Predsjednik SAD Donald Tramp iznio je svoju namjeru da meksičke narko-kartele, optužene za nedavni masakr nad pripadnicima zajednice američkih mormona, označi kao “terorističke organizacije”.

Donald Tramp (Foto: REUTERS/Tom Brenner)

Tramp je to izjavio u telefonskom intervjuu konzervativnom novinaru Bilu O’Rajliju.

“Označiću ih, apsolutno. Radim na tome već 90 dana. Takvo označavanje nije lako, postoji čitav proces i mi smo u sred tog procesa”, rekao je Tramp O’Rajliju.

Meksičko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je kontaktiralo američke vlasti “da bi razjasnilo sadržaj i domet” poruke američkog predsjednika.

Navedeno je da Meksiko želi “sastanak na visokom nivou što je prije moguće” kako bi se razmijenili stavovi.

Šef meksičke diplomatije Marselo Ebrard je bio dosta oštriji.

“Meksiko nikada neće prihvatiti akcije koje krše njegov suverenitet. Reagovaćemo čvrsto. Ja sam već prenio tu poziciju Americi, kao i našu odlučnost da se suočimo s prekograničnim organizovanim kriminalom”, naveo je Ebrard na Tviteru.

Početkom novembra su tri žene i šestoro djece iz zajednice američkih mormona naseljenih na sjeveru Meksika ubijeni u zasedi kartela, veoma uticajnih u pograničnom području.

Vašington je potom pozvao Meksiko da “objavi rat” kartelima a Tramp je rekao da su SAD spremne da pruže pomoć svom susjedu.

Meksičke vlasti su često na meti optužbi da zatvaraju oči pred nasiljem kartela.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments