donijeti recipročne mjere kao odgovor na nove sankcije koje su usvojile protiv njega Evropska unija i Velika Britanija poslije pokrenutih protesta u zemlji.

Iran je „snažno osudio“ te sankcije usvojene u ponedjeljak, i „uskoro će objaviti spisak novih sankcija“ uperenih protiv pojedinaca ili entiteta „koji krše ljudska prava ili promovišu terorizam“ u Evropi ili Velikoj Britaniji, rekao je portparol iranskog minstarstva spoljnih poslova u saopštenju.

Na sastanku u Briselu ministri spoljnih poslova EU juče su dodali 37 iranskih pojedinaca ili entiteta na spisak svojih sankcija protiv Irana zbog kršenja ljudskih prava.

Ovaj novi četvrti paket sankcija usvojen je u kontekstu rastućih tenzija između Irana i Evropljana koji optužuju Teheran za represiju tokom demonstracija organizovanih posle smrti Mahse Amini 16. septembra, i za isporuku dronova Rusiji u okviru rata u Ukrajini.

EU je juče donijela sankcije protiv iranskog režima zbog nesrazmjerne upotrebe sile protiv nenasilne demonstrante, protiv sopstvenih ljudi.

Na spisku sankcija su četiri pripadnika iranskih Čuvara revolucije i 12 vojnih jedinica tih snaga.

EU je takođe uvela zamrzavanje imovine i zabranu viza i dobijanje finansiranja iz EU za više od 60 iranskih zvaničnika i entiteta zbog represije tokom demonstracija koje su usledile posle smrti Mahse Amini.

Istovremeno Britanci su dodali pet osoba i dva entiteta na svoj spisak sankcija protiv Irana, čime je ukupno 50 osoba ili entiteta sankconisano kao odgovor na „kršenja ljudskih prava“ Teherana, prema britanskom ministarstvu spoljnih poslova.

„Odluke EU i britanske vlade pokazuju njihovu nesposobnost da razumiju realnosti u Iranu“, rekao je portparol iranske diplomatije.

Prema iranskom ministarstvu spoljnih poslova te mjere takođe pokazuju „frustraciju“ tih zemalja „što jeuspjele da izazovu nestabilnost u Iranu uprkos velikom trudu i troškovima“.

Iranske vlasti nazivaju proteste posljednjih mjeseci neredima koji ohrabruju zemlje i organizacije neprijateljski nastrojene prema Iranu.

Stotine ljudi, među kojima i pripadnici bezbjednosnih snaga, ubijeno je tokom demonstracija, a hiljade su uhapšene.

Četvoro muškaraca je pogubljeno, što je izazvalo međunarodne kritike.

Iran je 12. decembra sankcionisao britansku obavještajnu službu MI5, britanske vojne zvaničnike kao i nemačke političke ličnosti u znak odmazde zbog prethodnih sankcija koje je donijela evropska strana.

Iran je takođe sankcionisao satirični časopis Šarli Ebdo i persijsko odjeljenje Radija Slobodna Evropa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve