Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je njena vlada odlučna da dovrši izgradnju gasovoda Sjeverni tok 2, uprkos pokušajima Sjedinjenih Američkih Država da zaustave taj projekat.

Foto: EPA

Odlučnost u pogledu završavanja gasovoda istakla je tokom posjete svojoj izbornoj jedinici na sjeveru Njemačke, govoreći o sankcijama koje je Vašington uveo učesnicima izgradnje tog gasovoda, koji bi u Njemačku i na šire evropsko tržište trebalo da doprema 55 milijardi kvadratnih metara prirodnog gasa iz Rusije, prenosi Hina.

“Ne smatramo eksteritorijalne sankcije, odnosno one koje prelaze teritoriju SAD, legalnim”, rekla je Merkel u Štralzundu.

Sjeverni tok 2 važan je za njemačku saveznu državu Meklenburg-Zapadna Pomeranija, u kojoj je kancelarkina izborna jedinica.

SAD počele sa sankcijama

Cijevi potrebne za izgradnju projekta isporučuju se iz male luke Zasnic, a nakon završetka gradnje očekuje se da ruski gas stigne u obalni grad Lubmin.

SAD tvrde da bi Sjeverni tok 2 povećao energetsku zavisnost Evropske unije od Rusije, dajući Moskvi moćnu političku polugu na evropskom kontinentu i alat za potencijalno prekidanje snabdijevanja energijom.

Kritičari optužuju SAD da pokušavaju da prisile saveznika Njemačku na kupovinu prirodnog gasa iz SAD po višoj cijeni nego od Rusije.

SAD su prošle godine počele s uvođenjem sankcija za projekat Sjeverni tok 2.

Prošlog mjeseca su tri američka republikanska senatora napisala pismo lučkom operateru u Zasnicu u kojem ga upozoravaju da bi mogao biti podvrgnut “razarajućim” sankcijama zbog pružanje robe, usluga i podrške za gradnju gasovoda.

Te takozvane sekundarne sankcije mogle bi značiti ekonomsku propast za tu luku.

Lavrov: Kršenje Povelje UN

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas je izjavio da Moskva dijeli stav evropskih partnera o čisto komercijalnoj prirodi projekta gasovoda Sjeverni tok 2 i protivi se pokušajima njegovog korištenja u političkim igrama.

Skrenuo je pažnju i na, po njegovoj ocjeni, nelegitimne pokušaje ometanja sprovođenja projekta Sjeverni tok 2 izricanjem jednostranih sankcija.

“Samo su sankcije koje je nametnuo Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija legitimne… Sve drugo su pokušaji potkopavanja međunarodnog prava i načela Povelje UN, koja poziva na saradnju u rješavanju bilo kakvih problema”, kazao je Lavrov.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve