Ruski vojnici stigli su u Venecuelu u skladu sa vojno-tehničkim sporazumom koji su potpisale vlade u Moskvi i Karakasu, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Foto: embrussia

Generalni sekretarijat Organizacije američkih država (OAS) ranije je osudio slijetanje dva ruska aviona u Venecuelu, koji su prevozili vojnike i teret, prenosi ruska agencija TASS.

“Nijesmo iznenađeni politički motivisanim saopštenjem OAS, u kojem je Rusija bez ikakvog razloga optužena za vojni upad u Venecuelu i narušavanje suvereniteta te zemlje. Uvjereni smo da nije nadležnost tehničkog tijela da izriče nezavisnoj državi sa kim i kako da sarađuje i procjenjuje status vlade Venecuele, koja ima istinsku moć, za razliku od samoproglašenog, tehničkog predsjednika Huana Gvaida”, poručila je Zaharova, reagujući na saopštenje OAS.

Rusija, prema njenim riječima, sarađuje sa Venecuelom u skladu sa Ustavom te države i u zakonskom okviru.

Guaido: Maduro nema povjerenja u svoju vojsku

S druge strane, vođa opozicije Venecuele Juan Guaido ocijenio je da prisustvo ruskih vojnika u Venecueli predstavlja kršenje Ustava.

“Izgleda da (vlada Nicolasa Madura) nema povjerenja u sopstvene vojnike, jer ih dovodi iz inostranstva.. Oni ponovo krše Ustav”, rekao je Guaido, koga podržava pedesetak zemalja uključujući SAD, u obraćanju u Parlamentu.

Prema pisanju lista El Comercio dva ruska aviona, “Antonov” An-124 i “Iljušin” Il-76 sletjela su 23. marta u Karakas sa ruskim vojnicima i 35 tona tereta.

Agencija AP javila je, pozivajući se na venecuelanske zvaničnike, da su dva ruska aviona sletjela u Karakas, a da su pristigli i ruski zvaničnici koji će razgovarati o održavanju opreme, treningu i strategiji.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve