Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Ukrajinski zapovjednik: Rusi su iscrpljeni, brzo ćemo iskoristiti ovu priliku

Agresor želi ''zauzeti Bahmut pod svaku cijenu, uprkos gubicima u ljudstvu i opremi'', rekao je zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandar Sirskij

Ukrajina je u četvrtak objavila da računa da će “vrlo brzo iskoristiti” ruski umor u Bahmutu, središtu borbi na istoku zemlje gdje su ruske snage, uz pomoć paravojne grupe Wagner na prvoj liniji, doživjele velike gubitke. Agresor želi “zauzeti Bahmut pod svaku cijenu, uprkos gubicima u ljudstvu i opremi”, rekao je zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandar Sirskij na Telegramu.

Ruske trupe masovno mobilizovane u i oko Bahmuta “gube znatnu snagu i postaju iscrpljene”, dodao je. “Vrlo brzo ćemo iskoristiti ovu priliku, kao što smo to učinili u prošlosti u blizini Kijeva, Harkiva, Balaklije i Kupjanska”, rekao je, navodeći prethodne ukrajinske vojne pobjede.

Otežano snabdijevanje ukrajinskih vojnika

General Sirskij ponovno je pohvalio “nadljudsku hrabrost” ukrajinske vojske pred ruskom invazijom. To je rekao dan nakon druge posjete predsjednika Volodimira Zelenskog u tri mjeseca ovom području intenzivnih borbi, gdje se pojavio “na prvoj liniji” uz ukrajinske vojnike.

Ruska vojska, s paravojnom grupom Wagner, sada okružuje Bahmut sa sjevera, istoka i juga, što otežava snabdijevanje ukrajinskih vojnika. No oni se opiru, po cijenu velikih gubitaka i na ukrajinskoj strani.

Bahmut je prije rata imao 70.000 stanovnika

Iako stručnjaci osporavaju stratešku važnost samog grada Bahmuta, Moskva bi htjela objaviti vojnu pobjedu, nakon nekoliko neuspjeha prošlog ljeta i jeseni zbog kojih je ruski predsjednik Vladimir Putin mobilizovao nekoliko stotina hiljada rezervista, dakle civila, a zatim imenovati novog zapovjednika zaduženog za operacije u Ukrajini.

Bahmut, koji je prije rata imao 70.000 stanovnika, danas je potpuno razrušeni grad i gotovo potpuno napušten od civilnog stanovništva.

IzvorIndex

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve