Vjekovima stare drvene krovne grede, kamen sa spoljne zgrade zdanja i gotička arhitektura značajno su otežali gašenje požara u Notr Damu, navode stručnjaci.

Pariski vatrogasci, smatraju oni, zaslužuju pohvalu za svoje napore.

Kako objašnjava CNN, tokom požara uništeni su glavni toranj i veći dio krova na vjekovima staroj katedrali u Parizu, ali su dva zvonika i glavna konstrukcija očuvani.

Oko 400 vatrogasaca satima je gazilo požar vodom, koju su ispumpavali iz rijeke Sene, dok su bespilotne letjelice nadgledale štetu.

Međutim, prema ocjeni stručnjaka, najveći problem bio je da se pristupi drvenim krovnim gredama, koje su formirale okvir za veliki krov.

Kada su grede počele da gore, spoljašnost katedrale, koja je od kamena, otežala je vatrogascima, koji su bili van zdanja, da priđu izvoru požara.

Kamen, naime, zadržava toplinu i dim, što ih je sprečavalo da rade unutar katedrale.

Problem je predstavljala i visina Notr Dama jer je zbog nje unutar same strukture bilo dosta kiseonika koji je raspirivao vatru i zakomplikovao pokušaje da se stigne do izvora požara.

CNN napominje i da gašenje vatre vazdušnim putem, kao što je predložio američki predsjednik Donald Tramp, nije bilo realno.

Prema riječima vanrednog profesora sa koledža u Njujorku Glena Korbeta nijedan pilot ne bi mogao da izbaci vodu tačno na to jedno mjesto, ako se kreće nekoliko stotina kilometara na sat.

Francuska agencija za civilnu bezbjednost navela je da bi bilo kakvo ispuštanje vode iz vazduha moglol da “oslabi strukturu Notr-Dama i dovesti do kolateralne štete na obližnjim zgradama”.

“U prvih 20 minuta bilo je prilično očigledno da će to biti gadan požar”, rekao je bivši vatrogasac u vatrogasnoj službi u Sent Luisu u SAD, Greg Favre.

On je dodao da činjenica da su vatrogasci uspjeli da stave vatru pod kontrolu i spase veliki dio zgrade, uključujući i dva zvonika, ukazuje na ogroman napor. Poslije devet sati borbe, rano jutros oko tri časa, francuski vatrogasci uspjeli su da stave pod kontrolu požar, koji je potpuno ugašen nekoliko sati kasnije.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve