Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Zapad ne može ignorisati uspon Kine i da je zbog toga važno da Velika Britanija razmotri ulogu Huaweija u njenoj 5G mreži.

foto Rojters

Stoltenberg je rekao da se Kina približava Zapadu na brojne načine – na Arktiku, u kibernetičkom prostoru i u strateškoj infrastrukturi, uključujući telekomunikacije.

“Vjerujem da će britanska vlada dizajnirati svoje mreže tako da ih zaštiti i pobrine se da Britanija ima sigurne 5G mreže”, izjavio je Stoltenberg radiju BBC.

“Stoga smatram važnim što će se obaviti nova revizija kako bi se to postiglo”, dodao je.

Analiza odnosa s Kinom

Upitan za komentar Stoltenbergovih izjava, portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da Kina nije prijetnja nijednoj zemlji.

“Nadamo se da će NATO o nama i dalje imati korektno mišljenje i racionalno gledati na naš razvoj”, istaknuo je.

U sklopu šire analize odnosa s Kinom, britanski Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost razmatra utjicaj američkih sankcija na britansku odluku da dozvoli Huaweiju da izgradi 5G mrežu u Britaniji.

Premijer Boris Johnson je u januaru dao Huaweiju ograničenu ulogu u britanskoj 5G mreži i time izazvao frustraciju SAD-a koji želi isključiti kineske telekomunikacijske firme iz zapadnih komunikacija nove generacije.

No epidemija koronavirusa, neslaganje oko Hong Konga i ljutnja američkog predsjednika Donalda Trampa zbog Kine naveli su Britaniju da razmotri odnose s Pekingom.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve