Subota, 1 Aprila, 2023
Rubrika:

Ukradena istorijska statua u Riju teška 400 kilograma

Brazilske vlasti pokrenule su u ponedjeljak istragu nakon što je s postolja u Riju De Žaneiru ukradena statua teška 400 kilograma, koja je tamo postavljena u čast prvog brazilskog predsjednika

Brazilske vlasti pokrenule su u ponedjeljak istragu nakon što je s postolja u Riju De Žaneiru ukradena statua teška 400 kilograma, koja je tamo postavljena u čast prvog brazilskog predsjednika.

Krađu dva metra visokog bronzanog kipa koji predstavlja majku maršala Manoela Deodora da Fonseke, predsjednika Brazila od 1889. do 1891. godine, policiji je u ponedjeljak prijavio gradski spomenički zavod, objavili su lokalni mediji.

Pokrenuta je istraga.

Markoni Andrade iz nevladine organizacije SOS Patrimonio rekao je da je spomenik, u kojem su i posmrtni ostaci prvog brazilskog predsjednika i njegove supruge, više puta bio izložen napadima.

Dodao je da spomenički zavod u Riju nema dodatna sredstva za adekvatnu zaštitu gradskih statua, koje lopovi najčešće kradu kako bi ih rasklopili, jer su najčešće od bronze, pa da bi ih prodali.

Deodoro da Fonseka bio je vojnik i političar koji je 1889. postao prvi predsjednik Brazila, nakon što je vojnim udarom svrgnuo cara Pedra II i proglasio republiku.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve