Hiljade radnika Dojče banke širom svijeta danas je dobilo otkaz. Ovo je do sada najveća kriza u jednom od simbola njemačke finansijske moći, prenosi RT. Njemačka banka najavila je da će eliminisati čitave timove u Aziji i Australiji u okviru džinovskog plana za “poslovni restart”. Najavljuju se otkazi za 18.000 zaposlenih.

foto: Pixabay

Prvi otkazi podijeljeni su u Sidneju, Hong Kongu i na drugim lokacijama u azijsko-pacifičkoj regiji. Samo u Aziji, Dojče banka će praktično zatvoriti sve filijale, a ostali dio “sječe” desiće se u SAD i u Evropi.

Banka je saopštila i da će smanjiti globalnu radnu snagu za 74.000 ljudi do 2020. godine, u finansijskom potezu koji će koštati 7,4 milijarde dolara.

Nije saopšteno koji će poslovi najviše stradati, ali je najavljeno da će se potpuno povući iz svih oblasti koje su u vezi sa trgovinom akcijama. Najveći dio tih operacija nalazi se u kancelarijama u Londonu i Njujorku.

U nekim od filijala zaposlenima će biti ponuđene otpremnine. Izvor iz kancelarije banke u Hong Kongu kaže da je atmosfera u firmi “sumorna” otkako su zaposleni pozvani na sastanak.

“Bilo je nekoliko rundi razgovora sa predstavnicima odjeljenja Ljudskih resursa, gdje su nam davali te pakete i rekli nam da možemo da napustimo zgradu”, rekao je ovaj izvor.

I zaposlenima u londonskoj filijali rečeno je da se spakuju, prije nego što su im identifikacione kartice deaktivirane.

Procjenjuje se da će remont najviše pogoditi zaposlenike u SAD-u, kojih je 9.300.

Direktor Dojče banke Kristijan Zeving nazvao je ove mjere “restartom, koji će fokus kompanije vratiti na klijente”. Prema njegovim riječima, ideja je “da se banka vrati svojim korjenima, zbog kojih su i postali jedna od vodećih banaka svijeta”.

On je rekao da su zbog toga morale biti donijete neke “neprijatne odluke” i da mu je jasno da će ovo imati “duboke posljedice na živote ljudi”.

Drastične mjere uslijedile su poslije neuspješnog pokušaja spajanja sa konkurentskom “Komercbankom” u aprilu 2019. godine. Spajanje je podržala njemačka Vlada, ali obje banke su odustale od pregovora, nakon što su došle do zaključka da bi dogovor bio preskup.

Ovim potezima je banka, koja je nekada bila simbol njemačke ekonomske snage, praktično odustala od pokušaja da se pridruži najvišoj ligi megabanaka, kakve su “Goldman saks” i “Džej-Pi Morgan Čejs”, piše “Njujork tajms”.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve