Predsjednica probritanske Partije demokratskih unionista Arlin Foster položila je zakletvu kao novi premijer Sjeverne Irske.

Vlada je formirana dan nakon što su se vodeće političke partije dogovorile da obnove vladu te britanske pokrajine, tri godine nakon njenog raspada poslije.

Predstavnici glavnih političkih partija okupili su se danas na sjednici 90-člane skupštine, kako bi formirale vladu koju će predvoditi protestantski DUP i irski republikansti pokret Šin Fejn, prenosi Rojters.

Stanovnici Sjeverne Irske ostali su bez državne administracije od kada se raspala vladajuća koalicija u januaru 2017. godine zbog projekta o zelenoj energiji, nakon čega se raskol prenio i na kulturne i političke teme koje su potpuno razdvojile britanske unioniste i irske nacionaliste.

Nakon nekoliko dana intenzivnih pregovora, britanska i irska vlada su objavile prijedlog kako da se oživi Skupština Severne Irske i izvršna vlast.

Predloženi sporazum predviđa finansijsku podršku Velike Britanije Sjevernoj Irskoj, prije svega za infrastrukturne projekte, budući da je jedina kopnena granica Velike Britanije sa EU u Sjevernoj Irskoj.

Rojters navodi da bi Bregzit mogao da predstavlja veliki izazov za trenutnu nepostojeću granicu sa Irskom, ali, smatraju stručnjaci, i približavanje Sjeverne Irske Republici Irskoj.

Džonson pozdravio formiranje nove vlade Sjeverne Irske

Britanski premijer Boris Džonson pohvalio je političke partije Sjeverne Irske za postizanje “fer i uravnoteženog dogovora” poslije tri godine zastoja i rekao da će obnova izvršne vlasti u toj britanskoj pokrajini poboljšati živote građana u tom regionu.

Ovo je važan dan, rekao je Džonson pošto je izabrana skupština Sjeverne Irske ponovo počela da radi, a članovi nove vlade položili zakletvu .

“Kako započinjemo novu deceniju, sada se možemo veseliti svjetlijoj budućnosti za sve u Sjevernoj Irskoj sa vladom koja može transformisati javne službe i poboljšati život ljudi”, rekao je Džonson.

Komentari

avatar