Američki državni sekretar Majk Pompeo otputovaće naredne sedmice na evropsku turneju, u okviru koje će posjetiti i Sloveniju.

foto AFP

Kako je najavio na konferenciji za novinare, “u ponedeljak će otputovati u Češku, Sloveniju, Austriju i Poljsku”. Izrazio je uvjerenje da će to biti „veoma važan i produktivan put“. Nezvanično, očekuje se da će on biti u Sloveniji u četvrtak.

Tokom Pompeove posjete očekuju se i razgovori o odluci SAD da povuče oko 6.400 svojih vojnika iz Njemačke i neke od njih prebaci u nove članice NATO. Poljska je već objavila da se očekuje da će ih prihvatiti najmanje 1 000. Prema izjavama ministarstava spoljnih poslova i odbrane, u Sloveniji se takvi razgovori ne vode, iako je slovenački premijer Janez Janša nedavno na Twitteru napisao da će američke trupe biti dobrodošle u Sloveniji.

Pompeo je sve četiri zemlje opisao kao “velike prijatelje Amerike.” „Očekujem da ovo bude vrlo važan i produktivan put,“ rekao je on. Na sinoćnjoj konferenciji za novinare nije otkrio više o najavljenoj ruti.

Ovo će biti jedan od najviših predstavnika američke administracije koji će u poslednjoj deceniji posetiti Sloveniju. Nezvanično, posjeta je već uveliko u pripremi, ali još nije zvanično potvrđena u nijednoj zemlji domaćinu. Sada je Pompeo potvrdio posjetu.

Kako je češki portal Lidovki objavio prošle nedjelje, težište ove Pompeove turneje biće na bezbjednosti telekomunikacionih mreža nove generacije. Navodno je to prvenstveno usmjereno na Kinu i njenog tehnološkog giganta Huawei. I sada je Pompeo, nakon što je najavio putovanje u Evropu, na konferenciji za štampu nastavio da govori uglavnom o sporovima sa Kinom, uključujući i digitalnu oblast.

Slovenija planira zaključiti zajedničku izjavu sa Sjedinjenim Državama o bezbjednosti mreže 5G. Pre dvije nedjelje Vlada je poslala tekst izjave i objašnjenje Narodnoj skupštini, koja se tek upoznaje sa ovim dokumentom.

TV Slovenija dobila je ovu izjavu, u kojoj zemlja jasno izražava želju za jačanjem saradnje u oblasti 5G-a i postavlja uslove za uspostavljanje bezbjedne mreže, naime: da dobavljači mrežnog hardvera i softvera nisu podložni kontroli stranih vlada bez nezavisne sudske revizije, transparentnost u pogledu vlasništva, poštovanje prava intelektualnog vlasništva i posvećenost etičnom poslovanju.

Kineska telekomunikaciona kompanija Huawei nije izričito navedena, ali to indirektno najvjerovatnije predstavlja pokušaj ograničavanja kineskog konkurenta, koji ima najnapredniju tehnologiju pete generacije posljednjih godina. Nakon najave o namjeri za zaključivanje zajedničke izjave Slovenije i Sjedinjenih Država, posljednja je ponudila slovenačkoj Vladi da potpiše sporazum o neprisluškivanju.

Sjedinjene Države su već potpisale slične izjave sa Estonijom, Letonijom, Češkom, Poljskom i Rumunijom. Tekstovi izjava su takođe vrlo slični, naglašavajući važnost bezbjednosti telekomunikacionih mreža.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve