Za francuske zvaničnike je neprihvatljivo da farmaceutska grupa “Sanofi” prvo snabdije SAD vakcinom protiv Kovida-19, ako i kada je razvije, kao što je to najavio šef te grupe.

Foto: Shutterstock

“Za nas bi to bilo neprihvatljivo, da postoji privilegovan pristup nekoj zemlji pod pretekstom koji bi bio novčane prirode”, rekla je francuska državna sekretarka za ekonomiji Anjes Panije-Rinašer za “Sud Radio”.

Generalni direktor Grupe “Sanofi” Pol Hadson juče je rekao da će ta farmaceutska kuća prvo obezbijediti vakcinu Americi, kad je razvije, jer ta zemlja “dijeli rizik” u istraživanju i američka Uprava za napredna istraživanja i razvoj u biomedicinskoj sferi (Barda) radi s njima u partnerstvu.

Američka vlada ima prava na najveće prednarudžbe zato što su SAD uložile u pokušaju da zaštite svoje stanovništvo, rekao je Hadson u razgovoru za agenciju Blumberg.

Rekao je da bi ta prednost mogla da bude nekoliko dana ili nekoliko nedjelja.

Kasnije je u saopštenju Grupa “Sanofi” navela da će proizvodnja na američkom tlu biti prije svega posvećena Americi, a ostatak njihovih proizvodnih kapaciteta će biti određen za Francusku, Evropu i ostatak svijeta.

Grupa se takođe obavezala da će njena vakcina, kada bude pronađena, biti “dostupna svima”.

Francuska zvaničnica je rekla da je odmah kontaktirala tu francusku farmaceutsku grupu poslije izjave njenog generalnog direktora.

“Šef firme “Sanofi Frans” mi je potvrdio da će vakcina biti dostupna svim zemljama i stoga naravno Francuzima, tim prije što ima kapacitete za proizvodnju u Francuskoj”, rekla je Panije-Rinašer.

Šef te grupe u Francuskoj je izjavio danas da Sanofi neće prioritetno distribuirati SAD-u vakcinu protiv Kovida-19 kada se nađe ako se EU pokaže isto toliko “efikasna” da finansira razvoj takve vakcine.

“Amerikanci su efikasni u ovom periodu. EU treba da bude isto toliko efikasna u pomaganju nama da tu vakcinu razvijemo”, rekao je za televiziju BFMTV predsjednik grupe “Sanofi Frans” Olivije Bogijo.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments