Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

Svjetska banka apeluje na kupce da ne prave zalihe hrane

Direktor Svjetske banke Dejvid Malpas poručio je juče ljudima i kompanijama da ne gomilaju hranu i gorivo, uprkos rastu cijena do kojeg je došlo od početka rata u Ukrajini i sankcija koje su uvedene Rusiji

Iz Svjetske banke poručuju kupcima da ne prave zalihe namirnica, uprkos promjenama do kojih na tržištu dolazi zbog rata u Ukrajini i sankcija uvedenih Rusiji.

Međutim, više cijene goriva i strah od nestašice puni rezervoare automobila i prazni rafove širom Evrope.

Dobra vijest je da su svjetske energetske berze u padu: na Londonskoj berzi barel sirove nafte tipa brent skliznuo je na sto dolara, dok je cijena američke lake nafte pala na 97 dolara.

Direktor Svjetske banke Dejvid Malpas poručio je juče ljudima i kompanijama da ne gomilaju hranu i gorivo, uprkos rastu cijena do kojeg je došlo od početka rata u Ukrajini i sankcija koje su uvedene Rusiji.

“Prava stvar u ovakvim okolnostima je da ne idete napolje i kupujete dodatne zalihe benzina, već da shvatite da je svijet dinamična globalna ekonomija i da će odgovoriti na pravi način. Biće dovoljno svega”, poručio je direktor Svjetske banke.

Autobuski prevoznici u Austriji upozoravaju da zbog visoke cijene dizela prijeti opasnost od obustave javnog linijskog saobraćaja, kao i prevoza đaka – dodatni dnevni troškovi za 4.500 linijskih autobusa i 4.000 minibusa iznose oko 600.000 eura.

Visoka cijena goriva na benzinskim pumpama, koja je prošle nedjelje bila iznad 2,5 eura, a na pojedinim mjestima i više od tri eura po litru, uticala je na smanjenje saobraćaja u Beču: izuzev u jutarnjem i poslijepodnevnom špicu, gotovo da nema zastoja u ulicama u kojima je doskoro uvijek vladala gužva.

Zbog rata u Ukrajini i izostanka isporuka iz Rusije, u Austriji bi mogla nastati i kriza nedostatka đubriva, što bi dovelo do manjeg prinosa u poljoprivredi, upozoravaju eksperti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve